[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 13. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stanko Mandić iz Sivca konstruisao univerzalnu poljoprivrednu mašinu

Ispunjeni svi paorski snovi

Mašina objedinjuje plug, tanjiraču, drljaču, sejalicu, valjak, alat za freziranje, a može se priključiti na traktor sa više od 70 konjskih snaga

NOVI SAD - Pronalazač Stanko Mandić iz Sivca konstruisao je univerzalnu poljoprivrednu mašinu koja u samo jednom prolazu obavlja kompletnu pripremu zemljišta, setvu i završno freziranje, čime višestruko skraćuje vreme rada na oranicama. Osim uštede u vremenu i energiji, ovaj pronalazak značajno smanjuje zagađenje vazduha i zemljišta, kao i gaženje oranica, a istovremeno ratare oslobađa i problema sa vremenskim uslovima.

Studija o izvodljivosti

Prezentaciju Mandićevog izuma je organizovala "Asocijacija pronalazača i inovatora", koja se posle nedavnog formiranja posvetila promociji domaćih proizvoda.
- Postigli smo dogovor sa Privrednom komorom Vojvodine o saradnji, koja predviđa finansiranje ovakvih projekata do nivoa studije izvodljivosti i izrade biznis planova. Studiju izvodljivosti za ovaj pronalazak će raditi stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji su već obavili merenja potrošnje goriva, dubine brazde i ostalih parametara. Osim toga, cena izrade univerzalne poljoprivredne mašine će biti za oko 50 odsto manja od cena uvoznih priključaka koji obavljaju samo po jednu operaciju - kaže predsednik "Asocijacije pronalazača i inovatora", Miloš Katić.

- Mašina objedinjuje plug, tanjiraču, drljaču, sejalicu, valjak i alat za freziranje, a može se priključiti na svaki traktor koji ima više od 70 konjskih snaga. Utrošak goriva je minimalan, a alati su konstruisani da obezbeđuju izuzetno visok kvalitet obavljenog posla. Posebnim tehnološkim rešenjima je omogućeno da mašina odlično radi na potpuno neuređenom strnjištu i da se ne može zaglaviti u blatu. Na mašinu se može priključiti i rasturač veštačkog đubriva - nabraja inovator iz Sivca.

Prototip mašine je testiran na poljoprivrednom dobru "Panonija" kod Bačke Topole u prisustvu predstavnika Ministarstva za nauku i nekoliko privrednih komora, kao i uglednih stručnjaka za poljoprivrednu mehanizaciju i direktora nekih domaćih firmi koje žele da započnu serijsku proizvodnju ovog tehnološkog čuda. Svi učesnici prezentacije su imali samo reči hvale za ono što su videli.

- Naša nauka i inovatori su nam ponudili projekat koji umnogome može poboljšati rad i sad je na nama koji se bavimo ovom delatnošću da pomognemo da se projekat izvede do kraja. Zato je uostalom i poljoprivredno dobro "Panonija" prihvatilo da bude domaćin ove prezentacije - izjavio je direktor "Panonije" Zvonimir Kuveljić.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Vojvodina

15:13h

Stanko Mandić iz Sivca konstruisao univerzalnu poljoprivrednu mašinu

15:20h

Počinje obnova manastira Rakovac

15:27h

Za bolnicu još 16 miliona evra

 


     


FastCounter by LinkExchange