[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 17. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Košarkaš Vlade Divac čeka objašnjenje Komisije za hartije od vrednosti

Kajmanska firma bi jeftino "Knjaza"

Kompaniju FPP BALKAN LIMITED otkup 40 odsto akcija koštao bi oko 20 miliona evra, a Divca dokapitalizacija oko 70 miliona

BEOGRAD - Privatizacija aranđelovačke kompanije "Knjaz Miloš", zaslugom Komisije za hartije od vrednosti, naprasno je dovedena do usijanja. Dobrosav Milovanović, predsednik te Komisije, teško da može izbeći sudbinu Branka Pavlovića koji je zbog ometanja privatizacije smenjen sa mesta direktora Agencije za privatizaciju.

Za Milovanovića je u javnosti nezvanično nagovešteno da bi mesto trebalo da ustupi kadru iz G-17, a posle registracije ponude kompanije sa Kajmanskih ostrva FPP BALKAN LIMITED za preuzimanje "Knjaza Miloša" gotovo je sigurno da će mesto ustupiti nasledniku. Razlog više za sumnju je i što se Milovanović juče nije javljao na telefon da objasni, kako je kajmanska firma, nekoliko dana po potpisivanju Memoranduma sa Vladom Divcem za dokapitalizaciju, registrovala javnu ponudu o preuzimanju kod te komisije.

Nedopustiva prodaja akcija

BEOGRAD (Beta) - Generalni direktor fabrike "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca Radenko Marjanović izjavio je da očekuje da Vlada Srbije reaguje povodom najavljene berzanske trgovine akcijama te kompanije. "Neobjašnjiva je odluka Komisije za hartije od vrednosti da se odobri ponuda londonske kompanije FPP "Balkan limited" o otkupu akcija "Knjaz Miloša" u trenutku kad je ugovorena dokapitalizacija tog preduzeća", rekao je Marjanović.

Predrag Bubalo: Komisija je pogrešila u registraciji

Miodrag Đorđević, direktor Agencije za privatizaciju kaže da je Divcu Agencija kao autoritativna institucija obećala da neće pokretati pitanje strateškog partnera 30 dana i da je preko noći u ceo projekat uletela of šor kompanija sa Kajmanskih ostrva. "Procedura je obavljena po skraćenom postupku koji je trajao tri umesto desetak dana", kaže Đorđević. Predrag Bubalo, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom i koordinator u Ministarstvu za privredu tvrdi da država neće odustati od Memoranduma sa Divcem, i da bi Komisija za hartije od vrednosti trebalo da nađe rešenje koje ne bi srušilo Memorandum. Ekonomisti tvrde da Komisija ima mehanizme da ispravi "grešku".

Milovanović je, istina, ponudu registrovao po zakonu, ali je, kako kažu predstavnici vlasti pre toga trebalo da obavesti državu i Agenciju za privatizaciju da je stigla ponuda i tada bi saznao da je je šest dana ranije potpisan Memorandum o razumevanju sa kompanijom košarkaša Vlade Divca LLC -12 o dokapitalizaciji. Država je Divcu dala rok od 30 dana da donese konačnu odluku i obećala mu da za to vreme neće nuditi državne akcije na prodaju.

Osim toga, ovo je smatraju stručnjaci, dosad nezabeležen slučaj da se zbog nesmotrenosti paralelno odvijaju dva procesa dokapitalizacija i preuzimanje javnom ponudom.

Divac je kažu šokiran. Put da postane vlasnik "Knjaza Miloša" je daleko komplikovaniji i skuplji. Prema gruboj računici njega bi otkup akcija, investicije i socijalni program za aranđelovačku fabriku koštao oko 70 miliona evra. Ako Kajmanska firma uspe da animira akcionare kod kojih je većinski paket akcija od oko 60 odsto cenom od 9.000 dinara za akciju i oni prodaju paket od 25 do 40 odsto, ova kompanija će postati većinski vlasnik.

Država poseduje 40 odsto kapitala "Knjaza", ali nema pravo upravljanja. To praktično znači da bi otkupom paketa akcija do 40 odsto kajmanska firma mogla da upravlja preduzećem i da o dokapitalizaciji koju je nagovestila sama odlučuje, odnosno o visini investicija i socijalnom programu. Cela transakcija kažu ekonomisti kajmansku firmu može da košta daleko manje nego Divca, odnosno 18, a naviše 20 miliona evra.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:22h

Divac čeka objašnjenje Komisije za hartije od vrednosti

17:31h

Poskupelo mleko i mlečni proizvodi u pet mlekara za sedam do 12 odsto

 


     


FastCounter by LinkExchange