[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 27. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Naučnik Miloš Bogdanović, autor knjige "Prokletstvo nacije", sačinio mapu genetskog porekla naroda

Za sve nedaće kriva
nam je krvna grupa

Na Balkanu preovlađuju dinarski i mediteranski starosedeoci, koje odlikuje nulta krvna grupa i tamnokestenjasta kosa - sujeta im guši svest o ličnoj odgovornosti, mrze šefove na poslu i novi svetski poredak

U Vujaklijinom leksikonu iz 1954. godine pojam "balkanizam" imao je odrednicu - "Beznačelnost, borba nedopuštenim sredstvima, podvala, politička ubistva, podmićivanje, strast za bogaćenjem, puzavost prema višim, a grubost prema nižim od sebe." U rečniku ovih odrednica danas nema, mada, tvrde stručnjaci, takve "vrline" na Balkanu i dalje caruju.

Srbi neguju bolesnu vezanost za politiku, odbijaju da preuzmu ličnu odgovornost i stalno traže od političara i politike ono što je nemoguće, smatra naučnik Miloš Bogdanović, autor knjige "Prokletstvo nacije" u kojoj je izneo poslednja otkrića genetike.

- Ovo je nacija u kojoj je Radoje Domanović večno aktualan satiričar. Ni u 21. veku Srbi se nisu odučili od potrebe za dežurnim idolima i krivcima, negovanja kulta ličnosti i pretvaranje vođe u božanstvo - kaže Bogdanović. Nacija je promenila ideologiju - svi su preko noći postali antikomunisti, ali su, dodaje on, zadržali iste staljinističke principe i način razmišljanja. Posle komunizma, stigao je nacionalizam, Josipa Broza smenio je Sveti Sava, a ulogu dežurnog krivca od nekadašnjih disidenata preuzimaju, najčešće, nacionalne i verske manjine.

Skloni kršenju pravila

Psihologe je zbunila činjenica da funkcionisanje autoritarne ličnosti nije isto na Balkanu i u centralnoj Evropi. Dok centralnoevropski tip autoritarca slepo poštuje pravila i disciplinu, domaći su skloni da ih krše. Za razliku od nacista kod kojih je ego bio potpuno ugušen, Balkancima je ugušena savesnost, a sujetni ego im je glavna pokretačka snaga. Dok centralnoevropski tip najviše mrzi slabe, kljaste, Jevreje i Rome, mi mrzimo one koji su iznad nas - šefove na poslu i novi svetski poredak.

Uzrok ovakvog shvatanja autoritarnosti kod nas istraživači su opet našli u genetskom poreklu. Dominantni mediteranski i dinarski koreni donose - sujetu, a povređena sujeta izaziva svadljivost i nasilje.

Talibani su dinarski tip

Bogdanović navodi da najčistijem dinarskom tipu pripadaju Gruzini, Kurdi, Paštuni (talibani), veći deo Iračana i stanovnici južnog dela Saudijske Arabije. Naši Dinarci su Crnogorci - brđani, Hercegovci i stanovništvo zapadne Srbije. Njihova osnovna karakteristika je buntovno i gordo "ja", nesebična priroda, uvredljivost i zazor od nežnosti. Dinarci u obraćanju najbližima uvek koriste augmentative - ženturačo, a deci odmila tepaju "konjino" i "magarče".

- Bavarac neće da pređe na crveno svetlo i kada na ulici nema automobila, dok kod nas postoji sklonost da se na crveno prelazi sa najvećim zadovoljstvom upravo kod onih koji su najautoritarniji - tvrdi ovaj istraživač.

Tipizacija rasa

Analizom psihološkog profila naroda na ovom prostoru bavila se grupa istraživača koja se prošle godine okupila na kongresu antropologa. Poslužili su se testovima, anketama, postojećom tipizacijom rasa, stepenom zastupljenosti krvnih grupa i genetskim nasleđem. Rezultati istraživanja, objavljeni u knjizi "Prokletstvo nacije", pokazali su da osobe sa nultom krvnom grupom, dinarski i mediteranski tip, odlikuje izražen sujetni ego koji guši njihovu svest o ličnoj odgovornosti. Ljude sa A i B krvnom grupom odlikuje savesnost koja potiskuje sujetu i navodi ih na iskušenje licemerstva i formalizma.

Na osnovu savremenih saznanja iz psihologije, genetike i antropologije, Bogdanović je sačinio mapu genetskog porekla Jugoslovena, a u knjizi je objavio i psihološke posebnosti svake populacije. Istraživanja su pokazala da na Balkanu preovlađuju dinarski i mediteranski starosedeoci, koje odlikuje nulta krvna grupa i tamnokestenjasta kosa, dok su u centralnoj Evropi dominantni tzv. Alpidi koje odlikuje A krvna grupa i crna kosa. Dok nultu grupu najčešće imaju Dinarci i Mediteranci, grupa A je karakteristična za Slovene, Semićane i Ugrofince, a B uglavnom za Mongole.

Agresivni i željni moći

Mediteranskom tipu pripadaju južni Italijani - stanovnici Sicilije i Sardinije, Crnogorskog primorja i Kosova, severni Albanci i mnogi banatski Rumuni. Oni su sujetni i plašljivi i skloni mafiji. Dinarski tip obično ne bira ovo zanimanje jer njegova gordost ne trpi autoritete, dok se mediteranski tip ne libi prepisivanja na ispitu. Atlantskom mediteranskom tipu (starosedeoci Irske i Škotske) pripada nikšićki i hercegovački tip - oni su visoki, mršavi, ljudi skloni agresiji i željni moći.

T. Kaluđerović


vesti po rubrikama

^tema

15:45h

Miloš Bogdanović sačinio mapu genetskog porekla naroda

16:05h

"Glas" istražuje: Da li smo nacija koja drži do higijene ili verujemo da je dovoljno samo kupanje subotom

 
 


     


FastCounter by LinkExchange