[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 31. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Republike Srbije usvojila novu pozitivnu listu medikamenata

Na recept još 30 lekova

BEOGRAD - Na novoj pozitivnoj listi lekova, koju je Vlada Srbije usvojila na preksinoćnoj sednici, naći će se novih tridesetak lekova i to uglavnom za maligne i srčane bolesti, od kojih, uostalom naša nacija najviše boluje. Od dana usvajanja ove liste trebalo bi da prođe osam dana i pacijenti bi onda nove lekove mogli da dobiju na recept, naravno uz saglasnost stručnih kolegijuma za one skupe lekove za koje je to neophodno.

Iako su pacijenti strahovali da će sa stare pozitivne liste lekova biti skinuti neki vitalni lekova, to nije učinjeno. Sa stare liste izbačeni su samo aminofilin, za koji je stručna komisija utvrdila da je lek kratkog dejstva i terapijski prevaziđen, kao i šumeće tablete ranitidina jer je u tom obliku taj lek skuplji nego u obliku tableta. S liste su skinute i neke doze citostatika koje se u praksi više ne primenjuju.

Na novoj listi koja je i koncepcijski drugačija, jer nije rađena po generičkim, već po zaštićenim imenima lekova, tačnom nazivu, proizvođaču, zemlji porekla, nalazi se i 15 novih skupih citostatika. Među njima su, na primer, oksaliplatin i irinotekan (za terapiju kolorektalnog karcinoma), taksani i kapacitabin (rak dojke), paklitaksel - karcinom ovarijuma, zatim fludarabin i mitoksantron - za lečenje raznih oblika leukemije, kao i gemcitabin, rituksimab i atra. Od svih ovih lekova stariji od 60 godina moći će da dobiju gemcitabin, kapecitabin i atru (u Ministarstvu kažu da je tako odlučeno na osnovu mišljenja stručnjaka da takvi lekovi kod starijih od 60 godina ne donose pozitivnija dejstva u odnosu na dosadašnju terapiju), a lekove će, inače, moći da prepišu samo stručnjaci u instituta za onkologiju u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu.

Novi lekovi na pozitivnoj listi su i analogni insulin koji obezbeđuje stabilan nivo šećera u krvi 24 sata, zatim sirup preparata gvožđa isključivo za pedijatriju, kao i nekoliko lekova za lečenje kardiovaskularnih bolesti. Srčani bolesnici će sada na recept moći da dobiju karvileks, panafirmine, milenol, vazotal, tritace ("Aventis"), monopril ("Bristol majers"), hemokvin i sinelip ("Hemofarm") i poluzin ("Galenika"). Ova poslednja dva su leka za snižavanje nivoa masnoće u krvi.

Na pozitivnoj listi od sada se nalazi deset novih antibiotika i tri nova imunosupresiva, koji su preventiva kod rizika za odbacivanje transplantiranih organa. Na ovu listi stavljeni su i lekovi za lečenje blefarospazma i totrikolisa, bolesti nervnog sistema, kao i antireumatici kod bolesti kostno-mišićnog sistema.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:50h

Za samo dva dana od uvođenja SOS telefona dežurne u Ministarstvu rada zvalo već stotinak osoba

16:59h

Predloženo da država plaća selidbe i plastične operacije zaštićenih svedoka

17:10h

Sve više romske dece prosjači

17:19h

Na Infektivnom odeljenju već osmoro obolelih od bolesti prljavih ruku

17:25h

Vlada Republike Srbije usvojila novu pozitivnu listu medikamenata

17:35h

Vremenska prognoza za idući mesec

17:50h

Matematičari "Arhimedesa" osvojili ukupno devet medalja

 


     


FastCounter by LinkExchange