[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 31. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bernard de Lou već četiri meseca obučava srpske seljake na 100 farmi kako da poboljšaju proizvodnju

Holanđanin kupa
i muze krave po Srbiji

Britanski "Salford" ga plaća da poduči farmere na sto imanja u Srbiji
Uskoro možda i frizeri za krave, što je uobičajeno u zemlji lala

Ovo ti je da čovek prosto poželi da bude krava u Holandiji - začuo se komentar iz grupice posetilaca domaćinstva Jugoslava Tomića u Stajićevu, inače jednom od većih kooperanata "Imleka", na reči veterinara Bernarda de Loua da u njegovoj zemlji postoje posebni frizeri za krave koji im uređuju repove.

U njihovim štalama, priča De Lou, instalirani su i muzički uređaji, jer lagana muzika opušta krave, a aparat za mužu je tako napravljen da najpre nekoliko minuta masira kravi vime - da je opusti.
- Ovde sam prvo primetio da krave imaju jako dugačke i čupave repove, koji se moraju srediti, jer neuredan i umršen kravlji rep, koji se vuče po zemlji, izvor je zaraze. Ali, nisam ni za iskustvo koje sam poneo iz Irske, gde sam se zgražavao činjenicom da kravama seku repove - objašnjava De Lou, koji, po nalogu svoje firme "Salford", već četiri meseca obučava domaćine oko 100 farmi u Srbiji, koji imaju najmanje 10 krava i predaju dnevno oko 100 litara mleka "Imleku".

"Salfordov" veterinar priznaje da se, po dolasku u Srbiju, pomalo plašio kako će srpski seljaci reagovati kad neko dođe da im priča kako da krave kupaju, muzu, čuvaju mleko... Ali, kaže, valjda je došlo do smene generacija, pa i oni shvataju da moraju nešto da promene da bi zaradili. De Lou, doduše, priča da su najbolji farmeri uglavnom i najtvrdoglaviji, ali da je dovoljno za početak ubediti barem dvojicu i onda sve ide kao po loju.

- Njima svi dele neke savete i uče ih šta da rade, a oni koji su nešto postigli to nisu uspeli slušajući druge. Zato ja odmah krenem sa stručnim argumentima i zadobijem njihovo poverenje. A, svi su jako gostoprimljivi, mada je to, verovatno, farmerski duh, jer su mlekari takvi i u Bjeljini, Irskoj i Kini. Sada me uglavnom pitaju za cenu mleka, a ja na to nemam uticaja, jer sam samo veterinar, mada ima i pitanja o ishrani i posebno o genetski modifikovanoj hrani, jer dolazim iz Frizije - kaže De Lou i žali se da su nam krave mnogo tvrdoglavije od domaćina.

Jugoslav veruje

Jugoslav Stajić predsednik je Asocijacije proizvođača mesa i mleka srednjeg Banata. U štali trenutno ima 3 7 krava muzara i očekuje prinos od 175.000 litara mleka ove godine. Porodičnu kuću, kaže, nije završio, jer je rešio da rizikuje i uzme "Imlekov" kredit. Od tih para će, kaže, kupiti još 70 grla, izgraditi modernu štalu i kupiti novu opremu za automatsku mužu. A, uložene pare će se, siguran je Jugoslav, višestruko vratiti.

Kada je, naime, pri prvom dolasku u Stajićevo pokušao da krave razvrsta, krave su uporno odbijale. A, onda je rešio da tu, zasad, "nemoguću misiju" odloži za vreme kada će domaćin, zahvaljujući "Imlekovom" kreditu od 130.000 evra, podići novi, moderni objekat.

Kriterijumi za kvalitet mleka su, kaže De Lou, kod nas mnogo stroži nego u Evropskoj uniji, ali način na koji se postupa s kravama je nešto lošiji, iako je naše mlekarstvo poslednjih godina dosta napredovalo.
- Prvo što smo naučili ljude jeste sistem suve muže. To je aparatura za pranje, nalik šejkeru. U tu tečnost, na bazi sapuna, se potopi vime, obriše se posle jednokratnim ubrusom, a zatim se potopi u dezinfekciono sredstvo, kojim se zatvara mlečni kanal do sledeće muže. Ranije se koristilo pranje celog vimena krpom i vodom, što je, pogotovo zimi, bilo neprijatno i za kravu i za domaćina. Najbolji domaćini su na poklon dobili laktofrizere, kojim se mleko jako brzo hladi. Tako nema mogućnosti od zaraze, jer mleko iz krave mlekovodom ide direktno u laktofrizer, a iz njega u cisternu - objašnjava De Lou, i ljuti se što ga svi predstavljaju kao Holanđanina, jer je to samo jedan deo države, a on sa ponosom kaže da je Frizijac..

Kaže da kvalitet našeg mleka raste, da je sve dugotrajnije, a i da se navika da se u mleko sipa voda sve ređa. Zoran Stanić, koordinator Sirovinske službe "Imleka", dodaje da je tome verovatno doprinela i činjenica da se od ove godine za loš kvalitet mleka plaćaju penali.
- Nije ovde najgore. Dok sam radio sa seljacima u Mandžuriji, razvodnjavanja mleka je bilo i više. Ali, ovde su mnogo drugačiji uslovi - mlekare plaćaju na vreme, u vreme najveće krize čak naftom i đubrivom, a u Kini te sigurnosti nema. To je i velika prednost kad uđeš u nečije dvorište i moraš da ga učiš - kaže De Lou.

A. Klarić
Foto N. Jovanović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

16:15h

Bernard de Lou već četiri meseca obučava srpske seljake na 100 farmi kako da poboljšaju proizvodnju

16:40h

Bratislav Stanković, niški tatu majstor, primetio nove trendove među mušterijama s juga

17:00h

Lozničanin Milovan Gligorić Mušmule desetak godina taksira fijakerom

 
 


     


FastCounter by LinkExchange