[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 29. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije najavio

Povlače se pare zbog inflacije

Obavezna rezerva banaka povećava se od 11. avgusta sa 18 na 21 odsto da bi se smanjila potražnja za devizama i zadržala inflacija na 8,5 odsto

BEOGRAD (Beta)- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je NBS povećala obaveznu rezervu banaka za tri odsto i istakao da će primeniti i druge "nepopularne" mere, ako to bude bilo potrebno za održavanje projektovane inflacije.

"Povećanje obavezne rezerve sa 18 na 21 odsto znači povlačenje skoro pet milijardi dinara iz bankarskog sektora, čime će biti smanjena potražnja za devizama", kazao je Jelašić i dodao da se NBS odlučila na ovu "najnepopularniju meru" da bi održala monetarnu, odnosno makroekonomsku stabilnost. Ovoj banci nije "nije cilj popularnost", već održavanje projektovane godišnje inflacije od 8,5 odsto, kazao je Jelašić.

Zavisi od budžeta

Odluka o povećanju obavezne rezerve doneta je na jučerašnjoj sednici Monetarnog odbora NBS, a njena primena, kako je najavio guverner, počeće 11. avgusta.

Da li će inflacija probiti predviđene okvire, prema oceni guvernera, zavisi pre svega, od sprovođenja budžeta u drugoj polovini godine, odnosno od fiskalne politike koju treba da sprovodi ministarstvo finansija, odnosno čitava vlada.

"NBS je već povećala obaveznu rezervu, a ako ni to ne bude dovoljno moraće da preduzme i dodatne nepopularne mere, pošto se stopa inflacije mora održati", istakao je Jelašić.

Pare lokalnih samouprava

On je precizirao da je još jedna od mogućih mera uvođenje obaveze "dodatnog rezervisanja" na sredstva lokalnih samouprava u bankarskom sistemu, sa sadašnjih 21 odsto na 50 odsto. "Srbija je jedna od retkih zemalja gde lokalne samouprave raspolažu značajnim novcem i umesto da se troši na transparentan način on se drži u bankama, po godišnjoj kamati od tri odsto i nenamenski se troši", kazao je guverner NBS.

Kao "poslednju alternativu" Jelašić je naveo mogućnost kupovine državnih hartija od vrednosti, ali je i dodao da "ni u kom slučaju neće biti dugoročnog deponovanja finansijskih sredstava kod banaka".


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:10h

Radovan Jelašić: Povlače se pare zbog inflacije

17:22h

Ministar Radomir Naumov o usvojenom Zakonu o energetici

17:30h

Francuzi hoće zlataru "Majdanpek"

17:42h

Za borski basen do sada nijedna vlada nije našla rešenje

17:55h

Kori Udovički o reprogramu za "Euroaksis banku"

18:05h

NBS odložila vraćanje depozita

18:15h

Evro neće biti 100 dinara

 


     


FastCounter by LinkExchange