[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Domaći lekari obavili operaciju još nezabeleženu u svetskoj praksi

Trudnici izvađen tumor iz srca

Majka Daliborka Rajković (23) carskim rezom rodila zdravog dečaka

BEOGRAD - Daliborki Rajković (23), u poodmakloj trudnoći, ekipa domaćih lekara na Institutu za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije izvadila je veliki tumor iz desne srčane komore, što do sada nije zabeleženo u svetskoj stručnoj praksi. Daliborka je u 38 nedelji trudnoće primljena u Institut zbog slabosti i gušenja. Kardiološkim pregledom utvrđeno je da ima veliki tumor koji ispunjava desnu srčanu komoru.

Već sledećeg dana po prijemu došlo je do prskanja vodenjaka i započeo je porođaj. Trudnica se nalazila u teškom stanju jer je tumor istovremeno, delimično, blokirao protok krvi kroz srce, razvila se cirkulatorna slabost i nedostatak kiseonika u krvi.

Odlučeno je da se hitno uradi carski rez i doneto je na svet zdravo muško dete, teško 3600 grama. Posle carskog reza, stanje porodilje se popravilo i odlučeno je da se bolesnica striktno prati u šok sobi, jer bi kardiohirurška intervencija u fazi posle porođaja za bolesnicu bila višestruko opasna, navodi se u saopštenju Kolegijuma Instituta za kardiovaskularne bolesti.

Pet dana posle prve operacije, zbog postepenog pogoršanja cirkulacije krvi usled blokiranja krvi u srcu, morala je da se uradi operacija vađenja tumora iz desne komore srca.
U uslovima vantelesnog krvotoka izvađen je tumor (miskom) veličine 7,5 sa 5,5 centimetara i težak 55 grama. Posle operacije cirkulacija se popravila i bolesnica će uskoro napustiti kliniku.

Ovo je prvi do sada poznat slučaj odmakle trudnoće i tumora miksoma desne komore. S obzirom na to da je broj ovakvih slučajeva jako mali i nije zabeležen u svetskoj stručnoj literaturi, ovakvu složenu i retku intervenciju bilo je moguće uraditi samo zahvaljujući stručnosti većeg broja lekara i njihovih timova: ginekologa - profesor dr Plećaš, kardiologa - docent dr Peruničić i profesor dr Vujisić, hirurga - profesor dr Đukić, anesteziologa i reanimatora - profesor dr Sinđelić.

G. J.


vesti po rubrikama

^vesti

17:05h

Domaći lekari obavili operaciju još nezabeleženu u svetskoj praksi

17:12h

Mađari pooštrili režim ulaska u zemlju

17:20h

I zatvorenici imaju dušu...

17:28h

Dijamant od 182 karata

17:40h

Na plus 30 stepeni uključili grejanje

17:47h

Otrov meduze - lek protiv impotencije

17:55h

"Knjaz Miloš" na Olimpijadi

18:10h

Batine na deset kilometara visine

18:20h

Jedna glavica kilogram luka

 


     


FastCounter by LinkExchange