[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 2. 8. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Zelenilo - Beograd" održava oko 67.000 drvorednih mesta

"Korseti" za stabla

U Beogradu se u drvoredima šepure gorski javorovi, platani, divlji kesten, mleč (vrsta javora) i lipa

Došla jednom ekipa Javnog komunalnog preduzeća "Zelenilo - Beograd" sa rešenjem da potkreše grane stablu u nekoj ulici u Beogradu. A da li su uspeli u tome? Pa, jedna grupa stanara sa viših spratova branila je drvo, drugi, koji su na nižim spratovima, branili su radnike od onih prvih. A njima (radnicima) često zatreba pomoć policije. Za sve ljubitelje drveća (i one prve koji bi da biju) lepa vest iz "Zelenila" - u toku ove godine biće posađeno nekoliko novih drvoreda.

- Najnovija istraživanja su pokazala da drvoredi smanjuju buku tri do pet puta - kaže Mirko Njagulov, diplomirani inženjer šumarstva i rukovodilac Radne jedinice "Drvoredi" u JKP "Zelenilo - Beograd". - Moja velika želja je da napravim drvored na Obilićevom vencu, od hotela "Mažestik" do agencije Tanjug. Na ovom potezu je kao u rerni - kaže Njagulov. - Još 1996. godine imali smo spreman program, ali se donator u poslednjem trenutku predomislio i "pobegao", jer, zaista, nisu male pare u pitanju - žali se Njagulov.

Najstariji prestonički drvoredi su u ulicama cara Dušana i Bulevaru kralja Aleksandra. Platane zasađene u ovim ulicama Srbija je dobila reparacijom posle Prvog svetskog rata! Miljenik zaposlenih u "Zelenilu" je platan na Topčideru, koji raste na mestu nekadašnje krečane i koji u obimu ima sedam i po metara. Posađen je između 1828. i 1832. godine, kada je podignut i konak kneza Miloša i nad njim se danonoćno bdije.

- U Beogradu se u drvoredima šepure gorski javorovi, platani, divlji kesten, mleč (vrsta javora) i lipa. Pre nekoliko godina počeli smo da sadimo i brest, kao i dekorativni glog - kaže za "Glas" Lilijana Grubić, direktor sektora održavanja javnih zelenih površina u "Zelenilu". - Mi održavamo oko 67.000 drvorednih mesta, ali nisu sva popunjena. Neka stabla moramo da uklonimo...

- Pre neki dan zvali su nas da intervenišemo kada se "izvalio" javor. Nije bilo drvoredno stablo, već u liniji sa privatnom baštom. "Beograd - put" je raskopao ulicu i nije čudo što se drvo srušilo - navodi Lilijana Grubić. - I sirova stabla i grane mogu da padnu kada su velike kiše ili vrućine. - Postoje kondiciometri, što je neka vrsta burgije, kojima se izvlači masa iz unutrašnjosti drveta. Tako se proverava da li je drvo zdravo. Mi imamo neke sprave, ali su one, nažalost, zastarele.

- Imamo kontrolore koji obilaze drvorede - kaže direktor JKP "Zelenilo - Beograd" Goran Gnus. - I dobronamerni građani nam skreću pažnju na ono što se dešava na terenu. Mi insistiramo na tome da sva preduzeća koja moraju da raskopavaju ulice traže od nas uslove pod kojima to mogu da čine. Ali, ne pridržavaju se svi toga. S druge strane, dešava se i da fizička zaštita u vidu metalnih "korseta", nije dovoljna, pa motorizovane siledžije naude stablu - kaže Gnus.

Lepa vest stiže iz "Zelenila" za stanare Njegoševe ulice. Oni će najesen dobiti drvored celom dužinom ulice. Možda će u drvoredima biti brest, poput onog koji je posađen na Bežanijskoj kosi... Malo je verovatno da će stanari Njegoševe uživati u ružičastim cvetovima dekorativnog gloga ili crvenim listovima šljive kakva postoji na Ceraku, ali mogu da se nadaju... Jer, prema tipu ulice, njenoj arhitekturi i vrsta drveta.

J. Vučić

"Zvezdin" drvored

Pre dosta godina ispred Ateljea 212 postavljene su drvene žardinjere sa brezama i crvenim šljivama. Ovo je možda jedan od načina da se ozelene ulice koje drugačije ne bi mogle da se pošume. Na žalost, potrajale su "samo" desetak godina. Zašto baš ova kombinacija? Pa donator je bio fudbalski klub "Crvena Zvezda" pa su u "Zelenilu" pomislili da bi bilo lepo da im se oduže ovom crveno - belom kombinacijom.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:40h

"Zelenilo - Beograd" održava oko 67.000 drvorednih mesta

22:49h

Najmanji Beograd na svetu

22:55h

Ulica Bele vode u istoimenom naselju je zbog loše izvedenih radova i obilnih kiša - propala

23:04h

Zbog kiše skuplja pijaca

 


     


FastCounter by LinkExchange