[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 31. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za samo dva dana od uvođenja SOS telefona dežurne u Ministarstvu rada zvalo već stotinak osoba

Silovane još četiri žene u "Stamnici"?

Ovo tvrdi negovateljica doma, a rođaka jedne štićenice tvrdi da joj je sestra u ovom domu za 13 meseci smršala 70 kilograma.
I zaposleni u Somboru obelodanili da je pomoćno osoblje pretuklo jednu sedamnaestogodišnjakinju, pa su je dva dana držali zatvorenu da bi joj splasnuo otok

BEOGRAD - Od kako je Ministarstvo za rad, posle obelodanjivanja informacija o silovanju štićenica u domovima, uvelo SOS liniju, telefon već dva dana ne prestaje da zvoni. Do sada se javilo više od 100 građana, koji su, osim pohvala Ministarstvu zbog ove akcije, prijavili i nove slučajeve zlostavljanja i zloupotrebe položaja radnika u ustanovama socijalne zaštite. Prema rečima Miroslava Milanovića, zaduženog za odnose sa javnošću u Ministarstvu, nekoliko poziva se odnosilo na loše uslove života u Domu za invalidna lica u Zemunu, sa sugestijom sugrađana da se obrati više pažnje na higijenu i poboljšanje ishrane, dok su stigle i pritužbe na rad osoblja u "Stamnici", u ustanovi za decu u Somboru i rad Centra za socijalni rad u Grockoj.

- Većina ljudi koji nas zovu ne želi da ostavi lične podatke. Juče nam se tako javila negovateljica iz Zavoda za decu i omladinu "Nikola Šumenković", poznatiji kao "Stamnica", koja je htela da ostane anonimna i rekla da je, osim slučaja zlostavljanja dvadesetdvogodišnje štićenice koji je već otkriven, još najmanje četiri žena u ovom zavodu silovano. Obratila nam se žena čije je sestra u ovom domu za 13 meseci smršala 70 kilograma, dok većina štićenica, prema njenim rečima, ima po telu ogrebotine i modrice. Zaposleni se, kako ona kaže, pravdaju time da su povrede, navodno, nanete prilikom kupanja. Štićenik Doma za invalidna lica u Zemunu ne sme čak ni da nam ispriča telefonom kakve se sve mračne stvari tamo dešavaju, nego je rekao da će doći pravo u Ministarstvo - objašnjava Milanović.

Milanović kaže da su se juče javili i zaposleni u Ustanovi za nezbrinutu decu u Somboru i obelodanili da je pomoćno osoblje pre dve godine toliko pretuklo jednu sedamnaestogodišnjakinju, štićenicu ove ustanove, da su posle toga morali dva dana da je drže zaključanu da bi joj splasnuo otok.
- Javljali su nam se građani i prijavljivali i zlostavljanja dece od strane roditelja. U Jagodini su komšije prijavile da pet godine nisu videli dete, koje su roditelji zaključali u sobu jer je, navodno, bolesno i ne sme da izlazi. Dobili smo pritužbu i na upravnicu Doma za autistične osobe na Karaburmi zato što je dozvolila posetu roditeljima kojima je dete oduzeto zbog fizičkog zlostavljanja, a koju su iskoristili tu priliku da ponovo prebiju dete - kaže Milanović i dodaje da prave analize nije moguće dati za tako kratak vremenski period jer ekipe, kada dobiju poziv, moraju najpre utvrditi pravo stanje na terenu, pa ih tek onda saopštiti javnosti.

Prema njegovim rečima, za većinu ovih slučajeva odmah je obavešten i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu zaštitu, koji će odmah, na licu mesta, proveriti sve informacije koje smo dobili od građana.

M. Blaževski


vesti po rubrikama

^društvo

16:50h

Za samo dva dana od uvođenja SOS telefona dežurne u Ministarstvu rada zvalo već stotinak osoba

16:59h

Predloženo da država plaća selidbe i plastične operacije zaštićenih svedoka

17:10h

Sve više romske dece prosjači

17:19h

Na Infektivnom odeljenju već osmoro obolelih od bolesti prljavih ruku

17:25h

Vlada Republike Srbije usvojila novu pozitivnu listu medikamenata

17:35h

Vremenska prognoza za idući mesec

17:50h

Matematičari "Arhimedesa" osvojili ukupno devet medalja

 


     


FastCounter by LinkExchange