[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 12. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Skupština Srbije u utorak razmatra korišćenje državnih simbola

"Bože pravde", orlovi i

zastava - u dve varijante

Zastava, grb i himna bi se koristili kao preporuke. Mali i Veliki grb iz 1882. Zastava iz 1992. van snage

BEOGRAD (Beta) - Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković zakazao je za utorak, 17. avgusta, vanrednu sednicu na kojoj će, po hitnom postupku, biti razmatran Predlog preporuke o korišćenju grba, zastave i himne Republike Srbije.

Tim predlogom preporučuje se upotreba dvoglavog belog orla, sa štitom, krstom, četiri ocila i krunom Nemanjića, kao grba Republike Srbije, definiše se izgled i oblici zastave i preporučuje se za himnu svečana pesma "Bože pravde" Jovana Đorđevića, na muziku Davorina Jenka.

U obrazloženju predloga himne navodi se da, mada postoji nekoliko verzija teksta te svečane pesme, republikanskom obliku države kakav sada ima Srbija najviše odgovara tekst u kome se potencira narod.

Pošto se grb, zastava i himna prema Ustavu Srbije usvaja na referendumu, do konačnog utvrđivanja državnih simbola preporučuje se grb koji je utvrđen Zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine koji se koristi u dva nivoa - kao Veliki grb i kao Mali grb.

Veliki grb jeste crveni štit na kome je, između dva zlatna krina u podnožju, dvoglavi srebrni orao, zlatno oružan i istih takvih jezika i nogu, sa crvenim štitom na grudima na kome je srebrni krst između četiri ista takva ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta.

Štit je krunisan zlatnom krunom i zaogrnut porfirom vezenom zlatom, ukrašenom zlatnim resama, uvezanom zlatnim gajtanom sa istim takvim kićankama, postavljenim hermelinom i krunisanim zlatnom krunom.

Mali grb jeste crveni štit na kome je, između dva zlatna krina u podnožju, dvoglavi srebrni orao, zlatno oružan i istih takvih jezika i nogu, sa crvenim štitom na grudima na kome je srebrni krst između četiri ista takva ocila bridovima okrenutih ka vertikalnoj gredi krsta. Štit je krunisan zlatnom krunom.

Preporučuje se da se zastava koristi kao Narodna zastava i kao Državna zastava, sa razmerama 3:2 (dužina prema visini). Narodna zastava je horizontalna trobojka sa poljima istih visina, odozgo na dole: crvena, plava i bela. Državna zastava izgleda isto, ali u centru pomerenom ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave ima Mali grb Republike Srbije.

Preporukom se predlaže stavljanje van snage nepotpune Preporuke o korišćenju zastave Republike Srbije od 21. jula 1992. godine. Vanredna sednica sazvana je na osnovu dogovora šefova poslaničkih grupa i potpisa 187 poslanika.

U tekstu predloga nove srpske himne "Bože pravde" izbegnut kralj

Šef poslaničkog kluba SPO - NS u Skupštini Srbije Veroljub Stevanović najavljuje za "Glas" da će SPO podneti amandman na predloženi tekst himne u kome će se tražiti vraćanje njenom izvornom obliku, pa bi u tekstu svako pominjanje sintagme "srpske zemlje" bilo zamenjeno sintagmom "srpskog kralja".
- Ne mogu sada reći hoćemo li glasati protiv predloga himne ako nam ne prođe amandman. O tome će odlučiti čitava poslanička grupa na dan glasanja - kazao je Stevanović.
Navedeni tekst himne Srbije glasi:
"Bože pravde, ti što spase od propasti dosad nas, čuj i odsad naše glase i od sad nam budi spas.
Moćnom rukom vodi, brani budućnosti srpske brod, Bože spasi, Bože hrani, srpske zemlje, srpski rod! Složi srpsku braću dragu na svak dičan slavan rad, sloga biće poraz vragu a najjači srpstvu grad.
Nek na srpskoj blista grani bratske sloge znatan plod, Bože spasi, Bože hrani srpske zemlje, srpski rod! Nek na srpsko vedro čelo tvog ne padne gneva grom Blagoslovi Srbu selo polje, njivu, grad i dom! Kad nastupe borbe dani k' pobedi mu vodi hod Bože spasi, Bože hrani srpske zemlje, srpski rod! Iz mračnoga sinu groba srpske slave novi sjaj nastalo je novo doba Novu sreću, Bože daj! Otadžbinu srpsku brani pet vekovne borbe plod Bože spasi, Bože brani moli ti se srpski rod!"

U. K.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Dramatična sednica parlamenta Državne zajednice SCG

17:20h

Skupština Srbije u utorak razmatra korišćenje državnih simbola

17:30h

MSP traži informaciju od Okružnog suda o slučaju optuženih generala

17:35h

Nikolić:Neka Vlada, ako sme, odustane od tužbe

17:40h

Generali ne veruju obećanjima države

17:50h

Danas redosled stranaka za parlamentarne izbore na Kosovu
23:05h GIK proglasio listu DS za Beograd
   


     


FastCounter by LinkExchange