[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 31. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Inicijativa Sulejmana Tihića

Novi naziv za Republiku Srpsku

SARAJEVO (Srna) - Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić priprema inicijativu za promenu naziva entiteta Republika Srpska, koju namerava da uputi Ustavnom sudu BiH, piše juče federalno "Oslobođenje". Dnevnik navodi da je Tihić potvrdio da je napravio nacrt zahteva za preispitivanje usklađenosti naziva RS sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, kao i da trenutno radi na pripremi pravne i činjenične podloge za ovaj akt.

Tihić nije precizirao kada će proslediti inicijativu Ustavnom sudu BiH, ali je rekao da će najpre analizirati političke prilike u zemlji.
- Ako je RS u svom ustavu definisana kao entitet Srba, Bošnjaka i Hrvata, onda je logično i pravno osnovano da naziv entiteta treba uskladiti sa njegovom definicijom - smatra Tihić.

On je Ustavnom sudu BiH nedavno uputio odvojene zahteve za ocenu ustavnosti zakona o himni, grbu, zastavi, slavama i svetkovinama u RS, ali i zakona o zastavama u Federaciji BiH, kao i ustavnosti načina izbora članova Predsedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Predsednik Demokratske stranke Srpske Predrag Kovačević tvrdi da lideri opozicionih stranaka u RS imaju dogovor sa Tihićem da njegovu incijativu za ocenu ustavnosti zakona o obeležjima RS Ustavni sud BiH razmatra posle lokalnih izbora u BiH.


vesti po rubrikama

^balkan

16:30h

Inicijativa Sulejmana Tihića: Novi naziv za Republiku Srpsku

16:41h

Kordić kriv za masakr

16:52h

Nastavljeno suđenje Krajišniku

 


     


FastCounter by LinkExchange