[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 12. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Foto

Hali Beri kao Ketvumen

Početkom septembra stiže novi film sa Hali Beri u glavnoj ulozi

Žena mačka uskoro u

beogradskim bioskopima

U najavi Taka, u beogradske bioskope krajem avgusta stiže film "Ketvumen", baziran na liku legendarnog strip autora Boba Kejna, tvorca Betmena. Naslovnu ulogu tumači Hali Beri (38), dobitnica Oskara za film "Bal monstruma" i hit-glumica koja je tumačila Storm, ženu mutanta koja telekinezom kontroliše atmosferske prilike u neverovatno popularnom Marvelovom filmu "Dž Men".

Sto miliona dolara

"Ketvumen" je novi film strip-kompanije D.C. (Direct Current), njihov očajnički pokušaj da pariraju Marvelu na filmskom tržištu, budući da su filmovi o "Spajdermenu" i "Eks-menima" zaradili stotine miliona dolara, za razliku od filmova o Supermenu i Betmenu, udarnim junacima Di Si-a koji sve slabije prolaze i na strip-tržištu. Hali Beri tumači lik Pejšens Filips, dizajnerke reklama za veliku kozmetičku kompaniju. Pošto slučajno razotkriva prljave igre svoga šefa, Pejšens bacaju vezanu u reku.

Iz egipatske mitologije

Inspiraciju za lik Žene mačke, Bob Kejn, tvorac Betmena, našao je u drevnoj egipatskoj mitologiji. Žene mačke su služile božanstvu Bastet, predstavljanom kao žena sa mačjom glavom. U donekle izmenjenoj verziji, žene mačke su bile glavne teme nemačkog simbolizma i pre-rafaelita u 19. veku.

Heroinu spasava misteriozna mačka koja pretvara trapavu dizajnerku u ženu-mačku, obdarenu nadljudskim, tj. nad-mačijim moćima. Pejšens spava na polici, oštri nokte na sofi i jede tunu direktno iz konzerve. Film jedino ne prikazuje da li Hali Beri održava ličnu higijenu ližući se i da li ostavlja mrtve miševe na otiraču. Pod dirigentskom palicom francuskog reditelja Pitofa, film "Ketvumen" je briljantna vizuelna stilska vežba, sa odličnom scenografijom i vrhunskim kostimografskim zahvatima.

Estetika magazina

Sinopsis je glup do bola, a Pitof ga razvlači i razvalči mada film ostvaruje interesantnu dekadentnu auru kompjuterski prezasićenim bojama, dovedenim skoro do belog usijanja. Očigledno, Pitof je doktorirao estetiku evropskih modnih magazina, ali beskonačnu narativno-kinetičku prazninu filma ništa ne može popuniti. Hali Beri neće nastupati u novom nastavku "Eks-men 3" koji se ovih dana snima u Holivudu, jer je tražila astronomski honorar.

S. Đ. M.


vesti po rubrikama

^kultura

16:13h

Nenad Polimac, vodeći filmski kritičar iz Zagreba, o srpskoj produkciji

16:20h

Amaterski časopis Emitor iz Beograda najbolji u Evropi

16:28h

Alisa Stojanović uoči beogradske premijere svetskog pozorišnog hita "Diplomac"

16:35h

Početkom septembra stiže novi film sa Hali Beri u glavnoj ulozi

16:44h

Britanske knjige godine i kod nas: "Angus, tange i ljubljenje s vatanjem"
   


     


FastCounter by LinkExchange