[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Savet ministara SCG saglasan sa učešćem Vojske SCG u mirovnim misijama

Pravac Haiti

Zakon bi mogao da bude izglasan na jesen, a naši vojnici bi se početkom sledeće godine našli u ovoj dalekoj zemlji

BEOGRAD - Kad skupštine Srbije i Crne Gore, a zatim i državne zajednice budu izglasale zakon o učešću profesionalnih pripadnika Vojske SCG u mirovnim misijama, pripadnici elitnih jedinica Vojske dobiće "zeleno svetlo" za odlazak u pojedine zemlje visokog rizika.

Najnovijom odlukom Saveta ministara stvara se pravni osnov da SCG ispuni svoje međunarodne obaveze kao članica Ujedinjenih nacija i da reguliše status i položaj svojih pripadnika u misijama u svetu.

Samo dobrovoljno

U Prednacrtu zakona navodi se da bi u mirovne operacije bili upućivani posebno opremljeni i obučeni profesionalni pripadnici Vojske SCG. Pored profesionalizma, drugi osnov za učešće u mirovnim operacijama je dobrovoljnost, što znači da će ići samo oni koji to budu svojevoljno prihvatili i potpisali ugovor o angažmanu.

Za aktivnosti u u humanitarnim organizacijama i civilne poslove koji ne zahtevaju upotrebu oružja biće obučeno i angažovano osoblje civilne zaštite i zaposleni u organima Saveta ministara. Zakon bi mogao da bude izglasan na jesen, a vojnici naše zemlje pod "plavim šlemovima" našli bi se već početkom naredne godine.

Već učestvuju vojnici 90 zemalja

U mirovnim misijama trenutno učestvuje oko 90 zemalja, među kojima i sve države iz našeg okruženja, pa čak i neke za koje se ne bi moglo pretpostaviti, imajući u vidu njihove ekonomske potencijale, kao što su Gvineja, Gana i Obala Slonovače. Troškovi mirovnih misija mogu biti regulisani preko UN, drugih institucija i iz naših budžetskih sredstava ali, s obzirom na naše finansijske teškoće, učešće SCG će sigurno biti podržano od međunarodnih institucija.

Prvi zadatak, koji bi značio i povratak naše zemlje na međunarodnu mirovnu scenu, mogao bi da bude Haiti. To je juče potvrdio i ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, koji je rekao da bi jedan odred profesionalne Vojske SCG početkom sledeće godine trebalo da učestvuje u mirovnoj misiji u ovoj zemlji.

Ministar Davinić je rekao da je upravo taj poziv jedan od razloga za usvajanje Nacrta zakona o mirovnim misijama na Savetu ministara SCG i precizirao da će, posle usvajanja tog dokumenta u parlamentu državne zajednice, početi pripreme odreda koji će biti upućen na Haiti.

- Radi se o inženjerskim jedinicama i jedinicama veze. Mi smatramo da je činjenica da je međunarodna zajednica uputila takav poziv dokaz da smo prihvaćeni kao jedna stručna vojna snaga koja ima šta da ponudi svetu u uspostavljanju mira - izjavio je ministar odbrane.

Šta će reći poslanici

U ovom trenutku, izvesno je da zakon, koji će pravno regulisati ovo pitanje, neće biti lako izglasan u saveznom parlamentu, jer će, kako se očekuje, protiv njegovog usvajanja biti predstavnici SRS i SPS. Takođe je nepoznato kako će glasati predstavnici pojedinih crnogorskih stranaka. Da bi pomenuti zakon bio izglasan, podsetimo, potrebno je da za njegovo usvajanje glasa najmanje polovina od 91 poslanika iz Srbije, odnosno 18 od 35 poslanika iz Crne Gore.

Vojno-politički analitičar sa Fakulteta civilne odbrane mr Zoran Dragišić kaže za "Glas javnosti" da je učešće naše zemlje u mirovnim misijama naša međunarodna obaveza i da se kroz ovakve akcije SCG predstavlja kao ozbiljna država. "Na taj način država se afirmiše i uzima aktivnu ulogu u rešavanju međunarodnih problema. Važno je to što naše snage ne idu kao okupatori, već isključivo radi uspostavljanja mira i zato ovakve misije ne treba mešati sa ovom u Iraku. Takođe je bitno to što će sve troškove naših snaga, uključujući i plate vojnika, snositi UN", kaže Dragišić.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Savet ministara SCG saglasan sa učešćem Vojske SCG u mirovnim misijama

17:20h

Izvor "Glasa" u državnom vrhu tvrdi da je sprska policija za petama glavnim haškim optuženicima

17:30h

Prema zvaničnoj evidenciji Tribunala: Na slobodi još 21 optuženik

17:45h

Podsetnik: Koje će sve poslove predsednik Srbije Tadić morati da uradi za vreme svog mandata

17:55h

Satirični list "Naša krmača" ima kandidata za predsednika Požarevca

 


     


FastCounter by LinkExchange