[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Foto

Jan Cvitkovič

Reč autora na Filmskom festivalu na Paliću: Antonio Bokola, Jan Cvitkovič, Stefan Komandarev

Evropa u fokusu

Šokantan italijanski film. Slovenačko ostvarenje "Hleb i mleko" jedan od laureata Filmskog festivala u Veneciji

Iako na 11. međunarodnom filmskom festivalu na Paliću nema velikih zvezda, festival u čijem je fokusu evropski film svakodnevno u podne na Velikoj terasi okuplja autore čije filmove nikada ne bismo nigde drugde videli. Na ovom filmskom forumu o sebi i svojim filmovima govorili su, između ostalih, reditelji Antonio Bokola iz Italije, Jan Cvitkovič (Slovenija) i Stefan Komandarev (Bugarska) i poljska glumica Malgoržata Zajakovska. Drugi dokumentarac mladog italijanskog reditelja Antonija Bokole "Hemijska glad" prikazan na venecijanskom festivalu šokirao je italijansku javnost.

- To mi je i bio cilj kada sam pre nekoliko godina započeo rad na ovom filmu - kaže Bokola, gost palićkog festivala.

- Želeo sam da pokažem drugo, manje poznato lice inače glamuroznog italijanskog grada Milana, u kome su prisutni rasna netrpeljivost i nasilje. Pokušao sam da bez ikakve cenzure predočim aktuelne socijalne probleme i konflikte koji su tipični ne samo za moju zemlju, nego i za ostatak sveta, naročito za zapad. Posle šoka kao prve reakcije, "Hemijska glad" je izazvala pozitivnu reakciju publike o čemu svedoči činjenica da se film našao među sedam najboljih u Italiji. Verujem da je tome doprinela i muzička podloga za koju su se pobrinuli trenutno najpoznatiji italijanski reper Zulu i grčki hor.

Foto

"Hleb i mleko"

Poznati bugarski reditelj Stefan Komandarev koji trenutno sa našim rediteljem Dušanom Milićem priprema novi film na Paliću predstavio se s dva dokumentarca - "Azbuka nade" i "Hleb preko ograde".

- Moji junaci su sa tromeđe Turske, Bugarske i Grčke. Oni su različiti i treba da pomire svoje razlike. Verujem da pečat dokumentarnom filmu daje karakter čoveka. U oba filma akcenat sam stavio na teme koji su bliske običnom čoveku, poput školske dece i hleba. Trudio sam se da prikažem kako se miri nepomirljivo, a to može samo hleb, jer nam je on svima isti, kaže Komandarev.

Mladi slovenački reditelj Jan Cvitkovič jedan od laureata Filmskog festivala u Veneciji za svoj prvi film "Hleb i mleko", kaže da je upravo završio snimanje novog filma pod radnim naslovom "Od groba do groba".

Palićka olimpijada

Malo ko među onima koji će se naći u Suboticu i Paliću, a na putu ka Grčkoj i olimpijskim igrama, zna da je krajem 19. veka Palić bio domaćin Olimpijskih igara. NJihov utemeljivač bio je Subotičanin Lajoš Vermeš. Prve igre bile su održane 1880. godine, a postojale su tri discipline: rvanje, skok u dalj i bacanje kugle. Igre su bile tradicionalne, a njihov osnivač Lajoš Vermeš, sin bogatog plemića, posle višegodišnjih sportskih avantura skoro sasvim je bankrotirao.

- Film se trenutno nalazi u montaži, a reč je o hronici jedne porodice. Nema neke posebne priče. Jednostavno klasičnu priču ne volim i izbegavam je, jer mislim da je dugo bila prisutna u kinematografiji. Verujem da film treba da bude više nalik poeziji, a ne literaturi - kaže Cvitkovič, konstatujući svoje veliko zadovoljstvo što se slovenačka publika konačno posle 15 godina vratila u bioskope.

Poljska glumica Malgoržata Zajakovska koja je dugo živela van svoje zemlje deleći sudbinu poljskih umetnika, na Paliću se predstavila filmom reditelja Jirjaštura "Vreme sutra". Radila je na Brodveju, snimala filmove u Holivudu, a svojim najvećim uspehom smatra rad sa rediteljem Polom Mazurskim i glumicom Anđelikom Hjuston u filmu "Neprijatelj".

- Bila sam u sedmom mesecu trudnoće, kada su me zamolili da pošaljem fotografije za film Pola Mazurskog. Nisam ih poslala, slike trudne žene nisu za kasting. Srećom, audicija je odložena i pozvali su me kada je moj sin imao već tri nedelje. Bio je to srećan početak, jer je film nominovan za tri Oskara. Smatram da sam vrhunac karijere doživela igrajući i glumeći na Brodveju.

V. M.


vesti po rubrikama

^kultura

16:20h

Reč autora na Filmskom festivalu na Paliću: Antonio Bokola, Jan Cvitkovič, Stefan Komandarev

16:28h

Anketa: Omiljeni pisci kriminalističkih romana u Velikoj Britaniji

16:36h

Likovna kolonija u Velikoj Hoči

16:45h

Italijanska video-art scena u Barutani

16:55h

Uručenje književne nagrade

17:10h

Velimir Bata Živojinović o pomirenju s Borisom Dvornikom kao najavi pozitivnih promena

17:18h

Gitarijada u Zaječaru 20. i 21. avgusta

17:30h

Ansambl narodnih igara i pesama "Branko Krsmanović" u Kanadi

17:39h

Uspon filmske industrije Velike Britanije

17:50h

Novi album grupe R.E.M. biće obojen političkom tematikom

17:57h

Hor "Lola" na festivalu u Španiji

 


     


FastCounter by LinkExchange