[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 12. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Promovisano deset najlepših mesta na Koridoru 10, ali ne i neprijatnosti po turiste u tranzitu do Atine

Na Olimpijadu

izrovanim putem

Deo od Novog Sada do Beograda neosvetljen, a na nekoliko mesta mora se sići sa autoputa zbog radova. Direktor Direkcije za puteve kaže da je građevinska sezona u toku, te da se i u drugim zemljama sada radi

Avanturistički nastrojen turista iz Nemačke, koji na svom putovanju na Olimpijske igre u Atini zaluta na srpski asfalt i poželi da usput vidi i poneku od naših znamenitosti mogao bi, ako ne zna naš jezik, da zabasa u brojne probleme.

Foto

Zobnatica, jedno od deset savršenih mesta

Divna priroda Palića i Zobnatice, naime, ne umanjuje činjenicu da je deo puta od Novog Sada do Beograda neosvetljen, sa autoputa se, ka Horgošu, mora sići barem dvaput zbog radova na putu, a Salaš 84 moguće je pronaći samo uz veliku pomoć lokalnih seljaka, jer na putu ka njemu ne postoji nijedan putokaz.

Uz pohvalu truda turističkih poslenika Srbije, upravo to se pokazalo tokom prekjučerašnjeg puta ka graničnom prelazu Horgoš, na kom su promovisane putno-turističke mape, koje će tokom Olimpijskih igara biti besplatno deljene strancima na svim graničnim prelazima.

Table "ovih dana"

Milica Čubrilo, direktor Turističke organizacije Srbije, istakla je ovom prilikom da je tranzitni turizam odavno naš strateški cilj i dodala da su, u sklopu priprema za Olimpijske igre, ekipe Turističke organizacije Srbije obišle sve objekte na Koridoru 10, od benzinskih pumpi do javnih toaleta.

- Pored "savršenih mesta", u mapi je spomenuto sve ono što je duž Koridora 10 vredno videti, i to su samo ona mesta koja zadovoljavaju standarde i koja zaista možemo da preporučimo turistima u tranzitu. Cilj nam je da privučemo strance da se, u povratku iz Atine, duže zadrže u Srbiji ili nas preporuče nekome od prijatelja - kaže Čubrilo.

Ipak, ostaje gorak utisak da Olimpijske igre počinju u petak, a tek "ovih dana" će na graničnim prelazima biti postavljene četiri table, sa natpisom "Dobrodošli u Srbiju" na nemačkom i engleskom jeziku.

Foto

Strani turisti dobijaju mape, ali ne znaju da na mnogim mestima nema putokaza

Putari ne očekuju gužve

Branko Jocić, direktor Direkcije za puteve Republike Srbije, naglasio je da je 3.500.000 evra uloženo u obnovu i uređenje putnog pravca Koridor 10, mada očito da taj novac nije bio dovoljan, jer radovi na mnogobrojnim deonicama još nisu završeni.

- Na pojedinim putevima se, s obzirom na to da smo zbog stranih kredita vezani za rokove, još obavljaju radovi, ali zbog njih ne bi trebalo da bude većih gužvi. U krajnjoj liniji, građevinska sezona je u toku, pa se i u drugim zemljama sada radi. Radnici su još na pojedinim kracima Koridora 10, poput puta ka Rumuniji, i kod Batrovaca. Do 16. avgusta biće završena deonica kod Siriga, a do 15. novembra i deo puta kod Niša. Gužve ćemo sprečiti prelaskom na drugu traku, jer očekujemo da će gužve ka Beogradu biti manje. Usko grlo kod Kragujevca rešićemo tako što ćemo u promet pustiti i zaustavnu traku - kaže Jocić.

Foto

Salaš 84 je moguće pronaći samo uz pomoć lokalnih seljaka

Direkcija je, kaže Jocić, obnovila i fiksne toalete na ovom putnom pravcu, oni koji su bili neupotrebljivi su sklonjeni, a do petka (kada Olimpijada počinje), biće postavljeno i 250 suvih toaleta na potezu od Subotice do Beograda. Prema njegovim rečima, postavljena je i svetlosna signalizacija, sređene naplatne rampe, a do petka će biti pojačana i turistička signalizacija. Tada će, valjda, i Salaš 84, jedno od "savršenih mesta", dobiti barem jedan putokaz.

Prema podacima Direkcije za puteve, povećanje teretnog saobraćaja u odnosu na prošlu godinu je oko 38 odsto, dok podaci o putničkom još nisu obrađeni. Povećanje cena putarine za 17 odsto Jocić je opravdao činjenicom da cene nisu menjane od marta 2003. godine, a ako je za utehu, taksa za zamenu deviza na naplatnim rampama je sa 20 odsto nedavno spuštena na sedam.

Pa, srećan vam prolazak kroz Srbiju.

Foto

Palić, divno mesto za odmor

Savršena mesta

Promocija turističkih mapa bila je dobra prilika da se, još jednom, javnosti predstave pobednici konkursa "10 savršenih mesta", koji su organizovali Turistička organizacija Srbije i Američka agencija za međunarodni razvoj i obiđu prva tri sa ove liste.

Palić, Zobnatica, Salaš 84, Carska bara, Lozovička česma, Podrum Radenković, Sokobanja, niški restoran "Amerikanac", motel "Predejane" i projekat bežičnog interneta osvojili su i vrednu pomoć od po 10.000 evra, koje će uložiti u razvoj turističke ponude.

Besplatne mape

Mape na kojima su, pored pobednika nedavno završenog konkursa "10 savršenih mesta", ucrtane i sve turističke informacije, poput benzinskih pumpi, hotela i baza Auto-moto saveza, u širini od 40 kilometara od Koridora 10, moći će da se preuzmu i na 20 informativnih punktova širom Srbije. Projekat je vredan oko 30.000 evra, zasad je štampano 100.000 mapa, a u slučaju potrebe biće doštampano još.


A. Klarić
Foto: M. Rupena


vesti po rubrikama

^tema

16:45h

Promovisano deset najlepših mesta na Koridoru 10, ali ne i neprijatnosti po turiste u tranzitu do Atine

   
 


     


FastCounter by LinkExchange