[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 11. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Patrijarha, kako kaže, zapanjuje što drugi je deo himne pesma fašiste Drljevića

Patrijarh Pavle oštro se suprotstavio predlogu novog simbola SCG

To nije himna nego Kentaur!

Ovim predlogom neko želi da se naruga Srbiji i Crnoj Gori i dostojanstvu ovog naroda - navodi se u pismu poglavara SPC šestorici državnih funkcionera

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle juče se oštro suprotstavio usvajanju novog predloga himne državne zajednice.

U pismu upućenom najodgovornijim državnim funkcionerima - Svetozaru Maroviću, Zoranu Šamiju, Borisu Tadiću, Filipu Vujanoviću, Vojislavu Koštunici i Milu Đukanoviću - poglavar SPC navodi da pitanje "kako se mogu spojiti i ukomponovati dve pesme potpuno drugačije po melodiji i po duhu" prepušta stručnjacima da prosude.

"Ono što nas zapanjuje jeste činjenica da drugi deo predložene himne ne predstavlja u suštini narodnu crnogorsku pesmu već pesmu jedne od najmračnijih ličnosti u istoriji Crne Gore, fašiste i naciste Sekule Drljevića. Drugačijeg je sadržaja ta narodna pesma "Oj svijetla majska zoro", a drugačija ona koju je Sekula Drljević objavio već 1937. godine u svojoj obradi i iz koje se dva glavna stiha uključuju u državnu himnu Srbije i Crne Gore", piše patrijarh Pavle.

Poglavar SPC u pismu pita "da li je moguće da Sekula Drljević, ličnost koja je 12. jula 1941. godine, pod pokrovoteljstvom Musolinija i Hitlera postala predsednik "Nezavisne Crne Gore" samo jedan dan i koji ceo rat proveo sa ustašama i Antom Pavelićem u Zagrebu, sada "piše" himnu savremene Crne Gore, odnosno državne zajednice SCG".

Drljevićevi zločini

Sekula Drljević je 1945. godine u Staroj Gradiški i Jasenovcu zajedno sa ustašama izvršio pokolj crnogorskog življa, pokrenutog vihorom rata sa svojih ognjišta. On je odigrao najsramniju ulogu u istoriji Crne Gore, postavši uzročnik još strašnijeg masakra desetine hiljada tog življa u Sloveniji - upozorava u pismu patrijarh Pavle.

"Nezavisno, čak i od samog sadržaja pesme, da li može biti većeg i sramnijeg poniženja za Srbiju i Crnu Goru od tog i takvog poniženja. Da li su zaslužile Crna Gora i Srbija da na početku trećeg milenijuma uključe u svoju himnu neonacističke, paganske stihove nesrećnog Sekule Drljevića.

Predložena himna nije himna nego Kentaur kojim neko želi da se naruga kako Crnoj Gori tako i Srbiji i dostojanstvu ovog naroda, i kao takvu je treba pod hitno povući iz procedure", zaključuje patrijarh Pavle i pismo završava rečima "Rekoh i spasoh dušu svoju".

P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Koalicija PSS- SPOT-NS povlači se iz trke za kosovski parlament

17:20h

U zaštićenim zonama Kfor počeo da postavlja novi sistem signalizacije

17:30h

Patrijarh Pavle oštro se suprotstavio predlogu novog simbola SCG

17:35h

Parlament SCG danas o himni: Stav parlamenta neizvestan

17:40h

Estradni umetnici apeluju da se ne prihvati nova himna

17:50h

Davinić nedavno razgovarao s haškim optuženicima

17:55h

Miroslav Milošević: Nadamo se da MUP neće morati da interveniše

18:10h

Džo Bagerista najavio kandidaturu za gradonačelnika Beograda

23:15h

Drašković: Nema razloga da budemo taoci

23:30h

Delegacija crkava SAD u Gračanici

   


     


FastCounter by LinkExchange