[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 16. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Iako su odbacili odluku vlade da im obezbedi novac za otkup malina

Vlasnici hladnjača

ipak uzeli kredite

Država je za sada obezbedila 500 miliona dinara za hladnjačare

BEOGRAD - Iako su vlasnici hladnjača s podsmehom dočekali odluku vlade da im obezbedi kredite za otkup maline, nisu oklevali da ovaj novac i uzmu. Milić Ilić, zamenik direktora Fonda za razvoj, preko koga je novac za otkup malina plasiran, kaže da su vlasnicima hladnjača odobrena sredstva u iznosu od 400 miliona dinara.

- Sa 32 firme potpisali smo ugovore o kreditima u vrednosti od oko 400 miliona dinara. Reč je o firmama koje imaju hladnjače, a pojedine imaju i sopstvenu proizvodnju. Oko 338 miliona je već uplaćeno na njihove račune, a ostatak će "leći" ubrzo. Imali smo dogovore i za preostalih 100 miliona, ali firme kojima je ovaj novac bio namenjen nisu obezbedile bankarske garancije - kaže Ilić i dodaje da bez garancija nema kredita.

Bez jednog evra pada vlada

Skupština Unije proizvođača jagodičastog voća preksinoć je odlučila da će nastojati da kroz institucije sistema ostvari ono o čemu je u vladi postignut dogovor 29. jula, a samim tim i otkupnu cenu maline od jednog evra. U suprotnom, kako je zaključeno na Skupštini, Unija će sa svim nezadovoljnim seljacima doći pred vladu i tražiti njenu smenu, zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi

Rade Ljubojević, predsednik Upravnog odbora "Udruženja hladnjačara", kaže da je 500 miliona dinara mala suma kad se zna da je za otkup celog roda malina potrebno 4,5 milijardi dinara. "S obzirom na to da nije najjasnije kakav su dogovor postigli hladnjačari, proizvođači malina i vlada, ne znam kakva je prava namena ovih kredita. Ako smatraju da će kreditima povećati cenu, onda se varaju jer to nije moguće, a nije ni ekonomski", kaže on.

Činjenica je, objašnjava on, da vlasnicima hladnjača za otkup nedostaje novac i po cenama nižim od jednog evra. "Mislim da su rezonovali da je bolje da uzmu kredite, bez obzira na cenu jer im je novac potreban", ističe Ljubojević. Niske otkupne cene su delom rezultat nedostatka kvalitetnog kapitala, dodaje on.

Kredit Fonda za razvoj dobija se na šest meseci sa kamatom od 2,5 odsto. "Novac se vraća odjednom. Imamo razumevanja, tako da se ovaj rok može produžiti ako je bilo kašnjenja u naplati izvezene maline", ističe Ilić, i dodaje da će o dodatnim sredstvima odlučiti Ministarstvo za privredu i privatizaciju". Koordinator u ovom ministarstvu Predrag Bubalo izjavio je da da je vlada spremna da, pored već odobrenih pola milijarde dinara, obezbedi dodatna sredstva.

V. S.


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Vlasnici hladnjača ipak uzeli kredite za otkup maline

17:13h

Akcionari DIN-a još nisu platili porez na akcije

17:20h

Predrag Bubalo: Do kraja godine privatizacija "Livnice"

 


     


FastCounter by LinkExchange