[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 11. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS ANKETA

 

Jurij Bajec
Nebojša Savić

Koliko košta nesaradnja sa Hagom

JURIJ BAJEC iz Ekonomskog instituta ovo pitanje svrstava u političko i kaže da je "glupo preračunavati posledice neizručenja u dolare ili evre".

- Situacija je delikatna. Evidentno je da naša saradanja s Hagom ide krivudavom linijom, a to otežava i procesuiranje pred domaćim sudovima, što bi bilo najbolje rešenje. Nalazimo se u iznuđenoj situaciji i inteziviranje političke i ekonomske saradnje sa svetom je uslovljeno. Sumnjam da bismo mogli dobiti klasične sankcije, ali nije nam ni cilj da budemo gde jesmo i u razvoju se oslanjamo samo na sopstvene snage. Ekonomska cena se ne sastoji u gubitku konkretne pomoći koju je obećao svet ili Amerika (100 miliona dolara), koliko u činjenici da međunarodna zajednica deluje složno, a to ima indirektne posledice na sliku o Srbiji koju će dobiti investitori. A oni su ključni za razvoj Srbije - kaže Bajec.

MILAN KOVAČEVIĆ, konsultant za strana ulaganja, smatra da bi saradnja s Tribunalom obezbedila više vrsta razne pomoći, među kojima i donatorsku konferenciju, kao i uključenje u svetske bankarske tokove.

Danijel Cvjetičanin

I pored toga što je dug prema Londonskom klubu regulisan, nema priliva stranih, jeftinijih kredita, a najneophodniji su sada kada kamate na domaćem tržištu rastu. To bi bio signal i za strane investitore da kupuju staru deviznu štednju i akcije na domaćoj berzi i na taj način investiraju u firme, kaže Kovačević.

NEBOJŠA SAVIĆ iz Ekonomskog instituta kategorično ističe da "političari znaju koliko košta odbijanje da isporuče generale". Ekonomisti to ne znaju da izračunaju, objašnjava Savić.

DANIJEL CVJETIČANIN iz Ekonomskog instituta tvrdi da izručenje može da se posmatra isključivo s moralnog aspekta i nikako sa ekonomskog.

"Ne bi trebalo da se bavimo trgovinom ljudima ne vodeći pri tom računa da li je to moralno, a ni vlada to ne bi trebala da radi. Ako je vlada ipak dobila nalog i bezuslovno, kao da smo okupirani mora da ih isporuči, neka se ponaša u skladu sa savešću".


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:26h

Američki biznismen srpskog porekla mogući partner fabrike automobila

17:33h

Potpisan sporazum EPS-a i sindikata u Kostolcu

17:41h

Skuplje gorivo
17:48h Glas anketa: Koliko košta nesaradnja sa Hagom
22:51h EPS neće tražiti povećanje cene
   


     


FastCounter by LinkExchange