[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 29. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milan Stevančević, stručnjak za telekomunikacije, objašnjava uzrok učestalih požara i zdravstvenih tegoba

Glavobolje i velike katastrofe
nastaju zbog talasa erupcija
Sunčevih vulkana

BEOGRAD - Požari koji su prošle nedelje zahvatili oko 33.000 hektara šuma u Americi, pa u Portugaliji oko 3.000 hektara, posledica su termalnih erupcija na Suncu koje su počele prošle nedelje i još traju. Najjača erupcija se desila 26. jula u 23 sata i to je, prema tvrdnjama Milana Stevančevića, stručnjaka za telekomunikacije, bila jedna od većih erupcija ili pega na Suncu (kako ih zovu Amerikanci) i sva je sreća, kaže on, što se nisu desila veća nevremena i katastrofe u svetu.

U ovom periodu, tvrdi Stevančević, i hronični bolesnici širom sveta su imali velike glavobolje, osećali su se tromo, bezvoljno, a psihijatrijski slučajevi su uoči ovih erupcija bili uznemireniji nego inače.

- Ovakve erupcije dešavaju se dvaput u pedeset godina i prošli put se to desilo u oktobru prošle godine. NASA je još sredinom jula upozorila svet da postoji mogućnost da se dogodi erupcija na Suncu u geoefektivnoj poziciji (erupcija direktno usmerena prema Zemlji). Međutim, vulkan je u ovoj poziciji od 22. do 28. jula relativno mirno prošao, bez većih problema - navodi Stevančević za "Glas".

Prvi put kada su stručnjaci obratili pažnju na ove Sunčane pege bilo je 1859. godine kada je iznenada, na svim kontinentima, u istom satu pukla telekomunikaciona mreža.

- Svi tadašnji primitivni uređaji bili su spaljeni. Kad se uspostavila veza, stručnjaci su počeli da razmenjuju informacije i oni koji su istraživali Sunce ustanovili su da je u tom istom satu, kada je prekinuta telekomunikaciona mreža, bila jedna snažna erupcija na Suncu. Posle toga je 1989. godine jedna slabija erupcija uništila električnu mrežu u Kanadi, a sledeća se desila prošle godine u oktobru. Tada je energetski region, iako je imao slabu erupciju dok je bio okrenut ka Zemlji, uništio većinu satelita. Sve je bilo sprženo - kaže Stevančević.

Ovog puta, još sredinom jula, naučnici su specijalnim uređajima, prema njegovim rečima, primetili region s druge strane Sunca. To, kaže Stevančević, nije bila obična pega, već region koji sadrži 90 pega, eruptivnih vulkančića u sebi.

- Površina tog regiona bila je jedna od većih, oko 2.400 jedinica delova solarne hemisfere, veća od Jupitera, skoro kao ovaj što se desio u oktobru. Ove strašne vetrove i nevreme je upravo doneo taj energetski region. Policajci traže uzroke tolikih požara, a ne znaju da je temperatura ovog Sunčevog vetra 27. jula bila 1,05 miliona stepeni, dok je normalna 100.000 - uverava nas Stevančević.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:05h

Srpska tranzicija uspela da napravi razdor između radnika i sindikata

16:15h

Za tri i po godine oko 50 protesta

16:23h

Vesna Pešić u intervjuu za "Glas" kaže da je dosta bilo teranja inata

16:30h

Milan Stevančević objašnjava uzrok učestalih požara i zdravstvenih tegoba

16:38h

Ni posle dve nedelje ne zna se šta će biti sa bebom ostavljenom u Zemunu

16:45h

Skandalozan stav zaposlenih povodom zlostavljanja štićenica domova za invalide u Beogradu, Nišu...

16:57h

Pokrenuta inicijativa za izradu zakona o ravnopravnosti polova

17:10h

Izmena u ministarstvu: I sveštenici mogu u zatvor

17:21h

Janko Lazarević: Trostruke plate po zakonu

23:55h

Doneti zakon o promeni nadležnosti sudova

00:00h

Malinarima preti pendrek

00:05h

Malinari danas kod premijera

 


     


FastCounter by LinkExchange