[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 17. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


O sve većem problemu bespravne gradnje za "Glas" govore predstavnici Sekretarijata za urbanizam, "Vodovoda", "Distribucije", "Čistoće"

Gde god nađeš zgodno mesto ti kuću ozidaj

Procenjuje se da je u Beogradu bespravno sagrađeno oko 150.000 objekata. Postoje i čitava naselja izgrađena na "divlje"- Kaluđerica, Jajinci, Zemun polje, Medaković, Altina...

Kuće, zgrade, kafane, garaže i prodavnice niču kao pečurke posle kiše. Izgleda da tenderi za zakup lokacija, dobijanje dozvola i gradnja u skladu sa zakonima predstavljaju suviše komplikovanu proceduru za Beograđane. Problem bespravne gradnje već duže vreme stoji na tronu, iznad svih ostalih problema naše prestonice.

Najava eventualnog rešenja za sada se i ne nazire, a na promenu postojećih i donošenje novih zakona verovatno se i ne pomišlja. Trenutno aktuelan Zakon o planiranju i izgradnji (Službeni glasnik Republike Srbije 47/ 03) stupio je na snagu 13. maja 2003. godine. Član 33 ovog zakona određuje da se planiranjem i uređenjem prostora i naselja obezbeđuje prostorna organizacija, usklađenost izgradnje infrastrukture i drugog uređenja javnog građevinskog zemljišta.

Zatvor do tri godine

Član 150 istog zakona propisuje da se svako fizičko lice koje se priključi, ili odgovorno pravno lice, koje dozvoli priključenje objekata koji je izgrađen bez dozvole na elektroenergetsku, termo- energetsku i telekomunikacionu mrežu vodovod i kanalizaciju, kazniće se za krivično delo zatvorom do tri godine.

- Problem postoji i svakako je velik. Od maja 2002. godine pokrenuli smo akciju prijavljivanja bespravnih priključaka na vodovod i kanalizaciju. Moramo da evidentiramo koliko ima potrošača. Da bismo privukli više građana davali smo i specijalne beneficije i povoljnosti za građane. Priključci su različito tehnički izvedeni i ima dobrih ali i jako loših. Do sada smo registrovali više od 12.000 ilegalnih potrošača. Mi popravljamo i pojačavamo postojeću mrežu gde god je to moguće - kaže Zorana Talić-Petrović, portparol JKP "Vodovod i kanalizacija".

Radi obezbeđivanja uslova za efikasno sprovođenje i unapređenje politike planiranja i uređenja prostora u Republici Srbiji osnovana je Republička agencija za prostorno planiranje koja ima ovlašćenja u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. Agencija treba da priprema, prati i učestvuje u izgradnji objekata. Mora da radi u skladu sa dugoročnim ciljevima prostornog planiranja.

Problem je ogroman! Od devedesetih godina imali smo masovni talas bespravno podignutih objekata koji je sada utihnuo. Sretali smo se sa petospratnicama i šestospratnicama podignutim bez ijednog papira, dozvole. Zakonska regulativa nalaže da za podnošenje zahteva za legalizaciju uz prijavu mora da se podnese i geodetski snimak. Mi smo uspeli da se adekvatno nosimo sa ovim problemom koji je poprimio ogromne razmere, kažu u gradskom Sekretarijatu za urbanizam.

Neplanska gradnja, pored toga što nimalo ne ulepšava izgled grada, opterećuje postojeći infrastrukturni sistem. O tome se, dok traje gradnja, ne razmišlja. Problemi nastaju kada izgrađeni stanovi treba da se prodaju, kuće usele ili izdaju lokali. Tada se snalazi kako ko ume. Kopaju se kanali do najbližih cevovoda, "kače" se na postojeće stubove struje...

- Poslednjih godina imamo veliki problem sa bespravnim priključcima jer su čitava naselja, na primer, Bele vode, Medaković i deo Karaburme bespravno podignuta. Gde god su postojale tehničke mogućnosti te ljude smo priključivali na postojeću mrežu koja je tim postajala jako opterećena. Zbog toga gradimo nove trafostanice, postavljamo nove stubove i proširujemo mrežu. Međutim problem je to što se negde ne može napraviti trafostanica jer za to nema lokacije jer jednostavno nije planirano da na tom mestu bude trafostanica - kaže Sandra Alagić, iz "Elektrodistribucije Beograd".

Zakoni

Danom stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji (13. maj 2003. godine) prestaju da važe Zakon o izgradnji objekata, Zakon o uređenju i planiranju naselja, Zakon o građevinskom zemljištu, Zakon o posebnim uslovima za izdavanje građevinske dozvole i Odredba člana 11. stav 2 Zakona o ministarstvima.

Kazna do 450.000 dinara

- Bespravnom i neplanskom gradnjom sužavaju se ulice i naša vozila ne mogu da priđu. Kontejneri se postavljaju samo na prohodnim saobraćajnicama, a oko 20 odsto ulica nije prohodno za naše kamione. Kada u nekom naselju ili ulici živi više stanovnika nego što je to planirano, kontejneri se brzo napune, pa ljudi donose i ostavljaju kante, kolica i otpad pored kontejnera. Iako je planirano da se ulice obilaze tri puta nedeljno, obilazimo ih češće - kaže Miloš Kostić, direktor operative JKP "Gradska čistoća".

Gradnja objekata bez dozvole obustavlja se samo kada građevinski inspektor utvrdi da ne postoji bezbedonosni ili zakonski uslovi za gradnju nekog objekta. Ukoliko se nastavi sa gradnjom i posle donošenja odluke o obustavi "krivac" će se kazniti novčanom kaznom od 50.000 do 450.000 dinara. Koliko koštaju hiljade posečenih stabala, zauzetih zelenih površina, uništenih i zbrisanih parkova niko ne vodi računa.

- Reagujemo samo ako se utvrdi da se nešto bespravno gradi na zelenim površinama. Ako se promeni namena neke zelene površine i ona postane građevinsko zemljište pa moramo da sečemo stabla tražimo dozvole na uvid. Rigorozno biramo šta sme a šta ne da se iseče kao i to šta sme uopšte da se oduzme. Do poslednje travke branimo naše površine. Ako su u pitanju neki viši interesi - republički ili gradski- poslušamo, ali smo jako zadrti i savesni i bez uvida u sva rešenja ne počinjemo seču koju mogu da obave samo stručna lica - kaže Miomir Todorović, direktor JKP "Zelenilo -Beograd".

V. Vuković


vesti po rubrikama

^Beograd

22:30h

O sve većem problemu bespravne gradnje za "Glas"

22:41h

Popravka hrama u Velikoj Krsni

22:53h

Komunalci opet raščišćavail ulice i trotoare

23:04h

Nepažljivi beskućnik izazvao požar?

 


     


FastCounter by LinkExchange