[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Petnaestogodišnje iskustvo Savetovališta za pušače Zavoda za plućne bolesti

Recept za poslednji dim

Kroz Savetovalište za pušače, koje postoji pri Zavodu za plućne bolesti već 15 godina, "prošlo" je 3.000 ljudi. Cilj savetovališta jeste, kako kažu u Zavodu, sem odvikavanja od pušenja, i rano otkrivanje početnih promena na bronhijama i što ranije sprovođenje odgovarajuće terapije.

- Pušači dolaze u savetovalište tek kada su uplašeni bolešću. Samo u 2003. Savetovalištu se obratilo 119 ljudi, od kojih je kod 79 registrovano neko oboljenje nastalo kao direktna posledica pušenja. Samo "skidanje" s cigarete utoliko je važnije jer je onda sprovođenje neke terapije daleko efikasnije. Problem jeste to što je sve više pušača, a povezanost pušenja i raka pluća sve je čvršća - kaže za "Glas" primarijus dr Goran Janković, pulmolog Zavoda za plućne bolesti, koji vodi Savetovalište. On posebno upozorava da je starosna granica obolelih od raka pluća sve niža.

Sportisti na odvikavanju

Prema dr Jankoviću, postoje dve vrste pacijenata koji posećuju savetovalište. Zdravi, s pušačkom navikom, i oni kod kojih su već otkrivene neke bolesti, pa im je "skidanje" s cigarete sastavni deo terapije. Još jednu kategoriju čine sportisti pušači, sa kojima posebno radi dr Janković, koristeći svoje iskustvo dugogodišnje iskustvo lekara kik boks reprezentacije.

Pacijentu koji dođe u savetovalište prvo "osnažimo" volju činjenicom da je napuštanje ove "opasne ljubavi" apsolutno ostvarivo. Uz odgovarajuću dijetu i fizičku aktivnost, primenjuju se jedan od dva medicinski priznata režima kojima se može doći do željenog cilja.

- To su "Program supstitucione terapije", gde se problem apstinencijalne krize rešava kontrolisanim davanjem nikotina preko popularnih flastera, inhalatora i drugih preparata. Drugi je "klasični terapijski tretman lečenja zavisnika", u trajanju od osam nedelja, korišćenjem odgovarajućih antidepresiva - objašnjava dr Janković.

Savetovalište radi svakog radnog dana od 12 sati i potrebno je imati samo uput iz Doma zdravlja i dobru volju.

M. Žerajić


vesti po rubrikama

^Niš

15:30h

Petnaestogodišnje iskustvo Savetovališta za pušače Zavoda za plućne bolesti

15:36h

Zamena znakova

15:45h

Čolić danas trči megamaraton

15:53h

Poznavaoci političkih prilika prognoziraju vreo avgust pred lokalne izbore u septembru

      


FastCounter by LinkExchange