[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 24. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Daliborka Rajković (23), juče sa sinom Lazarom napustila bolnicu

Uz bebu ću brzo zaboraviti tumor

Do sada u svetu nije zabeleženo da se tumor srca kod trudnice otkrije u fazi porođaja

BEOGRAD - Od 1965. godine do danas u svetskoj literaturi zabeleženo je samo 20 slučajeva tumora srca kod trudnica, ali do sada nije zabeleženo da se tumor otkrije u fazi porođaja kao kod Daliborke Rajković.

Nas su događaji pretekli. Još smo razmatrali šta je najbolje za pacijenta, kada je došlo do pucanja vodenjaka i stanje bolesnice se naglo zakomplikovalo. Obavljen je carski rez i na je svet došao mališan težak 3.600 grama. Posle toga, stanje se popravilo pa smo mogli da se pripremamo za drugu interveciju - objasnio je juče okupljenim novinarima podvig naših stručnjaka profesor dr Radomir Sinđelić, specijalista anestezije i reanimacije.

Prvi put sa bebom

Srećna majka juče je prvi put u naručje privila svog malenog Lazara i ruku pod ruku sa mužem Milanom ova mala tročlana porodica uputila se ka porodičnoj kući u Zuce.

- Nisam znala da je operacija toliko rizična, dok se sve nije završilo. Šok je bio utoliko veći što nisam osećala nikakve promene, samo su mi tih poslednjih dana počele jake aritmije srca, osećala sam zamor...Sada ćemo se potruditi da što pre sve zaboravimo, što će nam biti lakše sa bebom - rekla je Daliborka.

Zahvaljujući iskustvu naših kardiologa, na vreme je uspostavnjena dijagnoza. Udruženim snagama tim stručnjaka, koji su činili dr Radomir Sinđelić, dr Darko Plećaš - ginekolog, dr Jovan Peruničić i dr Bosiljka Vujisić- Tešić, kardiolozi i dr Petar Đukić hirurg, uspešno je obavio ovaj zahvat.

Bez posledica

- Protok krvi kroz pluća pacijenta drastično je smanjen i nismo smeli da čekamo da prođe 15 dana od prve operacije, već smo narednu obavili peti dan po porođaju. U fazi vantelesnog krvotoka(krv je išla kroz mašinu, pa srce nije moralo da radi) izvadili smo tumor. Da bismo napravili što manji ožiljak na srcu, pokušali smo da ga izvadimo kroz desnu pretkomoru, ali to nam nije pošlo za rukom zbog veličine tumora, pa smo morali da orvorimo komoru - objasnio je dr Đukić i dodao da su dalje analize pokazale da se radilo o dobroćudnom tumoru.

Ono što je najvažnije to je da je intervencija obavljena bez ikakvih posledica, tako da će Daliborka moći da ima još dece.

S. Tanasić
Foto: M. Rupena


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Daliborka Rajković sa sinom Lazarom napustila bolnicu

16:35h

Helsinški odbor o imunitetu popova

16:45h

Euđenio Sidoli nije se pokajao što je došao u Srbiju

23:30h

Skupština Srbije: Ratifikovan sporazum

 


     


FastCounter by LinkExchange