[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Zašto je Konstantin Kostjukov prekinuo balet "Dr Džekil i Mr Hajd"

Dosadili mu amateri

Tražio da vidi rekvizitere, ali oni nisu bili u pozorištu. Da je do novca, ne bi bilo ni prvog čina

Baletska sezona u Narodnom pozorištu, zatvorena je neslavno 4. jula, tako što je predstava "Dr Džekil i Mr Hajd" posle prvog čina prekinuta, a nezadovoljnoj publici nije dato odgovarajuće objašnjenje.

Prema pisanju nekih medija, jedna od verzija događaja je ta da je Konstantin Kostjukov, prvak beogradskog baleta, odbio da predstavu privede kraju. Da li je to učinio nezadovoljan finansijskim ili nekim drugim razlozima, još se nagađa. Šta se zapravo dogodilo, pokušali smo da saznamo od samog Konstantina Kostjukova, koji je zauzet probama zbog gostovanja u Ljubljani 27. jula i to baš s predstavom "Dr Džekil i Mr Hajd", u kratkoj izjavi za "Glas" rekao:

- Sad je sve u redu, putujem u Ljubljanu, na jedan od najznačajnijih festivala u našem regionu. Teško je u jednoj rečenici reći šta se dogodilo. Očigledno da je bilo nekih problema kad je predstava prekinuta.

Čeka se Ljubivoje Tadić

Komentar Višnje Đorđević, direktorke baleta Narodnog pozorišta, bio je:
- Nemam nameru da komentarišem te gluposti, sve je netačno! Zvanično će vam se obratiti upravnik, Ljubivoje Tadić 29. jula kada se vrati sa gostovanja iz Makedonije. Najbitnije je sada naše gostovanje u Ljubljani, prvo posle pauze od 14 godina i nadam se da će slovenačka publika dobro primiti našu predstavu.
Upravnik Narodnog pozorišta Ljubivoje Tadić, sa kojim smo takođe kontaktirali, trenutno je na gostovanju u Makedoniji. Do njegovg povratka u Beograd ostaćemo uskraćeni za zvaničnu verziju događaja.

Da, svašta se piše, kao problem su bile pare, ali da je razlog novac, onda verovatno ne bi bilo ni prvog čina. Da je reč o slučajnosti ili nekom pojedinačnom propustu, preko toga bih prešao. Ali neke stvari su postale pravilo i ukazuju na određeno stanje koje vlada u pozorištu.

Vladimir Logunov, koreograf baleta "Dr Džekil i Mr Hajd" koje je proglašeno jednim od najboljih ostvarenja u NP, o slučaju Kostjukov, kaže:

- Prvi čin je odigran, ali zbog raznih okolnosti je došlo do prekida predstave. Ljudski faktor je prosto zakazao, a Kostjukov nije imao snage da odigra predstavu pod tim uslovima (nedovoljno angažovanje svih koji tu predstavu opslužuju). Bilo je dosta nezgodnih situacija, na primer oko iznošenja rekvizita, ometanja predstave raznim pričama sa strane i dalje se nije moglo. Svuda u svetu postoje takvi trenuci. Kad se daje jedna predstava, svi iz tima koji na njoj rade moraju da budu prisutni. Kostjukov je tražio da vidi ljude koji su odgovorni za neke stvari, ali se ispostavilo da oni nisu prisutni. I onda je on odbio da igra, desio mu se "kurcšlus" koji nije mogao da prevaziđe.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

16:22h

Zašto je Konstantin Kostjukov prekinuo balet "Dr Džekil i Mr Hajd"

16:30h

Ko je ko u svetu stripa: Robert Vilijams, papa post-moderne

16:37h

Proglašenjem pobednika i dodelom nagrada, sinoć je završen 11. međunarodni festival na Paliću

16:50h

Objavljeni naslovi filmova za Regionalni program Sarajevskog festivala

16:58h

Hor "Romeo i Julija" u Budvi

 


     


FastCounter by LinkExchange