[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Helsinški odbor o imunitetu popova

Crkva ne može da ima javnu vlast

BEOGRAD - Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je da se uvođenjem imuniteta za sveštena lice, što je predviđeno Prednacrtom zakona o verskim slobodama, krši ustavno načelo odvojenosti crkve od države. Predstavnici ovog odbora ističu da će se ovom odredbom u sistem trojne podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, koje proklamuje Ustav Republike Srbije, uvesti i četvrta - crkvena.

U savremenoj pravnoj teoriji i praksi, kako tvrdi Helsinški odbor, prihvaćeni oblici imuniteta su imunitet predsednika države, vlade i ministara, poslanika, sudija i tužilaca, kao i imunitet od krivičnog gonjenja. Prema našem Ustavu, predsednik države, predsednik vlade, ministri i narodni poslanici imaju imunitet koji podrazumeva da ne mogu biti pritvoreni bez odobrenja Narodne skupštine, odnosno vlade i ministara, osim ako su zateknuti u vršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna od pet godina zatvora.

Ustav, međutim, predviđa znatno slabiji imunitet sudija i tužilaca u odnosu na nosioce zakonodavne i izvršne vlasti, s obzirom na to da oni ne mogu biti pritvoreni bez odluke Narodne skupštine.

- Iako se iz teksta Prednacrta zakona ne može zaključiti kakva se vrsta imuniteta traži za sveštenike i verske dostojanstvenike, jer je nemoguće njegovo poistovećenje sa različitim dometima imuniteta narodnih poslanika i sudija, zabrinjava sama činjenica da se takvo rešenje uopšte predlaže Narodnoj skupštini na usvajanje. Prihvatanje ove odredbe, osim što bi crkvama, a posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, značilo priznanje atributa javne vlasti, bio bi i presedan u pravnoj doktrini i praksi savremenih država - navodi se u saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava.

MSB


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Daliborka Rajković sa sinom Lazarom napustila bolnicu

16:35h

Helsinški odbor o imunitetu popova

16:45h

Euđenio Sidoli nije se pokajao što je došao u Srbiju

23:30h

Skupština Srbije: Ratifikovan sporazum

 


     


FastCounter by LinkExchange