[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 22. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Rečna policija danonoćno juri Dunavom i Savom za vozačima čamaca koji ugrožavaju tuđe živote

Maltretiranje kupača

Samo u poslednjih mesec dana podneto je oko 90 prekršajnih prijava protiv bahatih vozača motornih čamaca, skutera, glisera i ostalih plovila

Obično to izgleda ovako: nabildovani momak (obavezno u zategnutoj majici) uzjaše neko čudo tehnike od "ko zna koliko konja" i krene da juri rekom. Niti ga je briga za kupače, niti što alasima plaši ribu, a ne brine mnogo ni da li će ga rečna policija kazniti zbog prebrze vožnje ili zbog toga što ugrožava tuđe živote. Kazne za bahate vozače na reci su blage, ostale su na nivou iz 2001. godine i kreću se od 500 do 3.000 dinara. Za nekoga ko je kupio skuter od nekoliko hiljada evra ili gliser od, recimo, tridesetak hiljada svaka od ovih kazni je - sitnica.

- Najveći problem je brza vožnja ili glisiranje, odnosno pravljenje talasa koji ugrožavaju i druga plovila i kupače, a moguće su i nesreće samih tih vozača. Naravno da se mi protiv takvih vozača borimo, pišemo kazne i radimo sve što je u našoj nadležnosti, ali mislim da visina tih kazni ne utiče mnogo na suzbijanje ovakvih prekršaja - objašnjava major Dramlić, komandir stanice pogranične policije "Pristanište Beograd".

Ponosni vlasnici glisera, skutera i sličnih brzih plovila koji svakodnevno "paradiraju" pored beogradskih splavova i kupališta izgleda da ne razmišljaju previše o tome koliko su i za koga sve opasni talasi koje prave svojom brzom vožnjom. Može se brzo voziti van gradske zone, ali ko bi onda video da imaju skupu mašinu ako to rade na Dunavu negde između Beograda i Novoga Sada, gde jedino obitavaju alasi.

- Problema u gradskoj rečnoj zoni nema sa registrovanim skuter klubovima, oni su svesni da zbog prekršaja mogu da izgube dozvolu za rad, a budući da su u pitanju iskusniji vozači, oni znaju i sve opasnosti ovog sporta. Problem je u nečem drugom - u pojedincima koji poseduju skutere. Upravo oni su ti koji nemaju dozvole, ne poznaju propise i vole da se prave važni - kaže major Dramlić.

Zakon

Zabranjena je plovidba svih sportskih i motornih čamaca, glisera, skutera i jedrilica na mestima gde se nalaze kupališta, pristaništa, sidrišta, zimovnici, rukavci, marine, naselja splav-kućica i na svim drugim mestima gde se ugrožava bezbednost ljudskih života i imovine.

Šta je sve potrebno za vožnju na reci

Slično kao i u drumskom saobraćaju i ovde treba da imate minimum 18 godina, dozvolu za upravljanje motornim čamcem koju dobijate nakon polaganja testova u Lučkoj kapetaniji. I ono što često vozači čamaca previđaju - registrovan čamac sa vidljivo ispisanim tablicama.

Talasi koje pravi gliser pri brzini i od 30 kilometara na sat mogu da prevrnu bilo koji manji (veslački, kajkaški, gumeni...) čamac, da podave neoprezne kupače, da odvežu bove i buriće koji drže mnogobrojne splavove pored obale...

Rečna policija je samo u poslednjih mesec dana podnela oko 90 prekršajnih prijava protiv bahatih vozača motornih čamaca, skutera, glisera i ostalih plovila. To je, kažu, zabrinjavajuća cifra.

Patrole Rečne policije 24 sata patroliraju, pišu prijave i upozoravaju. Da li bi trebalo da se dogodi neka nesreća, da bude mrtvih ili osakaćenih, pa da se "rečni manekeni" prizovu pameti?

Sreća je, ako bi se to uopšte moglo tako nazvati, da je od ovih 90 prijava za prekršaje bio samo jedan teži slučaj: reč je o direktnom sudaru kod Ade Međice gde je suvozač prošao sa težim telesnim povredama i još se nalazi u bolnici. Ne broje se one mnogobrojne "žrtve" koje su se zagrcnule od talasa bezbrižno se brčkajući u plićaku.

B. B. - J. S. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

22:10h

Rečna policija danonoćno juri Dunavom i Savom za vozačima čamaca koji ugrožavaju tuđe živote

22:18h

Posle skrnavljenja Spomen-kosturnice branioca Beograda na Novom groblju

22:29h

Odbornici Skupštine grada juče usvojili novi Statut Beograda

22:37h

Karneval brodova

 


     


FastCounter by LinkExchange