[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 20. 7. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glavni tužilac Haškog tribunala objavila satnicu neuspele potrage za najnovijim optuženikom

Karla del Ponte: Hadžić je pobegao!

Napustio svoju kuću 17 sati pre nego što je MUP Srbije dobio nalog da ga uhapsi, tvrdi haška tužiteljka. Tužilaštvo o svemu poseduje i fotografije. Ukoliko ga u narednim satima ne uhapse i ne prebace u Hag, biće obavešten Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija

HAG (FoNet) - Od vlasti u Beogradu zatraženo je da uhapse Gorana Hadžića 72 sata pre nego što je otpečaćena optužnica protiv njega, ali je dozvoljeno da on jednostavno nestane i to je još jedan dokaz nesaradnje Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom, rekla je juče u Hagu Karla Del Ponte, glavni tužilac Tribunala.

Ona je naglasila da je Hadžić napustio svoju kuću 17 sati pre nego što je MUP Srbije dobio nalog da ga uhapsi, što je, kako je rekla, drugi slučaj ove godine da optuženi nestaje uoči najavljenog hapšenja, pošto je Tužilaštvo dostavilo vlastima u Beogradu podatke o tome gde se nalazi optuženi i tražilo da ga uhapse.

Pročitala optužbu

Na konferenciji za novinare u Tribunalu, koja je, bez objašnjenja počela sa tridesetak minuta zakašnjenja i na kojoj je Del Ponte samo pročitala izjavu, naglasivši da neće odgovarati na pitanja, ona je precizno dala satnicu Hadžićevog kretanja od momenta kada je Ministarstvu inostranih poslova SCG uručena optužnica protiv njega.

Foto

Hadžićeva ćerka

Ona je rekla i da Tužilaštvo poseduje fotografije o onome o čemu govori kao i da je "Beograd pred izborom: ili će preduzeti akciju i u narednim časovima uhapsiti Hadžića i prebaciti ga u Hag ili će obećanja o saradnji s Tribunalom ostati prazna".

- Biću prinuđena da obavestim predsednika Tribunala o ovome i zatražim da izvesti Savet bezbednosti UN. Ipak, iskreno se nadam da bi ovakva situacija mogla da bude izbegnuta tako što bi vrlo skoro, već u narednim časovima, Hadžić bio uhapšen - rekla je Del Ponte.

Glavni tužilac je navela hronologiju događaja od uručivanja optužnice do Hadžićevog nestanka:
- U utorak, 13. jula u 9,30 predali smo optužnicu Ministarstvu inostranih poslova i zatražili da vlast reaguju u roku od 72 sata, s tim da su sve informacije prosleđene vlastima u Beogradu. Istog dana u 11,30 kopija optužnice predata je ambasadi SCG u Hagu. Tog dana u 12,38 Hadžić je napustio svoju kuću u Novom Sadu. Vratio se 45 minuta kasnije i proveo ostatak popodneva sa svojom porodicom.

U 18,50 otišao je iz kuće u automobilu, vozač je kasnije vratio kola, a Hadžić se ni do danas nije vratio".
Tog 13. jula, Ministarstvo inostranih poslova prosledilo je optužnicu Okružnom sudu u Beogradu, kao i nalog za Hadžićevo hapšenje. Dan kasnije predsednik Okružnog suda odredio je istražnog sudiju za ovaj slučaj, sa zadatkom da prosledi nalog za hapšenje MUP Srbije. Narednog dana, kako je rekla Del Ponte, Hadžić u 17 časova nije bio dostupan.

Ko je izdao Tribunal?

- U četvrtak 15. jula policija je izvestila da nije našla Hadžića na njegovoj adresi u Novom Sadu. U petak 16. jula u 9,30 sati sudija u Beogradu prosledio je informaciju o tome kako je Hadžićevo boravište nepoznato. Tog dana popodne otpečaćena je i objavljena optužnica protiv Gorana Hadžića, a ministar inostranih poslova SCG obavestio me je pismom da nije dobio nikakve informacije o akciji koju su trebali da preduzmu nadležni organi. Moram da kažem da je sada u bekstvu još jedan optuženik tako da ih je na slobodi ukupno 22 - rekla je Del Ponte.

Ona je citirala i izjave o neophodnoj saradnji Srbije i Crne Gore s Haškim tribunalom, koje su proteklih dana davali Boris Tadić, predsednik Srbije, Svetozar Marović, predsednik SCG, Vuk Drašković, ministar inostranih poslova SCG, Vojislav Koštunica, premijer Srbije i Miroljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije.


vesti po rubrikama

^politika

17:05h

Shefer izneo uslove za ulazak SCG u Partnerstvo za mir

17:12h

Karla del Ponte: Hadžić je pobegao!

17:20h

Tajm: Srpska vlada tajno pregovara sa Mladićem

17:28h

Shefer: Ne znam gde je Mladić

17:36h

Davinić: Ne znam za pregovore s Mladićem

17:45h

Partneri DSS odbacuju odgovornost za Maršićaninove loše rezultate

17:56h

Mrkonjić: Dačić manipuliše

18:05h

Zoran Živković bar naredne dve godine van vlasti

23:30h

Posle tvrdnje Karle del Ponte o bekstvu bivšeg lidera Republike Srpske Krajine: Hadžić (ponovo) podelio stranke

23:35h

Drašković: Nešto znam, al' neću da kažem

 


     


FastCounter by LinkExchange