[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izvor "Glasa" u državnom vrhu tvrdi da je sprska policija za petama glavnim haškim optuženicima

Hadžić će uskoro biti
uhapšen, a zatim i Mladić

Zvanični Beograd još ne saopštava kada će ispuniti naloge iz Haga. Javnost i dalje bez informacija o beguncima, kao i ko je "provalio" optužnicu protiv Hadžića

BEOGRAD - Slučaj Hadžić biće rešen u narednih nekoliko dana, a najkasnije u roku od mesec dana država će staviti tačku i na slučaj Mladić, tvrdi izvor "Glasa" iz državnog vrha.

- Policija je Hadžiću za petama, a kad je o Mladiću reč, on će u sledećih mesec dana biti ili uhapšen ili će država morati da dostavi validne dokaze da se on ne nalazi na teritoriji Srbije i Crne Gore - navodi naš izvor.

Iako su informacije o Hadžiću pod embargom, na osnovu nagoveštaja koje daju visoki državni funkcioneri, haški optuženik Goran Hadžić biće uhapšen u narednih nekoliko dana. Mada Ministarstvo unutrašnjih poslova o tome i dalje ćuti, Hadžićevo hapšenje je za srpsku vlast trenutno prioritet.

Na zahtev crnogorskih članova Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ministar srpske policije Dragan Jočić izvestio je Savet i izneo operativne podatke o optuženiku Hadžiću.

Odgovor na pitanje da li se Hadžić sklonio zato što je imao informacije da mu predstoji hapšenje i ko je eventualno kriv što je ta informacija procurila niko od državnih funkcionera još nije dao.

Devet godina skrivanja

U nedelju, 25. jula, navršava se devet godina od kada je Tribunal u Hagu podigao optužnice protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i bivšeg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića koji su i danas u bekstvu. Karadžić je poslednji put viđen i slikan u Han Pijesku u julu 1996. Mladić je, posle penzionisanja, prema pisanju medija, živeo u Beogradu.

Beta

Beogradska kancelarija Haškog tribunala ponovila je juče da je verovatnoća da je neko iz Tužilaštva "otkrio" optužnicu protiv Hadžića ravna nuli. Srpski ministar pravde Zoran Stojković ponovio je juče za "Glas" da pravosuđe i policija ne snose odgovornost za "provalu" optužnice. Stojković je u četvrtak izjavio da o tome ko je Hadžiću mogao da dostavi informaciju o optužnici - treba pitati i Karlu del Ponte.

- Optužnica je dostavljena MIP-u, koji je posle toga prosledio sudu. Pošto je to bilo na isteku radnog vremena, predata je sutradan. Tek tada se optužnica otvara i istražni sudija vidi koji je čovek u pitanju. Po mojim informacijama, istražni sudija je odmah poslao zahtev da se obezbedi prisustvo i uručenje optužnice gospodinu Hadžiću. Prema tome, ako je on pobegao dva sata pre nego što je poslata optužnica, onda mora da se pita Del Ponteova ko je to rekao ranije - izjavio je tada Stojković.

Na pitanje da li je moguće da je policija dostavila informaciju Hadžiću da je protiv njega podignuta optužnica pre nego što je to zvanično objavljeno, Stojković je rekao: "Ne može da procuri iz MUP-a kada ni policija ne zna, jer optužnicu otvora istražni sudija, koji je ustanovio da je reč o Goranu Hadžiću. I, onda je vraća MUP-u da postupi po optužnici. MUP tad saznaje", rekao je Stojković.

D. Đ - D. G.


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Savet ministara SCG saglasan sa učešćem Vojske SCG u mirovnim misijama

17:20h

Izvor "Glasa" u državnom vrhu tvrdi da je sprska policija za petama glavnim haškim optuženicima

17:30h

Prema zvaničnoj evidenciji Tribunala: Na slobodi još 21 optuženik

17:45h

Podsetnik: Koje će sve poslove predsednik Srbije Tadić morati da uradi za vreme svog mandata

17:55h

Satirični list "Naša krmača" ima kandidata za predsednika Požarevca

 


     


FastCounter by LinkExchange