[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 12. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Ulici Bore Radojevića u Železniku gde neka fantomska firma kopa kanalizacionu mrežu dvojica radnika "na crno" doživela nezgodu

Dva "vukovca" umalo nisu

stradala zbog 1.000 dinara

Zoran Petrović: Jednog smo radnika odmah izvukli, jer njega nije zemlja skroz zatrpala, virio je iz zemlje do grudi. Drugoga smo otkopavali sigurno ceo sat. Pokušali smo i bagerom da ga otkopavamo, ali nismo smeli...

Probudila me je vika radnika nešto pre tri po podne. Ustanem, onako sav bunovan, i odem do balkona da vidim šta se to događa ispred kuće. Strčim dole i zajedno sa komšijom i još trojicom radnika pokušam da pomognem. Rukama smo razgrtali zemlju, strašno, jezivo...

Nismo znali gde su noge

Jednog smo radnika odmah izvukli, jer njega nije zemlja skroz zatrpala, virio je iz zemlje do grudi. Drugoga smo otkopavali sigurno ceo sat, jer je ostao na dubini od pet metara. Pokušali smo i bagerom da ga otkopavamo, ali nismo smeli, nismo znali gde su mu noge - pričao je juče sav uzbuđen Zoran Petrović iz Ulice Bore Radojevića u Železniku, posle nesreće koja se dogodila baš ispred njegove kuće.

Dvojicu radnika je zemlja zatrpala u rupu duboku oko pet metara. Obojica su, srećom, preživeli. Jedan je prošao sa težim, drugi sa lakšim povredama. Teže povređeni radnik, Museid Bećiri, koji je više od jednog sata proveo zatrpan zemljom i komadima asfalta, prevezen je kolima Hitne pomoći u Urgentni centar. Kako kažu komšije koje su učestvovale u ovoj akciji spasavanja, Bećiriju je povređena glave, kičma i ruke. Drugi radnik, kome nismo uspeli da saznamo ime, prošao sa lakšim ogrebotimama i modricama i nije želeo da mu se ukaže bilo kakva medicinska pomoć već je odmah sa bratom, koji je isto tu radio, otišao kući.

Prilikom kopanja radnici nisu imali nikakvu zaštitnu opremu, a ni kanal nije bio obezbeđen od obrušavanja, a dubina od oko pet metara nije baš mala.

Foto

Uviđajna ekipa stigla veoma brzo

Pokušali smo na sve načine da saznamo koja firma je izvođač radova, ali niko od komšija nije znao da nam kaže ime firme kojoj su platili od 600 do 800 evra po domaćinstvu, u zavisnosti od toga koliko im je kuća udaljena od već postojeće kanalizacione mreže. Ubrzo smo shvatili da nije ni čudo što niko ne zna ime firme jer - firme nema.

Izvesni preduzetnik po imenu Žika našao je radnike kod Vukovog spomenika, platio im 1.000 dinara po danu i rekao im da počnu da kopaju kanale za kanalizaciju.
- Ćero, ne znam ni kako se zovem, totalno sam blokiran - prokomentarisao je pomenuti Žika, preduzetnik, kada smo ga pitali kako je do nesreće došlo.

Fantomska firma

Gornji deo ulice ima kanalizaciju, ali po sveže betoniranim kanalima shvatili smo da je i ona nedavno uvedena.
- Opština raspisala tender i tako se došlo do izvođača, ali i to vam je posebna priča, niko od nas, čak ni naši predstavnici u Mesnoj zajednici nisu imali uvid u tendersku dokumentaciju. Opština je za izvođača radova uzela firmu "Tom-gradnja" i oni su ovde kod nas sproveli kanalizacionu mrežu.

Foto

Istraga će pokazati ko je kriv

Kada su završili ovaj deo ulice rekli su da u onaj gornji deo, gde se danas desila ova nezgoda, ne mogu iz tehničkih razloga da uvode kanalizaciju. Ne razumem se najbolje koji su to tehnički razlozi, pominjali su neodgovarajuću konfiguraciju terena, loš nagib - objašnjavao je Dragan Petrović iz gornjeg prilaza Bore Radojevića.

Naravno, komšije koje nisu dobile kanalizaciju, kako kažu stanari iz gornjeg prilaza, nisu mogle da se pomire sa tim da je baš kod njih loš nagib ili tle neodgovarajuće i vršile su pritisak da se i kod njih radi. Tako su našli Žiku preduzetnika koji je pristao da odradi kanalizaciju na terenu gde je prošli izvođač odustao.

Nesreća se dogodila prilikom drugog kopanja, jer prvi put kada su pustili vodu kroz kanale ona se slivala u kontrapadu ka kućama. Zato je, kažu, rešenje bilo da se iskopa nekoliko metara dublji kanal.

M. O. - B. B.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:36h

Dva "vukovca" umalo nisu stradala zbog 1.000 dinara

21:42h

Na Vilinim vodama uveliko radi prvi velikoprodajni objekat u zemlji

21:48h

Noćno kupanje na bazenima jeftinije

21:54h

Akcija JKP "Gradska čistoća": Palilulci bacili najviše nameštaja

22:01h

Stanari u Drinčićevoj protestovali zbog beskućnika koji su u toj ulici pronašli utočište

22:08h

U Domu zdravlja Novi Beograd radi zastareli informacioni sistem

22:15h

Gradske vesti: Zamena telefona na Bežaniji

22:23h

Obaveštenja iz Elektrodistribucije i Vodovoda
   


     


FastCounter by LinkExchange