[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 31. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Reakcije na preporuku Beograda da Srbi ne izlaze na kosovske izbore

Bez Srba, Albanci su bliži nezavisnosti

Ivanović: Na proleće bi mogli da pokrenu razgovor o konačnom statusu
Artemije: Samo smo primali udarce, neka ovo bude bez nas

BEOGRAD - Vlada Srbije preporučila je Srbima da ne izađu na parlamentarne izbore na Kosmetu, a gotovo u isto vreme Skupština Kosova prihvatila je zajednički plan Vlade Kosova i Unmika o decentralizaciji Pokrajine. S druge strane, Plan Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji za sada nije prihvatila nijedna relevantna međunarodna institucija.

Šta ove odluke znače i koje posledice mogu da proizvedu?
Član Predsedništva Skupštine Kosmeta i poslanik "Povratka" Oliver Ivanović strahuje da bi bez Srba na proleće sledeće godine moglo biti pokrenuto rešavanje konačnog statusa Kosmeta.

Vladika Raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) kaže da ne zna koje će biti posledice, ali zna šta su uzroci.
- Međunarodna zajednica nam nije omogućila da izađemo na izbore. Proteklih godina smo samo primali udarce, možda ćemo to i ubuduće doživljavati, ali će to bar biti bez našeg učešća - ističe vladika Artemije.

Mnogi ga hvale, ali...

Plan Vlade Srbije pohvalilo je nekoliko svetskih državnika i diplomata, ali je sve ostalo samo na pohvalama, a Krstović kaže da je upravo u tome problem.
- Zašto se međunarodna zajednica javno ne izjasni i kaže šta misli. Bilo bi dobro kada bi naš plan bio prihvaćen, ali smatram da svet nije spreman na to - kaže Krstović.

Šef poslaničke grupe koalicije "Povratak" u Skupštini Kosmeta Dragiša Krstović rekao je za naš list da je velika razlika između dva ponuđena plana i ističe da je dokument Vlade Kosova i Unmika zapravo samo okvir za decentralizaciju, dok je Plan Vlade Srbije jasan i konkretan put za prenos nadležnosti.
- Suštinska razlika ogleda se u tome što plan Unmika podrazumeva decentralizaciju samo onih ovlašćenja koja nisu rezervisana za šefa Unmika, dok sva ostala ostaju i dalje u njegovoj nadležnosti. S druge strane, Plan Vlade Srbije podrazumeva rešenje i za te segmente, odnosno, da na primer sudovi budu u nadležnosti opština, a ne šefa Unmika - naglašava Krstović.

Predstavnici kosmetskih Srba očekuju da će narednih dana biti velikih pritisaka međunarodne zajednice da se izmeni odluka o neizlasku na glasanje, a prvi će, najverovatnije, uslediti na sednici Saveta bezbednosti UN sledećeg četvrtka.

Kristina Galjak: Sve zajednice treba da učestvuju

BRISEL (Beta) - Evropska unija traži od svih etničkih zajednica, uključujući i Srbe, da učestvuju na oktobarskim izborima na Kosovu, uz ocenu da je to "najbolji način da se odbrane njihovi interesi" i obezbedi da ti izbori budu istinski demokratski - izjavila je Kristina Galjak, portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane, povodom saopštenja srpskog premijera Vojislava Koštunice da Vlada Srbije smatra da kosovski Srbi ne treba da izađu na izbore.
Kristina Galjak je naglasila da je "EU i dalje privržena stvaranju multietničkog društva na Kosovu i nastaviće da se angažuje na ostvarenju tog cilja". "EU smatra da učešće svih etničkih zajednica na oktobarskim izborima na Kosovu, kao i u radu prelaznih ustanova pokrajine, predstavlja najbolji način da se zaštite i unaprede njihovi interesi", dodala je Solanin portparol.

P. P.


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Stranka G17 plus pozvala juče Vujanovića i Đukanovića da zakažu datum pregovora o razdruživanju SCG

17:15h

Reakcije na preporuku Beograda da Srbi ne izlaze na kosovske izbore

17:25h

Zoran Lončar: Znamo obaveze prema Hagu

17:40h

Vladan Vučićević (NS) o konkurentu iz SPO

17:55h

Vojno pravosuđe je posao Skupštine SCG

18:05h

Plan Prištine nije prihvatljiv za Srbe

 


     


FastCounter by LinkExchange