[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 17. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skot Tejlor, izdavač i vojni analitičar, za "Glas" piše o susretu sa najčuvenijim haškim optuženikom

Slobodan Milošević mi je kuvao

nes kafu u zatvorskoj ćeliji

Bio sam šest sati licem u lice s njim. Čitavo to iskustvo je bilo iznenađujuće opušteno. Definitivno je bilo strahovito emotivno, kao kad se demistifikuje velika misterija. Da budem iskren, nisam bio tamo da intervjuišem gospodina Miloševića, već da bi on mene ispitao

BEOGRAD - Skot Tejlor, izdavač časopisa "Espri de korp" i vojni analitičar, pristao je da svedoči pred Haškim tribunalom na zahtev bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Pripremajući se za pojavljivanje pred sudom, Tejlor je proveo šest sati iza rešetaka s najčuvenijim haškim optuženikom, o čemu piše za "Glas javnosti".

- Kakvu kafu pijete, pitao me. Odgovorio sam, iako mi se čitava situacija činila nadrealnom. Preda mnom je Slobodan Milošević, bivši predsednik Srbije optužen za ratne zločine, priprema mi nes kafu u plastičnoj šolji. Pošto sam proteklih 12 godina izveštavao o ratovima na Balkanu, gospodin Milošević je za mene uvek bio figura od izuzetnog značaja, bilo da mu je milion i više ljudi klicalo "Slobo! Slobo!" u junu 1989. godine, ili kad ga je mrzela isto tolika razbesnela masa koja ga je oktobra 2000. godine zbacila s vlasti.

Ne smem da pričam o njegovom zdravlju

A sada sam bio licem u lice s njim u zatvorskoj ćeliji. Čitavo to iskustvo je bilo iznenađujuće opušteno. Definitivno je bilo strahovito emotivno, kao kad se demistifikuje velika misterija. Da budem iskren, nisam bio tamo da intervjuišem gospodina Miloševića, već da bi on mene ispitao.

Uslovi pritvora nalažu da bivši predsednik Srbije ne sme da se sastaje s predstavnicima medija i da daje izjave za javnost. Da bih došao do njega, morao sam da potpišem dokument kojim se obavezujem da neću otkriti nijedan detalj o zatvorskoj jedinici u kojoj boravi gospodin Milošević. Takođe, ne smem da govorim o "zdravstvenom stanju optuženog, uključujući njegovo mentalno zdravlje i fizički izgled".

Ne smem da opisujem mere bezbednosti u zatvoru, ali mogu makar da posavetujem svakog budućeg svedoka da obavezno obuče čist veš na dan svoje posete. Mada diskretan, pretres je temeljan. Gospodin Milošević bio je obučen u košulju zakopčanu do grla i obične pantalone.

Ipak, mislim da neću prekršiti pravila ako kažem da ostali srpski zatvorenici gospodina Miloševića srdačno pozdravljaju sa "Slobo" i s poštovanjem ga upoznaju s članovima porodice kad im dođu u posetu. Gospodin Milošević savršeno govori engleski, mada s akcentom. Do zabune je jedino došlo kad smo razgovarali o presudi koju je protiv Miloševića donela kanadski sudija Luiz Arbur, 26. maja 1999. godine. Pomenuo sam da sam tad bio u Beogradu i izveštavao o NATO agresiji. Kao glavni tužilac novoformiranog tribunala za ratne zločine, Arburova je zapanjila svet kad je usred rata donela presudu protiv predsednika Srbije. - To je bilo smešno - rekao je Milošević, a onda se ispravio: - Lažno, i smešno takođe.

Preterana bezbednost

Fascinantan je i proces koji potencijalni svedok Tribunala mora da prođe. Posle formalnog zahteva za razgovor, koji je uložio Miloševićev tim, putne aranžmane organizovalo je Odeljenje Tribunala za svedoke i žrtve u kojem radi nekih 34 službenika i terenskih radnika. Stroge mere predostrožnosti, od šifriranih znakova vodiča na aerodromu do anonimne registracije u hotelu, deluju malo preterano, ali podsećaju stalno na težinu počinjenih zločina i na dalekosežnu moć mnogih optuženika. Mnogi pristaju da svedoče pod uslovom da im Tribunal obezbedi zaštitu. Ja sam to odbio jer su moje knjige javna dokumenta.

63. rođendan

Sredinom jula, iz Beograda me je pozvao Branko Rakić koji se predstavio kao pravni asistent Slobodana Miloševića. Obavestio me je da je tim branilaca nabavio tri moje knjige: "Osvedočena hrabrost: Kanadski mirovnjaci u ratu", "Inat: Prizori iz Srbije i sukoba na Kosovu" i "Dnevnik ne-građanskog rata", i predložio da ih priloži kao dokaz sudu u Hagu. Rakić mi je, takođe, rekao da Milošević želi da me intervjuiše kao potencijalnog svedoka, ali da je na meni odluka da li ću svedočiti.

Lično sam bio rezervisan u vezi s pojavljivanjem pred takvim sudom, naročito zato što sam često osporavao objektivnost i legitimnost posleratnog pravnog procesa koji su pokrenuli pobednici da bi utvrdili krivicu poraženog. Ali kao novinaru i piscu koji je proveo toliko godina prateći složeni sukob na Balkanu, suviše mi je bila primamljiva mogućnost da upoznam jednu od centralnih figura proteklih događaja.

Ove sedmice, 20. avgusta, gospodin Milošević obeležiće 63. rođendan sam u ćeliji. Četvrtu godinu zaredom neće ga slaviti.

Među stotinama svedoka koje gospodin Milošević namerava da pozove je veliki broj Kanađana. Ne mogu da otkrijem njihov identitet, ali mogu da kažem da će Milošević izneti dokaze koji će da rasvetle sve aspekte ratova na Balkanu, počevši od raspada Jugoslavije 1990.

Sam sprema svoje obroke

Ja ću svedočiti o događajima koje sam naveo u svojim knjigama a tiču se neprijateljstava kojima su svedoci bili kanadski vojnici koji su služili u Bosni i Hrvatskoj između 1992-95. godine. Gospodin Milošević se posebno interesuje za incident koji se dogodio septembra 1993. tokom borbi u Medačkom džepu.

Kanadske trupe tada su zarobile hrvatske vojnike i zvanično podnele izveštaj da su Hrvati počinili zločin nad srpskim stanovništvom, ali većina zločinaca nije se pojavila u Hagu. Štaviše, jedan od odgovornih za taj masakr odigrao je - s blagoslovom NATO - glavnu ulogu u sukobu na Kosovu 1999.

Miloševićevi branioci su me pozvali zato što sam s jeseni 1996. prvi objavio drugu stranu priče o Medačkom džepu. Shvatio sam šta je suština mog svedočenja kad su me neke kolege pitale zašto pristajem da učestvujem u odbrani čoveka optuženog za ratni zločin. Jednostavno ću braniti ono što sam napisao. Smatram da bi svaki novinar srušio svoj kredibilitet kad bi, pod ovakvim okolnostima, odbio da stane iza svojih izveštaja.

Kad su me, po završetku sastanka, konačno otpratili iz pritvorske jedinice Haškog tribunala, Slobodan Milošević je pod stražom odveden nazad u svoju ćeliju. Bivši predsednik ne samo da kuva kafu svojim svedocima, nego i sam sprema svoje obroke.

Hiljade kupača nadomak zatvora

Pošto je Tribunal, tehnički gledano, na pauzi čitavog avgusta, ja sam bio jedini svedok koji se pojavio tokom 72 sata. Moj hotel je bio veoma blizu pritvorske jedinice i samo nekoliko metara udaljen od haških plaža. To je jedno od najpopularnijih odmarališta severne Evrope; na samo pola kilometra od zatvora za ratne zločice, hiljade kupača u toplesu uživalo je u letu. Možda je dobro to što zatvorenici ne mogu da vide plaže preko zidova od crvene cigle.
Sudeći prema obimu dokumenata i knjiga kojima su zatrpani njegov sto i police, gospodin Milošević verovatno ne bi ni imao vremena za takvu razonodu. On do 31. avgusta mora da pripremi svoju odbranu, a planira da pozove nekoliko stotina svedoka. Na njegovoj listi su i potencijalno "neprijateljski" svedoci kao što su Bil Klinton, Toni Bler i bivši portparol NATO Džejmi Šej. Malo je verovatno da će neko od njih biti voljan da svedoči, pa će obezbeđivanje njihovog prisustva biti izazov za tužioce. Ne manjka zakonskih sredstava koje će pomoći u tome. Procenjuje se da u tužilačkom timu ima nekoliko stotina advokata i istražitelja.


vesti po rubrikama

^društvo

16:32h

Novi šef Unmika Soren Jesen Petersen počeo juče rad u Prištini

16:40h

Skot Tejlor, izdavač i vojni analitičar, za "Glas" piše o susretu sa Miloševićem

16:51h

U poslednjih šest meseci u Srbiji otkriveno 30.972 radnika na crno

17:00h

Sindikalci podsećaju vladu na dogovor

17:12h

Zahteve podneti do 31. decembra

17:24h

Odgovorni za nedavno ispuštanje gasova u Pančevu i dalje nedostupni nadležnim službama

17:33h

Prognoza RHMZ-a za narednih mesec dana

 


     


FastCounter by LinkExchange