[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 13. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nedavno doneta odluka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje prepolovila broj davalaca

Zalihe krvi u bolnicama

dostigle kritičnu tačku

Od 1. avgusta davaoci krvi oslobađaju se participacija za lekove i zdravstvene usluge tek posle 30 davanja

Posle odluke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje da se davaoci krvi oslobađaju participacija za lekove i zdravstvene usluge tek posle 30 davanja, a koja je stupila na snagu 1. avgusta, broj davalaca krvi u Nišu je prepolovljen i već preti ozbiljna nestašica ove dragocene tečnosti. Da podsetimo, do sada ovakva privilegija oslobađanja od participacija pripadala svima koji su najmanje 10 puta dali krv.

Direktor niškog Zavoda za transfuziju krvi dr Zoran Stanojković izjavio je da mu "nikako nije jasna ovakva odluka koja prosto rečeno diskriminiše davaoce i destimuliše ih da i dalje budu u ovom izuzetno humanom pokretu koji spasava mnoge živote".

- Za samo desetak dana od primene nove odluke, beležimo drastičan pad broja davalaca i već smo na pragu ozbiljne nestašice krvi. Zato ćemo, sa kolegama iz Beograda i Novog Sada, uputiti dopis resornom ministarstvu da pod hitno izmene ovakvu odluku. Tražićemo da i davaoci koji imaju manje od deset davanja imaju šestomesečnu participaciju od dana poslednjeg davanja, da oni sa preko deset davanja budu deset godina oslobođeni participacije, a davaoci sa preko 30 davanja doživotno. To je naš dug onima koji su već spasili ili će spasiti mnoge živote - kaže dr Stanojković.

Niški Zavod pozvao je ovih dana davaoce da ipak dođu i ponude svoju krv. Mnogi su i došli, dali krv, ali sa porukom "sad i nikad više ukoliko se nerazumna odluka o participacijama ne izmeni". Pedesetpegodišnji Slavoljub Stanković došao je u Zavod da 24. put daje krv i kaže:

- Ogorčen sam i pitam se da li ću bez participacije za lečenje biti u mogućnosti da još dajem krv i ispunim traženi "bonus". Jedva preživljavam sa porodicom jer sam u ovim godinama na evidenciji nezaposlenih - kaže Stanković.

Dopisništvu Glasa" javili su se mnogi dobrovoljni davaoci sa sličnim komentarima, što uverava da će, ukoliko se najnovija odluka ne izmeni, zavladati ozbiljna nestašica krvi. U niškim i srpskim bolnicama ovih dana se dnevno prikupi tek jedna trećina realno potrebnih jedinica krvi, pa se zbog takvog stanja često odlažu operacije i ugrožavaju ljudski životi.

M. Doderović


vesti po rubrikama

^Niš

16:41h

Zalihe krvi u bolnicama dostigle kritičnu tačku

16:50h

Ambicije sportskih klubova zavise od sponzora

16:59h

Nema pregovora oko plaćanja akcionarskog poreza

      


FastCounter by LinkExchange