[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 29. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pojačana kontrola inspekcije rada urodila plodom

Gradilišta bezbednija

Od početka ovogodišnje građevinske sezone bilo je svega tri slučaja povreda radnika na radnom mestu

Zahvaljujući čestim kontrolama inspekcije rada, ove godine nije bilo težih povređivanja radnika na gradilištima. Naime, tokom prošle godine jedan građevinski radnik je poginuo dok je više njih teže povređeno, zbog čega je tokom ove sezone pojačan inspekcijski nadzor.

- Od početka građevinske sezone imali smo samo tri slučaja povrede radnika na gradilištima. Nije bilo težih posledica jer je reč o radnicima koji su radili na izgradnji ulica, a ne na visokogradnji - kaže Mirjana Jovanović, načelnik odeljenja Inspekcije rada u Nišu.

Najčešći uzrok povreda na poslu je, prema nalazima inspekcije, nepoštovanje propisa o zaštiti na radu.
- U slučaju da nisu sprovedene mere zaštite zaposlenih, zabranjujemo dalji rad dok ne se otklone nedostaci. Istovremeno, nalažemo otklanjanje utvrđenih nedostataka i podnosimo prekršajnu prijavu protiv poslodavca. U slučaju težih povreda radnika sledi i krivična prijava, navodi Jovanovićeva. Inspekcija rada nedavno je podnela je krivičnu prijavu protiv vlasnika jednog preduzeća koji se bavi uvođenjem priključaka za kablovsku televiziju, jer mu je radnik pao s trećeg sprata i teško se povredio.

Ima slučajeva da sami radnici ne preduzimaju mere zaštite, bez obzira što im je poslodavac obezbedio potrebna sredstva. U takvim slučajevima mi ne možemo ništa, jer zakon ne predviđa mogućnost kažnjavanja radnika - navodi Jovanovićeva.

Traže svoja prava

Izbegavanje plaćanja poreza i doprinosa u privatnom sektoru jedan je od najčešćih razloga zbog kojih se radnici obraćaju Inspekciji rada. Međutim, kako navode inspektori, ova pojava prisutna je i u društvenim preduzećima, tako da radnici propalih niških firmi, kao što su "Đuka Dinić", Mašinska i Elektronska industrija, iako su ispunili uslove za odlazak u penziju, ne mogu da ostvare ovo pravo.

Trideset inspektora rada svakodnevno sprovode kontrolu zaposlenih kod privatnih poslodavaca. Zahvaljujući pojačanom inspekcijskom nadzoru ali i strožijim kaznama, smanjen je tzv. rad na crno u privatnom sektoru.

- Suzbijanje rada na crno je posledica rigoroznijih kazni, ali i smanjnog obima poslova, zbog čega se angažuje manji broj radnika. Međutim, i dalje se zloupotrebljava institut povremenih i privremenih poslova, jer se preko Omladinske zadruge angažuju i starija lica, i na duži vremenski period - kaže Slavica Vuksanović, inspektor rada.

Izbegavanje plaćanja poreza i doprinosa u privatnom sektoru je jedan od najčešćih razloga zbog kojih se radnici obraćaju Inspekciji rada. Međutim, kako navode inspektori, ova pojava uočena je i u društvenim preduzećima, tako da radnici propalih niških firmi, kao što su "Đuka Dinić", Mašinska i Elektronska industrija, iako su ispunili uslove za odlazak u penziju, ne mogu da ostvare ovo pravo.

D. K.


vesti po rubrikama

^Niš

15:10h

Pojačana kontrola inspekcije rada urodila plodom

15:18h

Poreska uprava najavljuje žestoku borbu protiv utajivača

15:25h

Izbio požar u "Siti radiju"

      


FastCounter by LinkExchange