[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 9. 8. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Okružno tužilaštvo u Beogradu optužilo aktere grupne tuče na Vračaru

Obesni huligani prebili policajce

Optuženi Miloš Vidaković (20), Rajko Radičević (22) iz Pančeva, i Uglješa Ilić (20) iz Beograda. Policajcu Josipu Ratkovu (35) polomili šaku, a Igoru Čobanoviću (31) prst na nozi

BEOGRAD - Pančevci Miloš Vidaković (20) i Rajko Radičević (22), kao i njihov prijatelj Uglješa Ilić (20) iz Beograda optuženi su u Okružnom tužilaštvu u Beogradu kao glavni akteri grupne tuče zbog sumnje da su policajcu Josipu Ratkovu (35) polomili šaku, a njegovom kolegi Igoru Č. Čobanoviću (31) palac na nozi.

Trojica mladića, koji su više od mesec dana u pritvoru, uskoro bi pred Okružnim sudom u Beogradu trebalo da odgovore zašto su nasrnuli na policajce. Nasuprot njihovim tvrdnjama u istrazi da nisu krivi za incident, čuvari reda su potvrdili da su bez razloga bili žrtve razularenih mladića i detaljno opisali kako su izvukli deblji kraj.

Vozili prebrzo

Prema navodima optužnice, incident se odigrao 26. juna ove godine oko 2.45, na raskrsnici Sinđelićeve ulice i Bulevara kralja Aleksandra, u centru Beograda. Tada su saobraćajni policajci Ljubomir Božić i Jovica Đurđević, zbog prebrze vožnje i glasne muzike na semaforu, zaustavili automobil "BMV" registarskih oznaka KG 40-00, kojim je upravljao Miloš Vidaković, dok je Rajko Radičević sedeo na mestu suvozača.

Policija prezauzeta

Uprkos nastojanjima da u policiji dobijemo potvrdu navoda optužnice, iz MUP-a Srbije dobili smo odgovor da je načelnik OUP-a Vračar Zoran Lazarević načelno pristao na razgovor, ali da je trenutno prezauzet zbog sezone godišnjih odmora.

Preteća pisma

U pokušaju da razgovaramo sa pretučenim policajcima, dobili smo nezvaničnu potvrdu da su posle incidenta dobijali preteća pisma i neprijatna upozorenja telefonom.

Mladići su bučno negodovali zbog zahteva policajaca da pokažu dokumenta. Tvrdili su da su ih zaustavili bez razloga i odmah počeli da ih vređaju. Vidaković im je drsko zapretio: "J.... vas u usta, duvajte mi panduri! Kurtoni! Ne dam isprave, nisi me propisno zaustavio, da li znaš ko je moj otac!"

Saobraćajci su tada radio-vezom pozvali pomoć i na raskrsnicu su ubrzo stigli Josip Ratkov i Igor Čobanović iz OUP Vračar. Dok su prilazili kolegama, Vidaković im se obratio rečima: "Koji ste k... vi došli, da li znate ko je moj otac! Od sutra ćete čuvati Ambasadu Albanije!" Na ponovljeni zahtev policajaca on je uporno odbijao da pokaže ličnu kartu, dok je Radičević, koji studira u Pragu, na kraju ipak pokazao pasoš.

Posle toga policajci su počeli da ih pretresaju. Međutim, Vidaković je iznenada odgurnuo i udario Ratkova. Odmah potom i Radičević je udario Čobanovića pesnicom u glavu. Posle ovog nasrtaja Vidaković je mobilnim telefonom pozvao prijatelje, koji su slavili rođendan drugooptuženog Uglješe Ilića, u kafiću "Kafeniška" u neposrednoj blizini. Ubrzo se raskrsnica pretvorila u pravi ring. Vidakovićevi prijatelji, predvođeni Ilićem u trku su se stuštili iz kafića i obrušili na policajce.

Istovremeno, iz obližnjeg studentskog doma na ulicu su izašli brojni znatiželjnici i počeli da navijaju. Ilić je uz povike : "Šta to radite mom kumu" pesnicom udario u glavu policajca Ratkova. Zatim mu se pridružilo još sedam-osam mladića koji su pesnicama, rukama i nogama počeli da tuku Ratkova i Čobanovića. Sukob je okončan tek kada su stigle dve patrole interventne brigade SUP-a Beograd. U tom trenutku Radičević i grupa mladića iz kafića su pobegli, dok su Vidaković i Ilić uhapšeni.

Određen pritvor

Posle okršaja lekari su utvrdili da Ratkov ima otok usne, krvni podliv na temenu i slepoočnici i polomljenu šaku. Čobanović je imao čvorugu na čelu, krvni podliv stopala, prelom palca na nozi, kao i brojne ogrebotine na nogama i otečena kolena.

Na predlog tužilaštva, mladićima je produžen pritvor do početka suđenja. Vidaković je zadržan iza rešetaka, jer po kaznenoj i prekršajnoj evidenciji do sada ima oko 40 prijava, zbog prebrze vožnje i nedoličnog ponašanja. Radičeviću je produžen pritvor jer se posle incidenta 10 dana krio od policije, kao i zbog mogućeg bekstva, jer je pre ovog sukoba doputovao iz Praga, gde studira.

S. Dž. S.


vesti po rubrikama

^hronika

16:41h

Okružno tužilaštvo u Beogradu optužilo aktere grupne tuče na Vračaru

16:49h

Danas se nastavlja istraga ubistva glavnog urednika lista "Dan"

00:52h

Opljačkan "Jugopetrol"

 


     


FastCounter by LinkExchange