[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 18. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Novi autobus za davanje krvi

Iako je dobrovoljnih davalaca krvi sve manje u Srbiji, više nisu oslobođeni plaćanja učešća pri lečenju

Krv jevtinija od participacije

Iz Zavoda za transfuziju upozoravaju da će, zbog nove odluke srpske vlade, biti još manje darodavaca, pa je sve više glasova za to da se vrate stare povlastice. Italija je najbolji primer: Kada su ukinuli jedan od dva slobodna dana, smanjio se broj volontera, pa su morali da se vrate na staro

BEOGRAD - Dobrovoljnim davaocima krvi još jednom su, posle tri godine, smanjene beneficije koje su do skora dobijali čak i posle jednog davanja krvi godišnje. Najpre su im, 2001. godine, novim Zakonom o radu "zakinuta" dva slobodna dana posle davanja krvi, a nedavno je, odlukom srpske vlade, smanjen i broj davalaca krvi koji ne plaćaju participaciju prilikom lečenja.

Vratiti slobodne dane

Do sada su svi koji daju krv jednom godišnje bili oslobođeni plaćanja participacije prilikom lečenja, a sada su oslobođeni participacije svega tri meseca posle jednog davanja krvi ili su trajno oslobođeni ako su krv dali najmanje 30 puta u životu.

Gora samo Albanija

Po statistici, svega 2,7 odsto građana Srbije redovni su davaoci krvi. Iza nas je u Evropi samo Albanija, dok je minimum u zemljama EU četiri odsto. U savremenim zemljama ima od pet do osam odsto davalaca, a u Švajcarskoj čak 10 odsto populacije daje krv. Dr Branko Čalija, transfuziolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", upozorava da ćemo se vratiti na porodično davalaštvo ukoliko ne bude donet novi program koji će biti isti za sve ustanove ovog tipa. U Srbiji je, prema njegovim rečima, prošle godine prikupljeno 230.000 jedinica krvi, a potrebno je bar 300.000.

Posle ukidanja slobodnih dana, odnosno uvođenja pravila o pet plaćenih dana tokom godine (za svadbe, sahrane, pa i dobrovoljno davanje krvi i druge slobodne aktivnosti), dobrovoljni davaoci su upozorili da bi se, zbog ovih novina, mogao smanjiti broj darodavaca, a sada su se njihovim upozorenjima pridružili i direktori nekih zavoda za transfuziju krvi Srbije koji traže da se davaocima vrate stare povlastice, da budu oslobođeni participacije godinu dana od poslednjeg davanja, odnosno trajno oslobođeni posle deset dobrovoljnih davanja krvi u životu.

Nekoliko udruženja davalaca u Srbiji prošle godine se angažovalo oko vraćanja slobodnih dana, ali ovakve inicijative nisu naišle na pozitivan odjek nadležnih čiji je odgovor, uglavnom, bio da u svetu slobodni dani nisu praksa jer se krv daje, maltene, na pauzama za ručak.

- Nerad posle davanja krvi je neopravdan. Nekoliko godina nismo mogli da se učlanimo u svetska udruženja zbog prakse davanja slobodnih dana. U principu, u Zakonu je ostavljeno poslodavcima prostora da u pojedinačne kolektivne ugovore unesu jedan ili dva plaćena dana, ako im to ne remeti proces proizvodnje ili ako to žele da plate. Nigde u svetu ne postoji praksa da se čovek odmara posle davanja krvi, jer je on tada još sposobniji. Međutim, kod nas su ljudi navikli deset godina da dva dana ne rade posle davanja krvi - kaže za "Glas" dr Milče Čanković- Kadijević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Kod lekara preko reda

Ipak, Stevan Požega, predsednik Humanitarnog udruženja dobrovoljnih davalaca iz Novog Sada, tvrdi da su u Italiji bili ukinuli jedan od dva slobodna dana za davaoce ali su, zbog smanjenog broja davanja krvi, to sada vratili na staro.

- Mislim da bi trebalo da se davaocima krvi daju dva slobodna dana i privilegije pri lečenju. Mi smo se u Novom Sadu izborili da oni koji su jednom dali krv tokom godine kod lekara idu preko reda, a oni koji su dali više od deset puta oslobođeni su plaćanja oko 90 odsto zdravstvenih usluga. Podneli smo inicijativu i pokrajinskom ministru zdravlja da oni koji su krv dali sto puta budu potpuno oslobođeni plaćanja lečenja - kaže Požega, koji je i sam za svojih 46 godina života krv dao 160 puta iliti 160 boca od 0,45 litara krvi.

Otkako su uvedene ove novine, broj davanja krvi se smanjio, priznaju u Institutu za transfuziju. Iako je davanje krvi pre svega humani čin, dosadašnje privilegije za one koji su krv dali najmanje deset puta (besplatni lekarski pregledi, ultrazvuk, rendgen, ortopedska obuća, naočari, slušni aparati) nimalo nisu zanemarljive. Stoga i direktori zavoda za transfuziologiju traže da se davaocima ove beneficije vrate, upozoravajući da se to može odraziti na količinu ukupno prikupljene krvi, s kojom smo ionako u deficitu.

Da li će neka od ovih inicijativa biti uvažena, juče ni u Ministarstvu zdravlja niti u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje nismo uspeli da saznamo, jer su ministar zdravlja, pomoćnik za zdravstveno osiguranje i direktorka Zavoda na odmoru.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:44h

Dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji sve manje: Krv jevtinija od participacije

16:51h

Benzin skuplji od ponedeljka, ali litar ne sme biti više od 60 dinara?

17:00h

Slavni košarkaš Aleksandar Đorđević postao plejmejker UNICEF-a

17:08h

Milorad Pupovac: Ne odustajemo od stanarskog prava

17:16h

Studentski krediti: Jun i septembar na jednom čeku

17:23h

Predsednik Srbije posetio Mensu

17:42h

Počinje prvi konkursni rok na FLU

17:50h

Srednjoškolci prave robota u Petnici

   


     


FastCounter by LinkExchange