[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dragan Stojković, predsednik FS SCG o sastavu olimpijskog tima

Drugačije nismo mogli i tačka!

Šta je trebalo, da osakatimo klubove na uštrb interesa nacionalnog saveza ili da ukinemo reprezentaciju. Pokušali smo da dođemo do srednjeg rešenja i ko to hoće da shvati, neka shvati. U ovoj zemlji teško je svima ugoditi

Način na koji je Vladimir Petrović Pižon, selektor naše mlade reprezentacije, formirao i obrazložio spisak igrača koji će braniti boje olimpijske reprezentacije na predstojećim OI u Atini, propisno je uzburkao strasti i podelio sportsku javnost. Otrovne strelice kritičara posebno su bile usmerene u pravcu Dragana Stojkovića Piksija, predsednika FS Srbije i Crne Gore, koji je proteklih dana bio nedostupan za većinu novinara. Čelni čovek naše kuće fudbala juče se pojavio na radnom mestu i kod predstavnika "sedme sile" odmah otklonio određene dileme...

- Novinare ne delim na dobre i loše, ne krijem se i ne bežim, a što je neko imao sreće da mu se javim na telefona običan je sticaj okolnosti. Imao sam nekih svojih obaveza i nisam bio u prilici da svima budem "na izvol'te". Uostalom, moji saradnici su bili tu i govorili umesto mene - objasnio je svoje neoglašavanje Dragan Stojković.

Srednje rešenje

Pižon Petrović je posle silnih muka saopštio imena igrača koje će povesti u Atinu. Kako komentarišete njegov izbor?
- Voleo bih da se svi oni koji nam ovih dana što-šta spočitavaju, nađu na našem mestu, pa da vidim kako bi postupili. Naprosto, našli smo se u strašno nezahvalnoj situaciji, jer smo morali da pronađemo srednje rešenje koje će da zadovolji i interese klubova i reprezentacije. Ali, u ovoj zemlji jako je teško svima ugoditi. Naši klubovi ove sezone sa velikim ambicijama očekuju izlazak u Evropu i nismo mogli da se pravimo ludi i ne izađemo im u susret. Istovremeno, nismo mogli do kraja da ispoštujemo i sve njihove želje, jer bismo tada komotno mogli da ukinemo reprezentaciju kao jedan običan balast.

Izostanak Danka Lazovića digao je silnu prašinu?
Ma, uopšte gledano, diglo se mnogo bespotrebne buke. Šta je trebalo da radimo?! Gulit je bio jako korektan u razgovoru sa mnom. Naglasio mi da ne može da uigra tim bez Lazovića i napomenuo da mu ne garantuje kasniji ulazak u prvi tim. S Dankom sam pričao tri puta, poverio mi se da je u minuloj sezoni puno patio što ne igra i da priliku koju mu pruža Gulit želi čvrsto da zgrabi.

Halo, ovde Piksi!

U jednom novinskom komentaru predsedniku Stojkoviću je zamereno na nedostatku autoriteta...
- UEFA nas je zbog nedoličnog ponašanja navijača na EP u Nemačkoj, kaznila sa 52.000 evra. Postojala je mogućnost žalbe, ali svaka bi nas koštala novih 10.000 švajcaraca. Uzeo sam telefon u ruku, pozvao odgovorne ljude iz evropske kuće fudbala i kazna nam je prepolovljena. Pokušajte da se prisetite kada su i kome tako izašli u susret. Toliko o mom autoritetu - prokomentarisao je Stojković.

Dakle, nikakve ucene tu nije bilo, nego samo normalne ljudske komunikacije i želje da se pronađe optimalno rešenje. Isti je slučaj i sa Milošem Marićem koji je igrama na Kirin kupu pokazao da je budućnost našeg fudbala. Selektor Petrović se u opštem interesu odrekao i njegovih usluga, a to što je potpisivao neke klauzule mrtvo je slovo na papiru. Da smo ga pozvali, Olimpijakos bi bio potpuno nemoćan.

Hoće li biti nemoćna i Crvena zvezda i Partizan iz čijih redova najavljuju nedolazak pojedinih igrača?
Malo je nemoguće da se tako nešto dogodi, ali ne bih prejudicirao stvari i išao tako daleko. Nisam došao na ovo mesto da bih demonstrirao neku moć, pretio kaznama i sankcijama. Kada su me u Nemačkoj pitali zašto se ne radujem, odgovorio sam da to ne činim, jer znam šta me čeka. Imao sam u glavi problematičan kalendar takmičenja, namere klubova na jednoj i obaveze Saveza na drugoj strani. Hoću da kažem da sam psihološki bio spreman za ovakav razvoj događaja i zato se trudim da loptu spustim na zemlju. Tada najbolje vladam situacijom.

Osnovna zamerka odnosi se na okolnost da na spisku nemamo tri starija igrača?
- Priznajem da je to verovatno moja, odnosno greška Saveza. Međutim, moram da napomenem da je širi spisak od 40 igrača formiran krajem marta i u njegovom kreiranju tada je uz selektora Petrovića, učestvovao sada pokojni Bata Bulatović. Kako i zašto nisu iskoristili mogućnost koju nudi pravilnik UEFA, zaista ne znam.

Tata, gde su pare?

Spekulacije na temu načina na koji je naplaćena nagrada od 50.000 dolara osvojena u Japanu, posebno su pogodile Piksija Stojkovića. Naročito posle pitanja njegove ćerke "tata, gde su pare"?!
- Kada su takve stvari u pitanju, striktno se pridržavam propisa i ne pada mi na pamet da baratam s nekim džakovima i kesama i rizikujem da me sutra hapse. Ko ne veruje neka izvoli, neka se obrati jednom, drugom ministarstvu, policiji i neka pita da li radimo po zakonu.

Utisak je da čitava akcija oko koncipiranja olimpijskog tima nije najsrećnije koordinirana. Nenad Bjeković, direktor Partizana, tvrdi da mu je Milovan Đorić, direktor naših mlađih selekcija, obećao da će samo Simon Vukčević dobiti pozivnicu?

Ko to tamo obećava?

- Verujem da su pričali i da je sve bilo tako kako Nenad Bjeković tvrdi. Ono što ne znam je kada su se sastali i kako neko mimo trenera može nešto da obećava. Ipak, siguran sam da ćemo s Bjekovićem, koga respektujem kao izuzetnog sportskog radnika i inteligentnog čoveka, pronaći zajednički jezik.

Javnosti je poznato da ste istim poslom posetili Marakanu?
- Da, Crvena zvezda ima najveći broj reprezentativaca i bilo je prirodno da se sastanem sa Draganom Džajićem. U principu, nije morao posebno da mi objašnjava koliko im znači plasman u Ligu šampiona. Više smo pričali o pronalasku rešenja od koga ćemo svi imati koristi. Ponavljam još jednom, bilo mi je najlakše da kažem reprezentacija je svetinja, insistiram na dolasku svih igrača i tako osakatim klubove. Ko to hoće da shvati neka shvati, uglavnom, nikome nemam nameru da se izvinjavam. Umesto toga, tražim punu podršku za Vladimira Petrovića i njegove izabranike koji u Atinu ne putuju u najjačem sastavu, što istovremeno ne znači da nas neće obradovati dobrim rezultatima - konstatovao je Dragan Stojković, predsednik FS SCG.

M. Plazinić


vesti po rubrikama

^sport

15:20h

Jadranske pare tržište kvare

15:27h

Piksi o sastavu olimpijskog tima

15:35h

Fudbaleri OFK Beograd protiv finskog Intertoto predstavnika igraju meč sezone

15:45h

U Partizanu likuju, ali se ne zadovoljavaju osvajanjem Alpen kupa

16:00h

Selektor drim-tima upozorava igrače na ozbiljnost olimpijskog turnira

16:08h

Dejan Bodiroga postao otac

16:15h

Mlada reprezentacija SCG pobedom startovala na EP

23:35h

Tur d'Frans, 18. etapa: Merkado se upisao

23:40h

Kadetsko EP za rukometaše: Ubedljiva pobeda plavih nada

 


     


FastCounter by LinkExchange