[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 2. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predrag Marković raspisao lokalne izbore u Srbiji za 19. septembar

Gradonačelnik će biti bog i batina

Vukadinović: Gradonačelnici imaju ovlašćenja kao predsednik Amerike. Todorović: Predsednici lokalnih parlamenata faktički razvlašćeni

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković raspisao je za 19. septembar lokalne izbore, na kojima će građani birati opštinske i gradske odbornike, kao i predsednike opština, odnosno gradonačelnike Beograda, Novog Sada i Niša. Marković je juče izrazio nadu da će za isti termin biti zakazani i izbori za Skupštinu Vojvodine, što bi znatno smanjilo troškove.

Od 19 do 75 odbornika

Izbori za odbornike prvi put od uvođenja višestranačja u Srbiji biće održani po proporcionalnom sistemu. To znači da će svaka opština ili teritorija grada biti jedna izborna jedinica, u kojoj će sve stranke, koalicije ili grupe građana ukoliko osvoje više od tri odsto glasova izašlih moći da računaju na ulazak u lokalni parlament. Skupštine opština ne mogu imati manje od 19, ni više od 75 odbornika, a moguće je da će se na ovim izborima pojaviti mnogo stranaka, jer je za kandidaturu izborne liste potrebno samo 200 potpisa birača.

U 13 opština neće biti izbora

Predsednici opština i odbornici neće biti birani u Bujanovcu, Medveđi, Ubu, Barajevu, Ražnju, Despotovcu, Leskovcu, Alibunaru, Ćupriji, Priboju, Kraljevu, Pirotu i Ćićevcu, jer je to po novom zakonu već učinjeno tokom 2002. i 2003. godine, dok u Preševu neće biti biran predsednik opštine, a odbornici hoće.
Zahvaljujući nedavnim promenama Statuta grada Beograda, predsednici beogradskih opština biraće se posredno, u skupštinama opština, iako će imati ista ovlašćenja kao i njihove kolege u ostalim opštinama Srbije.

Ipak, veću pažnju privlače izbori za predsednike opština i gradonačelnike, koji će se po ugledu na evropske standarde birati neposredno, po većinskom sistemu, što do sada nije bio slučaj. Broj potpisa koji je potreban za njihovu kandidaturu ne sme biti manji od tri odsto od ukupnog broja birača sa teritorije opštine ili grada u kome se kandiduju. Ako na izborima ni jedan od kandidata ne osvoji više od polovine glasova izašlih u prvom krugu, pobednik drugog kruga će se tražiti između dvojice najuspešnijih iz prvog kruga.

- Ovlašćenja predsednika opština i gradonačelnika će biti znatno veća nego do sada, jer će oni akumulirati gotovo svu izvršnu vlast u opštini, spajajući u svojoj funkciji vlast koju su do sada imali predsednici skupština opština i predsednici izvršnih odbora opština. Predsednici lokalnih parlamenata birani iz redova odbornika će zbog toga faktički imati ceremonijalna ovlašćenja - kaže za "Glas" Miloš Todorović iz CeSID -a.

Sličan stav ima i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović. Prema njegovom mišljenju, neposredan izbor gradonačelnika u Srbiji je "karikaturalna kopija zakonodavstva Nemačke i Holandije, zemalja znatno bogatije demokratske tradicije od naše".

Moć slična Bidžinoj

- Budući gradonačelnici i predsednici opština imaju u svojim sredinama moć jednaku predsedniku Amerike ili sličnu onoj koju su imali feudalni gospodari. Oni između ostalog posredno raspolažu budžetom, što znači da ga ne donose, ali upravljaju njime. Dosadašnji izvršni odbori imaće samo savetodavnu funkciju i biće faktički gradonačelnikova ekipa za realizaciju ideja, bez mogućnosti da preinačuju njegove odluke. Sve to može stvoriti nove moćnike tipa Bidže iz Svilajnca i drugih koji su bili "mali bogovi" u svojim lokalnim sredinama - rekao je Vukadinović za "Glas".

Predsednici opština i gradonačelnici će biti veoma teško smenjivi za svog četvorogodišnjeg mandata. O njihovom eventualnom smenjivanju odlučivali bi birači grada ili opštine referendumom, ali tek pošto bi to predložila većina odbornika lokalnog parlamenta, 10 odsto građana grada odnosno opštine ili Vlada Srbije.

U. Kandić


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Predrag Marković raspisao lokalne izbore u Srbiji za 19. septembar

17:25h

Vlast čini sve da se otkrije gde je Mladić, tvrdi Rasim Ljajić

17:40h

Reagovanja političara na izjavu Draškovića o potrebi da se izađe na kosovske izbore

17:45h

Diplomate u Briselu smatraju da je moguć dogovor

17:55h

Srpski lideri s Kosmeta teško se snalaze u porukama koje dobijaju iz Beograda

 


     


FastCounter by LinkExchange