[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 7. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Opštinskom sudu u Požarevcu okončano suđenje sinu bivšeg jugoslovenskog predsednika

Marku Miloševiću šest meseci zatvora

Bivši član Otpora Zoran Milovanović, koji je četiri godine čekao na okončanje procesa, rekao je da su njegovi mučitelji kažnjeni preblago

POŽAREVAC - Marko Milošević, sin bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića, osuđen je juče na šest meseci zatvora pred većem sudije Marije Marinković u Opštinskom sudu u Požarevcu zbog maltretiranja Zorana Milovanovića, nekadašnjeg člana Otpora iz Požarevca.

Na iste kazne osuđeni su i njegovi saradnici i saučesnici Vladislav i Aleksandar Ašanin, Zoran Ivanović, zvani Roleks, Milan Bajić, Bojan Tadić i Milan Lazić. Bajić je, pored prinude, dobio još dva meseca zatvora zbog nanošenja lakih telesnih povreda Milovanoviću, tako da je dobio jedinstvenu kaznu od sedam meseci zatvora. Osuđeni treba da plate i sudske troškove od 11.000 dinara i po 5.000 dinara na ime sudskih taksi.

Otac u Hagu, majka van zemlje

BEOGRAD (Beta) - Od četvoročlane porodice Milošević, u SCG je samo Marija Milošević, ćerka bivšeg predsednika. Ona je u septembru 2002. godine pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu osuđena na osam meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog neovlašćenog posedovanja oružja i narušavanja opšte bezbednosti prilikom hapšenja njenog oca, 1. aprila 2001. godine. U aprilu ove godine objavljeno je da će suđenje biti ponovljeno, jer su se na presudu žalili i Marija Milošević, i odbrana, i tužilac. Mirjana Marković je napustila Srbiju u februaru 2003. godine, pred suđenje za posredovanje u nezakonitom dodeljivanju stanova iz fonda Vlade Srbije. MUP Srbije takođe sumnjiči Mirjanu Marković za umešanost u ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, zbog čega joj je uputio poziv da se vrati u zemlju radi informativnog razgovora. Posle toga, za njom je raspisana poternica. Slobodan Milošević je od juna 2001. godine u pritvoru Haškog tribunala, gde mu se sudi za genocid u BiH i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine u Beogradu pošto je protiv njega podneta krivična prijava koja ga je teretila za zloupotrebu službenog položaja, finansijske malverzacije i udružvanje radi izvršenja više krivičnih dela.

Saradnici Marka Miloševića su 7. marta 2000. godine na silu odveli Milovanovića u diskoteku "Madona". Milošević mu je pretio da će ga iseći motornom testerom i baciti u Moravu ako mu ne kaže ko predvodi Otpor i ko finansira ovaj pokret. Kada mu nije iznudio priznanje, dozvolio je da njegovi ljudi vrate Milovanovića u grad i izbace ga iz auta. Optužnica protiv njih podignuta je u oktobru 2000. godine. Milošević i Ašanin su još uvek u bekstvu, a poternice za njima su i dalje na snazi.

Izricanju presude, osim oštećenog Milovanovića, bili su prisutni samo advokati okrivljenih Dragoslav Ognjanović, Dragan Ivanović i Danica Spasić. Posle objavljivanja presude, Milovanović je rekao da su kazne preblage.

- Za prinudu su zakonom zaprećene kazne od tri meseca do pet godina zatvora. Očigledno je da su Milošević i njegovi saradnici dobili minimalne presude - rekao je vidno revoltirani Milovanović, koji je skoro četiri godine čekao na okončanje slučaja.

Na jučerašnjem suđenju bila je i supruga Marka Miloševića, Milica Gajić, u pratnji nekoliko kratko podšišanih mladića. Brat Milice Gajić nosio je majicu sa likom Če Gevare. Jedan od svedoka ranije je u sudskom postupku izjavio da su Miloševića zvani Če Gevara.

Neposredno posle suđenja radnici sudskog obezbeđenja nisu dozvolili kamermanu televizije B92 da snimi izjave aktera. Jedan od radnika je odgurnuo kameru te televizije, nakon čega su novinari B92 o tome obavestili policiju. Pripadnici policije su juče obezbeđivala celo suđenje. Tužilac juče nije želeo da precizira da li će se žaliti na presudu.

D. N.


vesti po rubrikama

^hronika

17:13h

Šokantno iskustvo mlade majke dvoje niških mališana

17:25h

Sledeće sedmice izručenje Milenkovića

17:34h

Afera u OUP Batočina: Šef policije u pritvoru

17:45h

U Požarevcu okončano suđenje sinu bivšeg jugoslovenskog predsednika

17:55h

Pala pod točkove autobusa i poginula

18:02h

Zaplenjeno 66 kg heroina

18:10h

Prodala ćerku za 2.900 evra

 


     


FastCounter by LinkExchange