[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 7. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vučković i Kolašinac tvrde da su žrtve montiranih procesa

Osuđeni na osnovu anonimnih dojava

Posle pet godina pritvora oslobođeni optužbe za genocid. Čekaju treće suđenje i veruju da će ih međunarodne sudije osloboditi

BEOGRAD - Miroslav Vučković i Anđelko Kolašinac, dvojica kosovsko- metohijskih Srba, koji su bili osuđeni za ratne zločine, došli su juče u Beograd da bi na konferenciji za novinare pričali o svojoj borbi i angažovanju advokata - volontera Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju za slobodu. Kolašinac i Vučković čekaju treće suđenje i nadaju se da će ih međunarodne sudije osloboditi optužbi koje nisu zasnovane na čvrstim dokazima, već na izjavama svedoka, od kojih je najveći broj nesvesno svedočio u njihovu korist. Vučković koji je bio osuđen na 14 a Kolašinac na osam godina zatvora, istakli su da su bili osuđeni bez čvrstih dokaza.

- Od 1971. godine sam invalid 80 odsto, a optužnica sastavljena po anonimnim prijavama me je teretila za spaljivanje tri sela, ubistvo dve Albanke i pljačku imovine. Advokati Nikola Radosavović i Miroslav Delević uspeli su da dokažu da u vreme za koje me optužnica tereti nisam bio u pomenutim selima, već na radnom mestu, u bolnici u Kosovskoj Mitrovici i da kao invalid nisam mogao da počinim zločine - rekao je Vučković.

Zgranuti tužilac

Svedok optužbe Fejzula Sokolji rekao je u sudnici da ne zna zbog čega se Kolašinac tu nalazi.
- Hvala Bogu što je ovom čoveku dao pamet, pa nam je dao da radimo, da vidimo beli dan kada je organizovao rezidbu vinograda - rekao je Sokolji pred zgranutim tužiocem koji je pokušao da dokaže da je Kolašinac organizovao prinudni rad za Albance.

Branioci Anđelka Kolašinca, Miodrag Brkljač, Nikola Radosavović i Žika Jokanović uspeli su da dokažu da on kao predsednik opštine Orahovac i komandant Štaba civilne zaštite za vreme rata, nije komandovao vojskom i policijom, niti je bio gradonačelnik.

- Malo je poznato da su 17. jula 1998. godine pripadnici OVK tri dana držali u blokadi Orahovac, ubijali civilno srpsko stanovništvo, etnički očistili tri sela, kidnapovali više od 150 ljudi, od kojih su mnogi ubijeni i spaljeni u krematorijumu u selu Klečka. Za te zločine niko nije odgovarao, iako su počinioci poznati - rekao je Kolašinac.

Lj.Staletović


vesti po rubrikama

^hronika

17:30h

Vučković i Kolašinac tvrde da su žrtve montiranih procesa

17:42h

Bajram Arifi u pritvoru

17:55h

Srbi osuđeni zbog pljačke dijamanata

18:10h

Žagubica: Nerasvetljena smrt

18:17h

Građani Kuršumlije u šoku posle iznetih sumnji o seksualnom zlostavljanju petogodišnjeg deteta

18:25h

Zbog malverzacija Sudija Kljajević pod istragom

18:35h

Istraga protiv sudija Trgovinskog suda zbog mita

18:44h

Niš: Prodavao doze heroina

18:56h

Opljačkao MZ "Palilula"

23:40h

Auto uleteo u Mekdonalds

 


     


FastCounter by LinkExchange