[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 16. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle usvajanja Zakona o teritorijalnoj organizaciji

Makedonci su sve

bliži referendumu

SKOPLJE (Srna) - U Makedoniji je sve izvesnije održavanje referenduma protiv decentralizacije zemlje, pošto su partije opozicionog bloka saopštile da je već sakupljeno više od sto hiljada od potrebnih 150.000 potpisa za održavanje referenduma.

Inicijativu o sakupljanju potpisa za održavanje referenduma za novu teritorijalnu organizaciju pokrenuo je Todor Petrov, predsednik Svetskog makedonskog kongresa, nakon što je Vlada u Skoplju prihvatila paket zakona o decentralizaciji zemlje, kojim se broj opština u Makedoniji sa 123 svodi na 80, Albancima se u praksi daju veća ovlašćenja, a trećina opština postaje dvojezična sa ravnopravnom upotrebom makedonskog i albanskog jezika.

Zakon o teritorijalnoj organizaciji zemlje, na koji je opozicija uložila skoro 160 amandmana, te Zakon o gradu Skoplju Sobranje je prihvatilo i za početak septembra najavilo usvajanje preostalih zakona iz paketa o teritorijalnoj organizaciji Makedonije.
Za sakupljanje potpisa za provođenje referenduma, prema makedonskom zakonodavstvu, preostalo je još osam dana.

U Kumanovu, na severoistoku Makedonije, preksinoć su boravili predsednici Demokratskog saveza Pavle Trajanov i Liberalne partije Stojan Andov, koji su pozvali građane da podrže inicijativu opozicije, budući da je najmanje potpisa zajedno sa Debrom, Tetovom i Gostivarom, upravo sakupljeno u tom gradu. Najagilniji u davanju potpisa bili su građani skopskih opština Kisela Voda i Karpoš, te Bitolja.


vesti po rubrikama

^balkan

17:04h

Makedonci su sve bliži referendumu

17:12h

Rumunija: Izbegnuta železnička katastrofa

17:20h

Carinici zaplenili 123 kilograma heroina

   


     


FastCounter by LinkExchange