[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 12. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Da li učenici u Srbiji mogu da koriste udžbenike nasleđene od braće, sestara, rođaka i prijatelja

Stare knjige ne mogu da se

koriste u drugom osnovne

I u prvom osnovne sleduje kupovina novih naslova, dok svi drugi đaci mogu da upotrebljavaju starija izdanja. Izdavači ipak preporučuju nova dopunjena izdanja

BEOGRAD - Učenici su nekada, do devedesetih, mirne duše mogli da koriste stare udžbenike, nasleđene od braće, sestara ili rođaka i jedini kriterijum koji je tada uvažavan odnosio se na pitanje da li su dobro očuvani. Raspadom bivše Jugoslavije sve se promenilo, pa i nastavni planovi i programi - i udžbenici.

Izmenjene lekcije

U međuvremenu je bilo dosta izmenjenih lekcija i tek posle 2003. udžbenički fond nije se drastičnije menjao, tako da učenici formalno ponovo mogu da koriste većinu starih izdanja - ukoliko to žele ili im takve poteze uslovljava poluprazna porodična kasa. Razlike između novih i prethodnih naslova postoje i one se, pre svega, odnose na kvalitet štampe, ilustracija, grafika... Udžbenici nikada nisu bili preterano skupi, ali para nikad dosta, pa je svaka ušteda bila dobro došla, naročito u porodicama sa više dece.

Savet roditeljima

Odgovorni urednik u Zavodu za udžbenike Nebojša Jovanović savetuje roditelje da ipak kupe nove udžbenike, ako to mogu da priušte, zato što je on ipak bolji, jer je svake godine korigovan i redizajniran.
- Ne mogu da uslovljavam kupovinu niti da zavirujem u nečiji džep, jer svaki roditelj treba da odluči o nabavci udžbenika prema mogućnostima. Ali moram da kažem da će nabavkom starog dobiti jeftiniju, ali lošiju robu - podvlači Jovanović, uz opasku da se Zavod uvek trudi da, ako nema nove udžbenike - ima bar nove rukopise.

Ustaljena praksa da se svake godine menjaju teme, način pisanja, pa i autori, održala se do današnjih dana, s tim što je sada pristup sasvim drugačiji. Ne samo što međunarodna zajednica nameće standarde i izdavačima udžbenika, već i konkurencija čini svoje. Naime, od 2003. Zavod za udžbenike i nastavna sredstva više nema monopolski položaj na tržištu školskih knjiga.

Ove godine šest izdavača dobilo je mogućnost da štampa pedesetak naslova, udžbenika i radnih listova za reformisani prvi i drugi razred osnovne. Izdavači su dobili dozvolu prosvetnih vlasti na godinu dana, a praksa će pokazati šta će od toga nastavnici prihvatiti. To znači da roditelji neće moći da koriste udžbenike za drugi razred od prethodne godine i neke iz prvog, u zavisnosti od odluke aktiva učitelja u konkretnoj školi.

- Rezultati Ogleda o izdavanju udžbenika za prvi i drugi razred osnovne škole biće korišćeni pri pisanju novog zakona o udžbenicima, sledeće godine, jer je postojeći, iz 2003, zastareo - kaže Natalija Panić iz Ministarstva prosvete, uz napomenu da je resorno ministarstvo predložilo ogled da bi demonopolizovalo izdavanje udžbenika i "unelo kompetitivni duh u izdavaštvo, te da bi proverilo kako će se takva inicijativa odraziti na tržište udžbenika i prosvetne radnike".

Tumbanje

Po rečima Nebojše Jovanovića, odgovornog urednika u Zavodu, udžbenički fond je takoreći kompletno promenjen 1991, kad su doneti novi nastavni planovi i programi. To je bilo i logično, podseća, jer smo dobili novu državu, novu istoriju, nove granice, novu geografiju... Tada su cene bile socijalne, a papir jeftin. Ti udžbenici su desetak godina bili privremeno rešenje, a onda je od 2001. do 2003. ponovo došlo do promena, dobijeni su atraktivniji u više boja, na kvalitetnijem papiru.

O tim udžbenicima raspravljalo se i na Savetu Evrope, a reakcije su bile pozitivne.
- Osim udžbenika za prvi i drugi osnovne, koji su promenjeni reformom, svi ostali danas mogu da se koriste i u starijim izdanjima, iako je u međuvremenu bilo promena - pošto one nisu bile strateške prirode - objašnjava Jovanović.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:20h

Da li učenici u Srbiji mogu da koriste "nasleđene" udžbenike

16:29h

Projekat izgradnje hidrosistema na Drini: Ugrožen je kanjon Tare

16:36h

Nesvakidašnji događaj čudesnog iscelenja u manastiru Visoki Dečani

16:43h

"Kojot" u naoružanju Vojske SCG

16:50h

Radnici "Komgrapa" prete: U štrajk od 23. avgusta

16:57h

Kad sudija tuži stranku: Osuđen ekspresno da plati za uvredu

17:05h

Vojvodina oštro kontroliše mutant soje
   


     


FastCounter by LinkExchange