[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 9. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle četvorodnevne fešte završen 44. dragačevski sabor trubača

Guča je postala svetski festival

Uz Slovence i Makedonce, u Dragačevu je bilo Austrijanaca, Nemaca, Švajcaraca, Šveđana, Francuza...

GUČA - Posle četiri dana i četiri noći žestokog urnebesa, tokom kojih je, procenjuju smeli organizatori, kroz Guču prošlo više od 300.000 ljudi, a od njih je svaki stoti bio - Slovenac, neki kažu da je bilo i svih četiri stotine hiljada gostiju, Sabor je noćas, u stvari rano jutros, završen.

Juče kasno popodne, na stadionu pored reke Belice održano je i završno trubačko takmičenje, za titule najboljih trubača Srbije i za "kartu" koja garantuje ulazak u trubačku istoriju i besmrtnost, nadmetalo se 20 duvačkih orkestara koji su u prestonicu trube stigli posle predtakmičenja u Boljevcu, Kotraži, Surdulici i na Zlatiboru.

Mladić izboden na smrt

U nedelju oko 1.30 sati, ispred jednog od kafića blizu stadiona u Guči, nožem je na smrt izboden mladić čije ime istražni organi tokom jučerašnjeg dana nisu saopštili. Juče nije bilo moguće doći ni do drugih detalja tragičnog događaja koji nije zapamćen na dosadašnja 43 Dragačevska sabora trubača. Nezvanično, napadač je Čačanin, i juče ujutru je priveden. Pretprošle noći, po nezvaničnim saznanjima povređen je još jedan saboraš, koji je sa mosta na reci Belici skočio u vodu, i to na glavu. U pomoć su mu priskočili drugi saboraši i, na sreću, živog ga izvukli iz vode.

09. Aug 2004 00:52 (GMT+01:00)

Pobednik

Veljko Ostojić iz sela Zlakusa kod Užica prva je truba i pobednik ovogodišnjeg 44-tog Dragačevskog sabora trubača koji je sinoć završen u Guči. Druga truba sabora je Dejan Lazarević iz Požege, a treća Elvis Ajdinović. Žiri publike "Zlatnu trubu Dragačevskog sabora" dodelio je Srđanu Aziroviću. Nagradu za najbolji orkestar dobio je orkestar Sejata Sejdića iz Bojnika, drugi je orkestar Damira Sejdića, takođe iz Bojnika, a treći orkestar Nenada Mladenovića iz Vranja. Nagradu za najizvodnije muziciranje dobio je orkestar Radeta Slavkovića, nagradu za najlepše odsvirano kolo orkestar Dejana Lazarevića, a za pesmu, orkestar Sejata Sejdića.
Inače, takmičenje je zbog jakog pljuska oko 19 sati bilo prekinuto na sat vremena. Kiša je većinu saboraša oterala sa stadiona, ostalo je par stotina najvatrenijih obožavalaca trube koji su po pljusku od stadiona napravili pravi disko-podijum.

Veče ranije na takmičenju mladih duvačkih orkestara Srbije titula najboljeg pripala je trubačima orkestra "Etno art" iz Koštunića, a najbolji trubač juniorskog finala je Bojan Krstić iz Vladičinog Hana.

U noći između subote i nedelje, kada je broj posetilaca obarao sve dosadašnje rekorde, Guča i svi njeni gosti bili su svedoci istinskog spektakla, do sada neviđenog na Saboru. Na gradskom stadionu, na ponoćnom koncertu, sa srbijanskim trubačkim majstorima, u transu, veselilo se i uživalo barem 50.000 ljudi - Dejan Petrović, Veljko Ostojić, Dejan Lazarević, Radiša Vitezović i ostali trubački asovi skoro tri sata izazivali su pravu erupciju radosti, emocija, uživanja uz zvuke trube. Tačno u ponoć nad gradom je bio vatromet, Sabor je zamirisao svetski, a svirka na stadionu produžila se do ranih jutarnjih sati.

U isto vreme ulicama grada, sa svih stana prosto je kuljala masa saboraša, od još 100.000 ljudi, koji su opsedali kafane, okupirali šatre u kojima slobodne stolice nije bilo ni za lek.

Na gradskom trgu, orkestar iz nemačkog grada Lancuta, sastavljen od čistih Nemaca svirao je Vidovdan, Slovenci "Mesečinu", Makedonci "Moravac"...

Neosetno, ono što je prošle godine bilo tek naznaka, ove godine postalo je očigledno - Guča je postala svetski festival. Uz pomenute Slovence koji su preplavili varošicu, ove godine na sve strane po Dragačevu bilo je Austrijanaca, Nemaca, Švajcaraca, Šveđana, Francuza...

Tadić: Sabor je misija dobre volje

Predsednik Srbije Boris Tadić juče nešto pre 17 sati stigao je u Guču na Dragačevski sabor trubača. Tadić je prošetao prepunim ulicama Guče, rukovao se i razgovarao sa saborašima, bio ponuđen kikirikijem, a zatim je prisustvovao finalnom takmičenju trubačkih orkestara na stadionu pored reke Belice.
- Sabor je misija dobre volje. Ovde vidite radosne ljude. Srbija treba da pokaže svoju radost svetu, uprkos problemima u kojima se nalazi - rekao je Tadić, otkrivajući da je njegova najomiljenija trubačka pesma "Sa Ovčara i Kablara".
- Sabor ne bi trebalo da bude samo manifestacija radosti muzike i veselja, nego i prilika za građenje bolje slike Srbije u svetu. Ovde je, čuo sam, 5.000 Slovenaca, ovde su Švajcarci, Austrijanci, Nemci, to je veoma važno, to pomaže razvoju, prodaji proizvoda i lepšoj slici Srbije u svetu - rekao je Tadić.


Tekst i foto: Z. Šaponjić


vesti po rubrikama

^društvo

16:22h

Guča je postala svetski festival

16:31h

Odmor u Vrujcima plaća se i mrtvačkim sanducima

16:40h

Do početka škole ima još tri nedelje, dovoljno da roditelji razmisle kako će spremiti decu za prvi dan

16:55h

Četvrti opštinski sud naložio iseljenje iz stana Ljiljani Mijoković - Mihajlović, šefici kabineta SRS

17:04h

Nevolje bivših radnika MUP i Vojske SCG s porezom na oružje

17:16h

Štrajk rudara do daljeg zamrznut

17:23h

Budžet za nauku veći

 


     


FastCounter by LinkExchange