[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 4. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sutra raspravlja o stanju na Kosovu

Sve nade Srba okrenute

su ka većoj bezbednosti

BEOGRAD - Izveštaj ambasadora Norveške u Ujedinjenim nacijama Kai Aide o uzrocima i posledicama nasilja od 17. marta na Kosovu, uz tromesečni izveštaj o stanju bezbednosti u ovoj pokrajini, izmenama mandata civilne i vojne misije UN i decentralizacija ove pokrajine, trebalo bi da budu glavne teme rasprave koja će biti vođena na sednici Saveta bezbednosti UN u četvrtak, 5. avgusta.

Norveški diplomata Kai Aide nalazio se na čelu tima koji je generalni sekretar UN formirao radi odlaska na Kosovo posle albanskog nasilja u toj pokrajini od 17. i 18. marta. Izveštaj koji je Aide podneo generalnom sekretaru UN, biće objavljen samo ako Kofi Anan to odluči, nakon čega bi trebalo da bude otvorena rasprava.

U radu sednice SB učestvovaće i novoimenovani šef Civilne misije UN na Kosovu Seren Jesen Petersen. U Prištini se očekuje, preneo je za "Glas" član predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović, da SB donese odluku o izmenama mandata civilne misije UN, radi efikasnijeg rada.

U proteklih pet godina, pokazalo se da Unmik nije bio dovoljno efikasan i više je bio u ulozi posmatrača, te nije sankcionisao kršenja Rezolucije SB UN 1244 i Ustavnih okvira. Očekuje se da bude doneta i odluka o reorganizaciji vojne misije, odnosno Kfora, uprkos činjenici da su jedinice NATO ojačane posle martovskog nasilja. Kako navodi Ivanović, Srbi očekuju da Kfor dobije ovlašćenja da obezbeđuje granice, glavne saobraćajnice, enklave i važne objekte.

Članovi SB biće upoznati i sa Planom Vlade Srbije za rešavanje kosmetske krize, kao i planom decentralizacije ove pokrajine koji su predložili kosovski Albanci.

LJ.S.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Savet bezbednosti UN raspravlja o stanju na Kosovu

17:15h

Ceo trošak za lokalne izbore u Srbiji podneće budžeti opština i gradova

17:20h

Sava Sarić volontira kao predsednik opštine Ub

17:30h

Neizvesno da li će biti optužen još jedan bivši vojni general

17:45h

Zagrebačka štampa prenosi nezvaničan stav hrvatskog MIP

17:55h

Florans Artman: Nema zvaničnih informacija o optuženom generalu

00:15h

Drakulić kandidat DSS

 


     


FastCounter by LinkExchange