[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 16. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rade Đurđić ogorčen potezima srpskih rukometnih funkcionera

Mićović krenuo

stopama Vučelića

U Srbiji niti čitaju, niti poznaju Statut i sve moram da im objašnjavam kao deci. Predsednik RS Srbije jedno priča kada smo zajedno, a drugo kada je sam. Očigledno radi u pravcu razdvajanja

Učinilo se kako su posle sastanka čelnika srpskog i crnogorskog rukometa na nedavnom kadetskom Evropskom prvenstvu održanom u našem glavnom gradu, sa vodećim ljudima evropske "kuće rukometa" (Viderer, Ambruš, Šink), otklonjeni svi nesporazumi na relaciji Beograd-Podgorica. Međutim, sva je prilika da će na narednim pregovorima i razgovorima morati da prisustvuju i prevodioci. I to pod zakletvom.

Naime, pošto su se uz prijateljski stisak ruke rastali, mnogi su pomislili da će konačno poteći"med i mleko", ali u zasebnim nastupima po medijima, ispalo je da naši rukometni trudbenici nisu bili na istim sastancima. Srpski kadar je konstatovao kako su "naborani problemi" konačno ispeglani, da je crnogorska strana sve zahteve i predloge iz Srbije prihvatila, a onda se iznebuha pojavio Rade Đurđić, sazvao sastanak UO RZ SCG i doneo odluke koje su potpuno u suprotnosti sa izdeklamovanim (od strane RSS) saopštenjima i zaključcima.

Stvar postaje još čudnije ako se zna da su u radu visokog rukometnog tela učestvovali i zamenici sa srpske strane, ali i "zamenici zamenika".
- Nema tu mnogo dilema - kaže Rade Đurđić za "Glas".- Ne može Skupština RS Srbije da opozove svoje članove iz UO RZ SCG, jer ih ona nije ni postavila. Izabrala ih je Skupština UO RZ SCG i samo ona po Statutu može da ih opozove. Zaista ne znam šta to oni u Srbiji čitaju. Statut je najviši akt i samo po njemu može da se radi i donose odluke.

Dalje nećete moći!

Ubeđen je Rade Đurđić da je upravo on taj koji čini ustupke drugoj strani.
- Uopšte ne shvatam sadašnje rukovodstvo RSS. Daš im prst, a oni bi celu ruku. Mi im učinimo izvesne ustupke, oni svu vodu prebace na svoju vodenicu. E, pa ne može više tako!
Borci za istinu
O događanjima na finalu Kupa SCG za žene, ima svoju verziju događaja.
- Kome je trebalo dizanje tolike prašine. Formirali su Komisiju, ona je donela određene zaključke i...Očigledno da je nekome bio potreban imidž borca za istinu. A onda su sve zataškali. Zar se tako radi - pita se Đurđić.

Prvi čovek srpskog Saveza Zoran Mićović, tvrdi da Srbija ima pravo da opozove svoje članove u Upravnom odboru?
- Ponavljam, niti čitaju, niti poznaju Statut. A po tom aktu, čak, ukoliko neko sprečava, blokira ili na bilo koji način opstruira rad RZ SCG može povući određene konsekvence koje idu dotle da budu i suspendovani. Zatim sledi i uvođenje prinudnih mera u RS Srbije.

Neće valjda dotle doći?! Zar nije rešeno da takmičenjem rukovodi Zajednica klubova?
- I za to postoji objašnjenje koje u Srbiji ne prihvataju. Za ligu postoji trojnost rada: vođenje, sprovođenje i rukovođenje. Moram da im objašnjavam kao deci. Takmičenje vodi direktor, sprovođenje je pod ingerencijom Zajednice ligaša, a krajnja instanca ostaje RZ SCG. Problem je što (ne)odgovorni ljudi u RSS mešaju babe i žabe.

Mićović tvrdi da je postignut jasan dogovor o sistemu takmičenja?
- On me posebno čudi. Jedno priča kada smo zajedno, drugo kada je sam, ili pod uticajem nekih njemu bliskih saradnika. Sa vodećim ljudima iz EHF smo sve razjasnili. Dakle, dokle god je ustrojstvo državne zajednice ovako kako je sada, nema razdvajanja liga, nema posebnog prijavljivanja u EHF, nema rukovođenja ligama od strane klubova...RZ SCG je krajnja instanca.

Kako objašnjavate takav stav prvog čoveka RSS?
- On očigledno radi na odvajanju. Preuzeo je ulogu od svog prethodnika Vučelića. Ono što me posebno "raspamećuje" je da se u rukometnoj Srbiji ne uče na iskustvima nekih članica EHF. Portugalija je dve godine bila kažnjena, baš iz razloga što su klubovi preuzeli takmičenje. Nisu mogli da učestvuju u bilo kom evro-kupu. Zar nam treba tako nešto?!

Rade Đurđić je funkcioner koji sve što radi, radi tako što se poziva na slovo Statuta. U kriznim situacijama ume vešto da se osloni na usluge "poslušnika" iz srpskih rukometnih struktura koji mu omogućavaju ostanak na vlasti. Polako ali sigurno, odnos dva Saveza dospeo je do tačke mržnje. Ima li uopšte pilota u srpsko-crnogorskom rukometnom avionu?

S. S.


vesti po rubrikama

^sport

16:15h

Milan Dudić priznaje da bi želeo da obuče dres engleskog premijerligaša

16:25h

Marjan Marković uskoro u timu crveno-belih: Sa mnom ili ne, PSV pada

16:35h

Rade Đurđić ogorčen potezima srpskih rukometnih funkcionera

16:50h

Formula 1: Velika nagrada Mađarske u potpunosti pripala Ferariju

16:55h

OI 2004: Fudbalska reprezentacija SCG doživela debakl i protiv Australije

17:10h

OI 2004: Vladimir Petrović Pižon: Naša realnost

17:25h

OI 2004: SCG prvu olimpijsku medalju osvojila preko nišana

17:35h

OI 2004: Naši odbojkaši poraženi od Poljaka u prvom meču olimpijskog turnira

17:40h

OI 2004: Ispala Jelena Janković

17:55h

OI 2004: Engleski novinari ne prestaju sa smišljenim porovokacijama

18:05h

OI 2004: Za najbolje rangiranog na ATP listi Rožea Federera nema dileme

18:20h

OI 2004: Veslanje otkazano zbog vremena

18:25h

OI 2004: Argentinci u neponovljivom finišu savladali plave košarkaše

18:50h

OI 2004: Košarka - Angola - Litvanija, Italija - Novi Zeland, Kina - Španija, Grčka - Australija

18:55h

OI 2004: Vaterpolo reprezentacija SCG izgubila od Mađarske 4:6

18:05h

OI 2004 - Vesti: Tri hiljade zlatnika za šampionku

23:10h

Borac iz Čačka posle pobede nad Zvezdom sinoć odoleo i Partizanu

23:45h

OI 2004: I Afrika ima plivače

00:05h

OI 2004: Arojo trojkama razbio Amerikance

00:20h

OI 2004: Obradović napustio pres konferenciju

 


     


FastCounter by LinkExchange