[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 11. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ruske vlasti u luci Jeisk prekinule "Put optimizma" kroz 16 zemalja Evrope

Plivajte po dozvolu!

Uzalud smo im pokazivali prazan tank za vodu i zapomagali da nemamo ni hrane, ni goriva, priča kapetan Kresojević

Umesto da kroz Azovsko more posada broda "Idea" nastavi put ka Rostovu, vlasti su ih iz Jeiska vratili do 450 kilometara udaljenog Novorusinska, da nabave "papire" za plovidbu, i to bez hrane, vode i goriva. Papire nisu dobili i pokunjeno su se vratili za Beograd. Time je neplanirano okončan "Put optimizma", tokom koga je trebalo da, za sedam meseci i sedam dana, šestočlana ekipa napravi zanimljive TV priloge iz 16 država i 13 prestonica Evrope.

- Uzalud smo im pokazivali prazan tank za vodu i zapomagali da nemamo ni hrane, ni goriva. Nisu nam dozvolili čak ni da se, posle naporne plovidbe, malo odmorimo - objašnjava Branko Kresojević, kapetan plovidbe, pričajući o neprijatnostima u prijateljskoj nam Rusiji. Uz blagoslov predstavnika ruske ambasade u Beogradu koji su se, kaže Kresojević, smešili na zajedničkim konferencijama za novinare, ekipa se 30. maja otisnula u avanturu.

- Od Beograda smo krenuli ka Rusiji, obišli Crno more i Krim i u Kerču napustili Ukrajinu. Već smo uveliko pevali onu Bajaginu "Velika je Rusija", a prvi veći grad na našem putu bio je Rostov. A onda smo ušli u Azovsko more. Plovidba teška, a more izuzetno plitko, ponegde i do dva metra, zbog nagomilanog mulja na dnu. Plovi se po obeleženim koridorima, a ako malo promašite, ostajete nasukani - kaže kapetan. Na polovini puta, prišla im je ruska patrola, a oficir Saša im je, posle provere pasoša, sugerisao da Ukrajinsku zastavu zamene ruskom i uputio ih u Jeisk.

Posle celog dana i jedne noći naporne plovidbe, pristigli su u luku. - Odatle nas, kao neke kriminalce, vraćaju za Novorusinsk. Plovili smo sporo, štedeći ono malo goriva. Osećao sam se tako bedno da sam, u svojih 57 godina, zaplakao od neverice - objašnjava Kresojević i dodaje da, čak i kad neko potopi ratni brod, shodno pomorskom pravu, mora da spase preživele i da im čaj i ćebe.

- A ovi bi vam, imam osećaj, i da si brodolomnik, rekli plivaj po papire. Nisam toliko razočaran što je projekat prekinut, nego što su nas tako brutalno, bez hrane i vode, isterali na otvoreno more - kaže Kresojević. A, kada su se najzad dokopali Norusinska, od sedam ujutro do 18 sati uveče, niko im se nije čak ni obratio. Brod je, kaže Kresojević, bio vezan na doku gde nema ni struje, ni vode, a pošto su im naplatili stajanje, gorivo, agenta i sve ostalo, uspostavljen im je račun od 860 dolara, uz naknadnih 18 odsto poreza. Samo im vazduh nisu naplatili. Obračun su radili uz sveće, a kako potrebne papire nisu dobili, vratili su se krajem jula za Beograd.

Od tada se dopisuju s našim i ruskim vlastima, pokušavaju da otkriju šta je izazvalo nesporazum i pripremaju se za novo putovanje. I sa ovog, dva meseca dugog, uspeli su da snime 300 sati zanimljivog materijala o Srbima u rasejanju, a ako sledeće godine uspeju da premoste vode carske Rusije, krenuće ka Berlinu, preko Švedske, Finske i Norveške, a zatim od Roterdama ka Beogradu, kroz Nemačku, Austriju, Slovačku i Mađarsku i to sve ploveći kroz gradove.

A. Klarić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:13h

Ruske vlasti u luci Jeisk prekinule "Put optimizma" kroz 16 zemalja Evrope

15:38h

Tajne iz života vlasnika FK Čelzi i najbogatijeg čoveka u Britaniji

16:04h

U Šapcu se godinama rađa više dečaka

16:27h

Zanimljivosti: Naomi Kembel pretukla sobaricu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange