[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 2. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Diplomate u Briselu smatraju da je moguć dogovor

Promena stava Srba "korisna za sve"

BRISEL (Beta) - Plan UNMIK-a za decentralizaciju na Kosovu predlaže stvaranje "probnih opštinskih projekata" već početkom 2005. godine, preoblikovanje opština u pokrajini u cilju bolje zaštite Srba i pravo učešća na izborima svih manjina koje su tamo živele pre 1999. godine, rekli su Beti zvaničnici u EU i diplomatski izvori u Briselu. Oni su naglasili da smatraju da je dogovor o decentralizaciji na Kosovu i učešću Srba na izborima, uprkos velikim teškoćama, i dalje moguć.

Potrebno je zato da vlasti u Beogradu i svi kosovski Srbi prihvate "kao osnovu za razgovor" plan UNMIK-a o decentralizaciji. Ali bi "jako korisno za sve" bilo i da promene stav da srpska zajednica ne treba da izađe na oktobarske izbore, smatraju zvaničnici. To bi, kako je rečeno, povoljno uticalo i na, zasad mršave rezultate u sprovođenju demokratskih standarda u pokrajini.

Izvori u Briselu smatraju da bi neizlazak na izbore najteže posledice imao za srpsku zajednicu, jer Srbi ne bi bili u prilici da utiču na rad ustanova vlasti, tako da bi se "o nekim stvarima moglo odlučivati i bez volje Srba. A to, u krajnju ruku, može odgovarati samo ekstremistima na obe strane".

Neće srpski plan

Evropski funkcioneri i diplomate su saglasni da je srž problema u planu UNMIK-a o decentralizaciji, za koji tvrde da ima podršku Kontakt grupe i "praktično cele međunarodne zajednice", a koji osporavaju i vlada u Beogradu i "neki sektori kosovskih Albanaca".

Evropski zvaničnici tvrde da je za "međunarodnu zajednicu, a posebno za kosovske Albance", prvenstveno neprihvatljiva suštinska odrednica u planu vlade Srbije, kojom se traži institucionalna zaštita i samouprava za kosovske Srbe u vidu "teritorijalne autonomije, jer bi to moglo prejudicirati podelu Kosova".

Ključni predlozi plana UNMIK-a, o kojima je moguća rasprava, kako je to naglašeno, jeste da se na Kosovu početkom 2005. uspostave "probni projekti" prenošenja vlasti na opštine ili "podopštinske celine", koje i teritorijalno delom već mogu biti preoblikovane. Takođe, da usledi novo utvrđivanje teritorija i preuređenje sadašnjih 30 opština na Kosovu tokom 2005. i 2006.

Prostor za popravke

Važna stavka UNMIK-ovog plana, još uvek podložnog "usaglašavanju sa zainteresovanim stranama", jeste i odrednica da na izborima za organe vlasti na Kosovu imaju pravo da učestvuju svi Srbi koji su živeli na Kosovu do 1999, a koji su tad proterani ili pobegli iz pokrajine.

Na opasku da plan UNMIK-a, koji je umnogome već dovršen, jedino nudi "blage popravke u radu lokalnih vlasti" i "samo aspirin za tešku bolest" u kosovskom društvu, kako su to predočile vlasti u Beogradu, rečeno je da će konačnu reč o svemu dati Kontakt grupa i Savet bezbednosti. Ali da, u međuvremenu, postoji znatan prostor da i srpska strana u taj plan "ugradi" svoje interese, posebno imajući u vidu da su njegove odrednice utvrđene na osnovu preporuka Saveta Evrope i Povelje SE o lokalnim zajednicama.

Evropska unija je, saopštenjem iz kancelarije visokog predstavnika Havijera Solane, zatražila da sve etničke zajednice, uključujući Srbe, uzmu učešća na oktobarskim izborima na Kosovu i radu prelaznih vlasti, uz ocenu da je to "najbolji način da se odbrane njihovi interesi" i obezbedi da ti izbori budu istinski demokratski.

Otvorena su vrata

Zaključak izvora u Briselu je da je i srpski premijer Koštunica mogućnost za pronalaženje prihvatljivog rešenja za decentralizaciju i izbore, ostavio otvorenom.

Premijer Srbije je stavio do znanja da bi Srbi mogli da učestvuju na kosovskim izborima ukoliko budu prihvaćene odrednice iz plana Vlade Srbije i budu uspostavljeni mehanizmi zaštite.


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Predrag Marković raspisao lokalne izbore u Srbiji za 19. septembar

17:25h

Vlast čini sve da se otkrije gde je Mladić, tvrdi Rasim Ljajić

17:40h

Reagovanja političara na izjavu Draškovića o potrebi da se izađe na kosovske izbore

17:45h

Diplomate u Briselu smatraju da je moguć dogovor

17:55h

Srpski lideri s Kosmeta teško se snalaze u porukama koje dobijaju iz Beograda

 


     


FastCounter by LinkExchange