[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 12. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Foto

Snežana Bogdanović i Gordan Kičić

Poznata rediteljka Alisa Stojanović, uoči beogradske premijere svetskog pozorišnog hita "Diplomac"

U glavnoj ulozi je

ipak Gordan Kičić

Marketing je napravio bum od predstave, pre nego što je stigla pred gledaoce. Dobro je procenjena na 30 izvođenja i prodato je već 70 odsto karata

Do premijere predstave "Diplomac", ostalo je "sitno", nepunih desetak dana (20. avgust, Beogradsko dramsko). Svetski pozorišni hit, koji se kod nas igra posle Njujorka, Londona, za domaće pozorišne prilike ima veliku dozu ekskluzivnosti - igraće se samo 30 dana, u ulozi gospođe Robinson, posle decenije na domaću scenu se vraća Snežana Bogdanović, karte su puštene u pretprodaju i gotovo da su razgrabljene.

- Živimo kao sportisti, ekipa u karantinu, jer smo svesni da nema nazad. Karte su prodate i više nema odstupnice, nemate pravo na grešku, pomeranje premijere - kaže rediteljka Alisa Stojanović.
- Ceo marketing je osmišljen tako da pozorište pokuša da se plasira u pretprodaji. Predstava je dobro procenjena na 30 izvođenja i prodato je već 70 odsto karata. Sve drugo što će se eventualno desiti, mislim na novi set izvođenja, gostovanja, biće ili neće biti zasluga predstave.

Ovakav način prezentacije uobičajen je u svetu. Mislite li da može da uspe kod nas?
- Ovo je novčano i tehnološki racionalniji model. Može da ima i svoju lošu stranu, da odvede u neku vrstu komercijalizacije koja ovde nije popularna. Svaki model, umetnički, politički, može da bude i dobar i loš. U ovom trenutku smatram da može da bude ekonomski koristan. Naši podaci o prodatim kartama govore da su ih uglavnom kupili ljudi koji gotovo nikada ne idu u pozorište. Dakle, dobili smo neku novu pozorišnu publiku i mislim da je to kvalitet za sve.

Da li je možda popularnost filma uticala na toliku zainteresovanost publike?
- I film i predstava nastali su po romanu Čarlsa Veba koji je konačno objavljen i kod nas i koji ima svoje mesto u istoriji i kulturi generalno. Neke rečenice su obeležile šezdesete, recimo: "Budućnost je u plastici", ili "Bendžamin Bredok je malo zabrinut za svoju budućnost". Šezdesetih mladi prvi put počinju da razmišljaju o svojoj budućnosti, a s hipi pokretom i da aktivno učestvuju u njenom stvaranju. Konačno, tu je i povratak šezdesetim, čemu svakodnevo prisustvujemo... Marketing je objedinio sve te činjenice i uspeo da napravi bum pre događaja što je veoma interesantno kao fenomen.

Film je u prvi plan "izbacio" Dastina Hofmana koji je igrao Bendžamina Bredoka. U pozorištu, bar u svetu, glavna zvezda je gospođa Robinson, tačnije glumice koje je igraju. Zašto?
- Mislim da je to zato što je lik gospođe Robinson na neki način paradigmatičan, zamaman za igranje i naravno da onda Ketlin Tarner ili Keli Mekgilis izbiju u prvi plan. Kod nas to nije isto. Mi smo doveli nekadašnju zvezdu bivšeg jugoslovenskog prostora i glumicu koja je svakako izuzetno atraktivna s obzirom na to da je dugo nismo gledali i koja zaista na poseban način nosi godine gospođe Robinson. Ali, s druge strane, ceo moj tim objedinjen je oko ideje da Bendžamin Bredok jeste momak koji srlja u život, naravno, zahvaljujući impulsu koji mu daje gospođa Robinson. Ali, i pored njenog značaja u njegovom životu, kod nas je to ipak priča o Bendžaminu Bredoku, a glavna uloga je Gordan Kičić.

Koliko su glumci spremni na 30 dana neprekidnog igranja?
- Ovo su uglavnom glumci repertoarskg pozorišta, koji rade i nešto mnogo teže, a to je da svake večeri igraju različitu predstavu. Ono što je opterećujuće za glumce jeste da je u ovakvom sistemu planiranje nužno, ali psihološki jako teško. Brinula sam se za Mariju (Karan), prvi put je na sceni u 30 izvođenja, to je veliki zalogaj. Ako ona to savlada, zaista verujem da je pred njom velika karijera. To je i veoma hrabro.

Da li biste Vi ponovo radili neku predstavu na ovaj način?
- Vrlo rado. Imam ceo tim i apsolutno ni o čemu ne brinem, osim o probi, što je za reditelja velika privilegija. Nije lako napraviti odluku da se uđe u ovakav projekat, ali mislim da bi jedan deo beogradskih pozorišta mogao da pređe na ovakakav model.

Margareta Jovićević


vesti po rubrikama

^kultura

16:13h

Nenad Polimac, vodeći filmski kritičar iz Zagreba, o srpskoj produkciji

16:20h

Amaterski časopis Emitor iz Beograda najbolji u Evropi

16:28h

Alisa Stojanović uoči beogradske premijere svetskog pozorišnog hita "Diplomac"

16:35h

Početkom septembra stiže novi film sa Hali Beri u glavnoj ulozi

16:44h

Britanske knjige godine i kod nas: "Angus, tange i ljubljenje s vatanjem"
   


     


FastCounter by LinkExchange