[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 3. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Ognjen Ilić, Luka Trifunović, Milan Žeželj, Zlatko Emeđi, Marko Radovanović

Mladi talenti Matematičke gimnazije u Skupštini grada

Super učenici

Druge zemlje slave svoje šampione: bugarski učenici dočekani uz trube

Matematika je nekima bauk, dok je oni imaju u malom prstu. Fizika je nekima nerazumljiva - oni su za nju "tata-mate". Mladim, lepim, talentovanim učenicima Matematičke gimnazije i njihovom uspehu na ovogodišnjim svetskim takmičenjima, posvećena je bila jučerašnja konferencija za novinare u Skupštini grada.

Ali, nažalost, kad oni osvajaju medalje, kako reče Vesna Mirović-Pjevač, sekretar Sekretarijata za obrazovanje, nema TV prenosa.
- Kada se na nekom takmičenju pojavi naša ekipa, svi strepe. Najveće prirodno bogatstvo Beograda je upravo njegov mladi naraštaj - kaže Vesna Mirović- Pjevač.

Foto

„Srebrni“ Milan Novaković

Ognjen Ilić je učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije, osvajač srebrne medalje na Svetskoj olimpijadi iz fizike, a sigurno će biti i trostruki olimpijac, što niko sa ovih prostora do sada nije ostvario.
- Daleko smo bolji u regionu od svih republika bivše Jugoslavije - kaže Ilić. - U odnosu na zemlje zapadne Evrope, sem Nemačke, opet smo bolji. Ilić ističe i zaslugu profesora Matematičke gimnazije.

- Ovi mladići strašno mnogo rade, imaju motiva i pameti - ističu sve tri "prozvane" profesorke Nataša Čaluković, Vesna Rapajić i Nataša Kandelburg. Profesorka Vesna Rapajić ističe da su se učenici za olimpijadu spremali jednom nedeljno po dva sata, dok su se, primera radi, Kinezi pripremali cele godine. Još jedan primer kako druge zemlje slave svoje šampione. Bugari su bolji od nas u matematici, ali oni i mnogo više ulažu. Prošle godine bili su svetski prvaci, a zemljaci su ih dočekali uz trubače. Od 11. do 18. septembra u Atini će se održati olimpijada iz informatike na kojoj će učestvovati četiri naša takmičara, među kojima je i Milan Novaković.

- Skupština grada je za 30 srednjoškolaca izdvojila jednogodišnje stipendije. Komisija mesec i po dana nije mogla da odluči kome da je dodeli, jer su svi imali prosek 5,0 - kaže Vesna Mirović- Pjevač. - Sledeće godine će, nadamo se, stipendije biti dodeljene većem broju učenika.

Takmičenja

Na Svetskom takmičenju matematičara naša ekipa je osvojila pet medalja, od čega učenici Matematičke gimnazije četiri: Marko Radovanović, Milan Novaković, Aleksandar Pejčev i Uroš Rajković. Na Svetskom takmičenju iz fizike ekipa je bila sačinjena samo od učenika Matematičke gimnazije. Medalje su osvojili: Ognjen Ilić, Luka Trifunović, Milan Žeželj i Zlatko Emeđi. Sa informatičke Balkanijade medalju je doneo Igor Kabiljo , a sa Balkanijade iz matematike Marko Radovanović, Milan Novaković, Uroš Rajković i Aleksandar Pejčev.

 

J. Vučić


vesti po rubrikama

^Beograd

22:28h

Mladi talenti Matematičke gimnazije u Skupštini grada

22:37h

Kada će stanari Belih voda dobiti gasovod i asfalt

22:45h

U Starca Vujadina 16 ruševina još stoji

22:53h

Konkurs za most preko Ade

23:01h

Povodom predstojeće Olimpijade postavljen stub mira

23:11h

Gradski zavod za zaštitu zdravlja: Još 18 HIV pozitivnih

23:19h

Gradske vesti: Veliko akcijsko sniženje

   


     


FastCounter by LinkExchange