[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 2. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Krajnji jug Italije, Sicilija - nova turistička destinacija popularna među našim turistima i ovog leta

Kada vidite ostrvo, otkrili ste ceo svet

Jedanaestodnevni aranžman na Siciliji košta od 590 do 1.720 evra

Prema legendi, šestog dana, kada je Bog završavao stvaranje zemlje, zadivljen lepotom koju je stvorio, uzeo je svet u ruke i poljubio ga. Mesto na kome je spustio usne, bila je Sicilija.

Italijani tvrde da je Sicilija "više od ostrva" i kažu "kada vidite ovo mesto, otkrili ste ceo svet". To je kosmopolitski region koji spaja kulture Azije, Evrope i Afrike. Prepuna istorijskih spomenika, od antičkih hramova, amfiteatara, srednjovekovnih katedrala i palata, Sicilija obiluje lepotom, folklorom i pejzažima. To je začarana zemlja, koja je jednom davno bila grčka kolonija, rimska provincija, arapski emirat i normansko kraljevstvo. Tim tlom su gazili velikani poput Arhimeda, Leonarda i svetog Pavla.
Na najvećem ostrvu u Sredozmenom moru živi se uglavnom od turizma, sa godišnjom posetom od 9.200.000 gostiju, od čega je 3.220.000 stranaca.

Na mestu gde strme litice planina tonu u more, nalazi se najatraktivniji vulkan na svetu, Etna, visok 3.340 metara sa oko 400 ugašenih i nekolicinom aktivnih kratera.

Najpoznatije letovalište na Siciliji je Taormina, grad sa oko 80.000 stanovnika, koji je sa jedne strane okrenut moru, a sa druge, planini Etna. Zapadnim delom grada dominira grčki teatar podignut za vreme Helena, gde se i danas tokom leta održavaju predstave antičkog pozorišta. Glavne atrakcije grada su zamak Kastelo izgrađen na ostacima starog grčkog hrama, glavna ulica Taormine u kojoj se nalazi katedrala u gotskom stilu, Trg 9. april, palata Sveti Stefan, selo Kastelmola, kao i ostaci drevnog Naksosa, grčke kolonije osnovane 735. godine pre nove ere.

U podnožju Taormine nalazi se i letovalište Đardini Naksos, sastajalište turista iz cele Evrope i sveta.
Za dobar provod na ostrvu postaraće se hotelijeri, kafedžije, i vlasnici diskoteka.

U ponudi turističke agencije "Kontiki" travel su hoteli "La riva" sa tri zvezdice, gde jedanaestodnevni polupansion sa avionskim prevozom košta 590 evra, u vili "Atena" 630, do 1720 evra u luksuznim hotelima. U cenu aranžmana nisu uračunati troškovi vize, za koju treba platiti 25 evra.

Izleti koje organizuju turistička agencija "Kontiki" travel su prilika za posetioce da mnogo nauče o kulturi, istoriji i spomenicima ovog ostrva.

-Sicilija nije namenjena turistima koji žele samo kupanje i sunčanje na plaži, to je ostrvo koje treba obići i o njemu mnogo toga nučiti. Ove sezone, uglavnom na Siciliji letuju mlađi, obrazovani ljudi bračni parovi ali i porodice- kaže Tanja Jovanović iz turističke agecnije"Kontiki" travel.

Turisti koji letuju na Siciliji ne propuštaju priliku da posete Palermo, grad pun kontrasta, sa prelepim trgovima i katedralom, ali čiji siromašni kvartovi očigledno pokazuju naličje života ovog grada. Istog dana može se obići i Monreale, mesto iznad Palerma, koje je vekovima bilo sedište sicilijanskih kardinala u kome se nalazi istoimeni manastir, koji svojim brojnim predmetima govori o istoriji ostrva.

Manastir je čuven po izuzetno očuvanim vizantijskim mozaicima, među kojima je i velelepni Hrist Pankrator. Ukoliko se nađete na Siciliji, neizbežna je poseta sicilijanskim selima, poput Korleonea, u kome je snimljen i kultni film "Kum". Tu će vas dočekati gostoljubivi domaćini i ponuditi čuvene proizvode vino Di mandorla, vino od badema i med iz ovog kraja. Nemojte propustiti priliku da probate i čuveni sicilijanski desert toronćini, čokoladne bombone sa bademom.

Prosečan ručak na Siciliji košta oko 20 evra, a ukoliko se odlučite za neki od ribljih specijaliteta, platićete oko 60 evra. Flaša vina u prodavnicama košta pet evra, sokovi oko 3 evra i kafa oko 1 evro.

Popularan izlet je i oblizak Sirakuze, grada koji su osnovali Grci daleke 735. godine pre nove ere, čuven po matematičaru Arhimedu, koga su u Sirakuzi ubili rimski legionari. Svojom lepotom pleni i grad Agriđento, gde ćete u čuvenoj dolini hramova, nastalih s karaja šestog i početkom petog veka pre nove ere, uživati u spoju istorije i umetnsti. Cena izleta je od 25 do 50 evra.

O.Slavković
Ž. Milenković


vesti po rubrikama

^putovanja

15:37h

Sicilija je nova turistička destinacija popularna među našim turistima

15:49h

U Vrnjačkoj banji, i ovog leta odmaraju se brojni turisti iz Beograda i Novog Sada

 
 


     


FastCounter by LinkExchange