[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 13. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Pune se "Žitomlinovi" silosi

Negotinski "Žitomlin" uskladištio oko dve stotine vagona pšenice

Počeo otkup žita

Firma "Eko Ki" isplatila je odmah po preuzimanju pšenice prahovskim ratarima oko pet i po miliona dinara

NEGOTIN - Negotinski ´ "Žitomlin", za razliku od nekoliko prethodnih godina, uskladištio je ove godine oko dve stotine vagona tržnih viškova, međutim pitanje je koliko će pšenice biti otkupljeno . Iako je, u prvom trenutku, izgledalo da će ratari biti zadovoljni sa 8,5 dinara za kilogram pšenice, kada se ?prašina slegla´, mnoga pitanja ostala su bez odgovora.

- Zainteresovani smo za otkup ovogodišnjeg roda pšenice i već smo napravili neke dogovore sa poslovnim bankama, koje su spremne da kreditiraju isplatu osnovne cene pšenice od sedam dinara ? - kaže Dragiša Radulović, direktor mlinsko- pekarske firme " Žitomlin"?. Prema njegovim rečima, oni planiraju da isplata bude u tri rate, od kojih bi prva bila ostvarena već tokom avgusta.

Međutim, na samo desetak kilometara od Negotina, u selu Prahovu, ratari su se opredelili po onoj narodnoj´ "Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani"´. Posredstvom lokalne Zemljoradničke zadruge, ovogodišnje tržne viškove, od oko stotinu vagona pšenice, predali su beogradskoj firmi DOO "Eko Ki". Ova firma, koja je, nedavno, sa svojin francuskim partnerom, kupila kladovski Poljoprivredni kombinat "Ključ", isplatila je odmah po preuzimanju pšenice prahovskim ratarima oko pet i po miliona dinara, a sa prahovskim zadrugarima vode pregovore i o dugoročnijoj saradnji .

Mada je ovaj kupac pšenicu isplaćivao po ceni od šest i po dinara za kilogram, stotinu kooperanata prahovske Zemljoradničke zadruge radije se odlučilo za ovu varijantu, nego da žito prodaju po ceni od sedam dinara, pa da taj novac čekaju mesecima .

- ? Posao oko otkupa pšenice je gotovo završen, zahvaljujući blagovremenom izboru ovog platežno sposobnog kupca koji ima obezbeđen novac za još stotinu vagona pšenice. Sve je spremno da odmah na licu mesta obavimo prijem, utvrdimo količinu, kvalitet i standarde pa da kupcu preusmerimo pšenicu, a za najviše 24 sata isplatimo zadrugare. Ovo što činimo u Zadruzi, u saradnji sa DOO "Eko Ki" vraća stari ugled posustalom zadrugarstvu ? - kaže Velimir Trailović, direktor Zemljoradničke zadruge Prahovo.

Tekst i foto: Ž. D.


vesti po rubrikama

^Srbija

15:12h

Negotinski "Žitomlin" uskladištio oko dve stotine vagona pšenice

15:20h

Predizborne aktivnosti u Prokuplju

15:26h

Šabac: Stranke objavile imena svojih favorita za predsednika opštine

15:31h

Kruševačka Industrija mašina "14. oktobar" bez posla i posle protesta

15:37h

Počelo kreditiranje stočara preko Zaječarske mlekare

15:42h

Klisure i kanjon bogatiji za 59 beloglavih supova

15:48h

Kamenovana kuća Hasiba Šećovića

15:54h

"Mermer i zvuci" ostaju bez para

 
 


     


FastCounter by LinkExchange