[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 16. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Grad sa prepoznatljivom arhitekturom

Ohridsko jezero ovog leta popularna destinacija za domaće i strane turiste

Srbi ponovo na

"Makedonskoj rivijeri"

Turistička ponuda bogata a cene šarolike, noćenje sa doručkom u "Granitu" košta od 28 do 100 evra u "Metropolu"

Iako srpske turističke agencije u svojoj ponudi (uglavnom) nemaju letovanje na Ohridskom jezeru, srpski jezik se ovog leta čuje mnogo češće nego prethodnih godina. Sigurno i zato što je Makedonija, naravno ukoliko se ne zalazi u Tetovu i Gostivaru, jedino preostalo inostranstvo gde se i dalje na naš jezik reaguje blagonaklono...

Avionskog leta od Beograda do Ohrida već izvesno vreme nema, tako da se do odredišta direktno može stići jedino drumskim putem: kolima ili prilično nekomfornim autobusima ohridskog "Galeba". (Cena karte u jednom pravcu je 1.300 dinara, polazak je u 21.30 sa Autobuske stanice, a dolazak, bar po redu vožnje, oko 9 narednog jutra.) Jedina prednost "Galeba" je što granicu između Srbije i Makedonije prelazi preko reda, a to u vreme "olimpijskih" gužvi ponekad može da znači uštedu od nekoliko sati čekanja.

Znatno udobnija varijanta za povratak, ipak, podrazumeva kraće ili duže zadržavanje u Skoplju (autobus Ohrid - Skoplje je 350, minibus 450 denara ) i "presedanje" na "Fudeksov" autobus koji iz Skoplja polazi u ponoć (kod stare železničke stanice), a u Beograd stiže između 6.30 i 7 (cena 1.100 denara).

Ohridsko jezero nije more, ali su Ohrid i njegova okolina u poslednjih desetak godina postali prava "Makedonska rivijera" i neka vrsta svemakedonskog letovališta. Letuju tu bogati i siromašni, mladi i stari, porodice i pojedinci pa je, s tim u skladu, prilagođena i ponuda. Konkurencija hotelima iz doba socijalizma ("Palas", "Park", "Riviera" i dr) sve više postaju brojni novoizgrađeni privatni pansioni i hoteli. Raspon cena je prilično veliki: noćenje sa doručkom (u dvokrevetnoj sobi) u "Granitu" košta 28, u "Milenium Palasu" 66, a u "Metropolu" 100 evra. Privatni smeštaj je, kao i svuda, znatno pristupačniji. U jeku sezone (između 15. jula i 15. avgusta) po ceni od pet evra bilo je moguće naći više nego pristojno prenoćište.

Pijaca i samoposluga su jeftinije nego u Srbiji (jedino je, valjda, mleko skuplje), a po kafićima i restoranima cene su kao u Beogradu ili niže. Espreso je oko 40 denara (1 evro, 61.5 denara), Skopsko pivo 70, šopska salata 80, riblja čorba otprilike isto toliko, velika pica 300 do 400... Pastrmke su, međutim, izuzetno skupe, a čuvenih ohridskih pastrmki nema čak i u najboljim ribljim restoranima ("Momir" i "Dalga" nalaze se u centru grada, pored samog jezera), pošto je lov zabranjen. Roštilja ima svuda, ali pravu "narodsku" kuhinju (gravče na tavče i sl.) uopšte nije lako naći, ali je ipak ima (u restoranu "Evropa" blizu autobuske stanice).

Hotel "Granit"
28 evra
Hotel "Milenium Palas"
66 evra
Hotel "Metropol"
100 evra
Privatni smeštaj
od 5 do
10 evra

U podnožju planine, na 800 metara nadmorske visine i blizu mora, Ohrid ima vrlo specifičnu kombinaciju mediteranske i umereno-kontintalne klime. Leti, čak u najtoplijim danima kada je temperatura preko 30 stepeni, noći su sveže i morate se pokrivati ćebetom. Temperatura jezera varira zavisno od mesta i leti je uglavnom oko 22,23 stepena. Najlepše plaže su izvan samog grada, ali se do njih stiže prilično brzo: čamcem, autobusom ili taksijem. Pogađanje oko cene, međutim, skoro da se podrazumeva.

Čudno je to inostranstvo kao i te kulturne veze... Šezdesetogodšnji porodični prijatelj, šireći ruke, sa nostalgijom vam priča o Jugoslaviji: "Eh, kakva je to zemlja bila... Kome je sve ovo trebalo... Gde bi nam sada bio kraj da ne beše tih ludaka i ratova... " Sredovečni taksista drži vam lekciju o značaju pravoslavlja: "Ma, bratko, ja da ti kažem...

Ovo što se crkve svađaju, sve ti je to politika. Važno je međutim, da smo mi pravoslavci..." Mlađe generacije slabije govore srpski, ali će dvadesetogodišnja prodavačica, kad vas čuje, iz plejera izvaditi Tošeta i pustiti Željka - on i Ceca za nju su otelotvorenje Srbije. Na istoj uličoj tezgi sa suveririma prodaju se kape sa makedonskim suncem, majice sa Josipom Brozom ("Vrati se, sve ti je oprošteno") i dresovi "Partizana" i "Zvezde".

Iako Ohrid nije pošteđen nebuloznih i neukusnih arhitektonskih grdoba, šetnja starim gradom i dalje je šetnja kroz istoriju: Sveta Sofija, Sveti Kliment, Sveti Jovan Kaneo...samo crkava u Ohridu i okolini ima nekoliko stotina.

Posle dugog propadanja, pre dve godine, konačno je obnovljena Samuilova tvrđava i sa nje se danas pruža najlepši pogled na grad, jezero i čitavu okolinu. Obnovljen je i antički amfiteatar i u njemu se sada iz večeri u veče odvija program Ohridskog leta.

A Biljanu, platno i bisere da ne pominjemo...

P. D.


vesti po rubrikama

^putovanje

16:01h

Ohridsko jezero ovog leta popularna destinacija za domaće i strane turiste

16:10h

Na Palićkom jezeru zadovoljni ovogodišnjom letnjom sezonom

16:19h

Preporučujemo: Krstarenja Hrvatskim primorjem

   


     


FastCounter by LinkExchange